A délutáni alvás jótékonyan hat a kicsik memóriájára

A napközbeni alvás a kisgyerekek napi rutinjának szerves része kell, hogy legyen, mivel ez segíti őket abban, hogy fizikailag és mentálisan is megfelelő módon fejlődjenek. Tudósok nemrégiben azonban azt is megállapították, hogy a délutáni szunyókálás a kicsik memóriájára is kedvezően hat, adta hírül a Medipress.

A Sheffield Egyetem és a Ruhr Egyetem szakemberei 216 egészséges, 6-12 hónapos csecsemőt kísértek figyelemmel, és arra voltak kíváncsiak, mennyire tudják felidézni a frissen szerzett ismereteiket. A kísérlet során a kicsiknek megmutatták, hogyan kell egy kézre húzható bábot mozgatni, majd 4 és 24 órával később tesztelték, ki mit jegyzett meg belőle. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akik a „tanulás” után nem aludtak egyet, egyáltalán nem emlékeztek arra, amit megmutattak nekik, szemben azokkal, akik legalább fél órát aludtak a tanulási és a visszakérdezési fázis között, és ez mind 4, mind 24 óra elteltével igaz volt.

 

A Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America című lapban közzétett kutatást vezető dr. Jane Herbert szerint mindez azt sugallja, hogy a csecsemők számára az optimális tanulási időszak az alvás előtti néhány óra, nem pedig – ahogy azt eddig hitték – az az időszak, amikor a legébrebbek és frissebbek. Mindez a szülők számára is fontos üzenetet hordoz, hiszen ez azt jelenti, hogy ha lefekvés előtt olvasnak a gyereküknek, azzal nagyon sokat tehetnek a fejlődésük érdekében, ráadásul nem csupán mennyiségi, de minőségi javulás is tapasztalható a gyerekek memóriájában az alvás hatására.

Babanet/Medipress , 2015. február 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?