A használt babaruha egészségesebb

Orvosok által igazolt tény, hogy a használt kelengye egészségesebb a babának, mint a vadonatúj - utóbbi ugyanis káros anyagokat tartalmazhat.

Orvosok által igazolt tény, hogy a használt kelengye egészségesebb a babának, mint a vadonatúj - utóbbi ugyanis káros anyagokat tartalmazhat. Ezért ajánlott a szülőknek, hogy a baba ruhatárát használt és új darabokból vegyesen állítsák össze.


Már az újszülötteknek is fokozott fogyasztóvédelemre van szükségük a német kockázatértékelési intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) szerint. "Sok szülő teljesen újonnan rendezi be a gyerekszobát, és nem is gondol bele, hogy a bútorokból, a falfestékből és a szőnyegekből mennyi káros anyag éri a csecsemőjét" - mondta az intézet gyermekorvosa, Axel Hahn egy Berlinben megrendezett gyermek-fogyasztóvédelmi fórum megnyitóján. Ezért a használt áru a gyermekruházat esetében is gyakran egészségesebbnek bizonyul - tette hozzá a Die Welt című német lap internetes változata szerint.


A szakemberek kétnapos konferenciájukon az áruk összetételének, receptúrájának jobb jelölését tűzték ki célul – írja a Stop.hu. "Eddig a BfR-nek csak a mérgező komponenst tartalmazó receptúrákat kellett jelenteni, például néhány takarítószer esetében - fejtette ki Hahn -, gyakran azonban egy bizonyos anyag mennyiségében vagy több hatóanyag kombinációjában rejlik a veszély. Csupán a termék nevéből egyelőre nem tudunk következtetni annak pontos összetételére".


A különböző országokban, de még a gyártási tételek között is eltérhet egy azonos elnevezésű termék összetétele. Ezért lenne szükség egyfajta receptúrakód bevezetésére. Ezt azonban megnehezíti a fokozódó globalizáció: az európai piac termékei közül sokat nem is az EU-ban állítanak elő, és így nem lehet megkövetelni a részletes jelölést.

2009. július 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X