Allergén babafürdetés

Spanyol kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely segítségével mérni lehet a kisgyermekek fürdetõvizében jelen lévõ allergének mennyiségét.

Spanyol kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely segítségével mérni lehet a kisgyermekek fürdetővizében jelen lévő allergének mennyiségét. A kutatók valódi mintákat vizsgáltak, és mintegy 15 különböző allergént mutattak ki a kozmetikumokban és a személyi higénés termékekben.

A leggyakoribb allergének jelenlétét vizsgáló módszerrel hat hónap és két év közötti gyermekek fürdővizét elemezték, és azt tapasztalták, hogy az összes allergén kimutatható valamelyik mintából – olvasható az Informed cikkében. A fürdővizekben legalább hatféle allergén volt jelen, és néhány esetben „extrém magas” koncentrációt (100 ppm felettit) is mértek. A fürdetőkben többek között benzil-szalicilt, linalolt, coumarint és hidroxicitronellált is ki lehetett mutatni. Az európai szabályozás kiköti, hogy a fenti összetevőket jelezni kell a termékek címkéjén, ha azok koncentrációja meghalad egy bizonyos értéket.

„A fürdővizekben jelen lévő vegyszerek és azok szintje aggodalomra ad okot” – fogalmaztak a kutatók. – „Figyelembe véve, hogy a kicsik naponta legalább 15 percet töltenek a fürdővízben, nem csupán a bőrön át történő felszívódástól, de inhalálástól és lenyeléstől is tartanunk kell.”

Az allergéneket egy olyan eljárással sikerült kimutatni, ami a világon először alkalmazza az SPME (Solid-Phase Micro Extraction) módszert a kozmetikumok és gyermekhigénés termékek összetevőinek vizsgálatában. A folyamat során lehetőség van arra, hogy az egyes összetevőket szétválasszuk és koncentráljuk azzal, hogy speciális borítású szálakon kötjük meg őket. A kutatók ezután gáz-kromatográfiával választották szét az összetevőket, és tömegspektrometriával mérték az egyes komponensek jelenlétét és mennyiségét.

2009. augusztus 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó