Egy ötlet a síró baba megnyugtatására

Kutatók kimutatták, hogy a csecsemők kétszer annyi ideig maradtak nyugodtak, amikor egy dalt hallgattak, mint amikor beszédet.

A vizsgálatból az derül ki, hogy a csecsemőket „magával ragadja” a zene, vagyis rendelkeznek azzal a mentális kapacitással, hogy ugyanúgy reagálhassanak rá, mint a felnőttek.
Isabelle Peretz, a Montreali Egyetem professzora így nyilatkozott az eredményekről:

„Számos kutatás vizsgálta már, hogyan befolyásolja az éneklés és a beszéd a csecsemők figyelmét, mi azonban arra voltunk kíváncsiak, milyen hatást gyakorolnak a babák érzelmű önuralmára. Az érzelmi önuralom nyilvánvalóan fejletlen a csecsemőkben, de úgy véljük, hogy az éneklés segít a csecsemőknek és a gyerekeknek kifejleszteni ezt a képességet.”

A pszichológusokból álló kutatócsoport elmondta, az eredmények azért fontosak, mert az anyák, különösen a nyugati világban, általában sokkal többet beszélnek gyermekükhöz, mint énekelnek, így nem tudják kihasználni az éneklés érzelem-szabályozó tulajdonságait. Az éneklés ráadásul az egyes szülőkben kialakuló frusztrációt is enyhítheti.

Peretz azt is hozzátette, hogy bár az éneklés a legjobb választás, a szülők akár felvételről is lejátszhatnak vokális zenét csecsemőjüknek.

Kísérletükben 30 egészséges, hat-kilenc hónapos csecsemő hallgatott csecsemőbeszédet, felnőtt beszédet és török gyerekdalokat, amelyek ismeretlenek voltak számukra. Az Infancy című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, Mariève Corbeil arról számolt be, hogy a török dal hallgatásakor a babák átlagosan kilenc percig maradtak nyugodtak, míg a kétféle beszéd hallgatásakor körülbelül fele annyi ideig maradtak nyugodtak.

Babanet/medipress , 2015. november 02.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?