Elhízáshoz vezethet a csecsemõkori hiszti?

Azok az újszülöttek, akik életük első hetében az átlagnál gyorsabban híznak, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos felnőttek – derült ki egy vizsgálatból, amelyet három amerikai egyetem végzett közösen. A kutatók állítják: az első hetünk életünk végéig meghatározhatja testsúlyunkat.

Évtizedekkel később is hajlamosabbak az elhízásra azok, akiknek súlya újszülött korukban gyorsabban gyarapodott – foglalta össze egy közelmúltban lezárult amerikai vizsgálat eredményét Nicholas Stettler, a kutatás vezetője.

A felmérésben 650 fiatalt vizsgáltak meg. Õk újszülött korukban egy tápszerfogyasztási felmérésben vettek részt, ezért tudhatták a kutatók, hogy életük első hónapjaiban milyen ütemben híztak.

Fontos: csecsemőkorban kívánatos a normális súlygyarapodás, az első 4-6 hónapban a gyerekek megduplázzák születési súlyukat. Azonban – mint az most kiderült – az első héten tapasztalt túlságosan gyors ütemű gyarapodás növelheti a későbbi testsúlyproblémák kockázatát. A kutatócsoport elmélete szerint az első nyolc napban minden százgrammos súlytöbblet akár tíz százalékkal növeli a felnőttkori elhízás kockázatát.

Bár a kutatók szerint az első hét a legkritikusabb, az első négy hónap súlynövekedési tendenciái is beszédesek a későbbiekre nézve.

Egy másik, szintén a közelmúltban publikált tanulmány szerint a gyermekkori hisztiknek és dühkitöréseknek is szerepük lehet a kövérségben. Stewart Agras, a Stanford Egyetem nyugalmazott pszichiátriaprofesszora szerint a szülők megvesztegetésként használják az ételt, hogy lecsillapítsák a gyereket.

A legnagyobb kockázatnak azok vannak kitéve, akiknek a szülei szintén elhízottak. A tanulmány készítői 150 gyereket követtek születésüktől fogva. A kövér szülők gyerekeinek 64 százaléka lett elhízott a vizsgálati időszak végére, szemben a normál súlyú szülők gyerekeinek 16 százalékával - számol be a Magyar Hírlap.

Forrás: Magyar Hírlap

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?