Fogzási kisokos: mire számíts a fogzás során?

Mielőtt világra jönne, a babának már ott lapulnak az ínyében a fogak csírái, csak arra várva, hogy egyszer, pár álmatlan éjszaka és kipirosodott babapopsi árán végül előbújhatnak. Hófehéren, csillogón, iszonyat élesen.

Ez a nap általában a baba életének hatodik hónapja tájékán érkezik el – mondom, általában, az én gyerekemnél speciel még három hónapot kellett várni az első koccanó kanálhangra -, és úgy 3 éves korra már szinte minden kisgyerek szájában 20 apró fogacska sorakozik.

De milyen korban mire számíthatsz a fogzás terén? Most ezt foglaljuk össze!

Baba kora

Fogzási stádium

3-4 hónapos korban

Mozgolódnak a gyökerek! A baba fogínye megduzzad, bepirosodik, olykor kifehéredik, és a baba erősen nyálzik. Sőt, ha nem kötsz partedlit a nyakába, naponta több rend ruhát is képes átáztatni. Ilyenkor még kevéssé esélyes, hogy bármelyik fog is előbújik…

Fontos: bár sokan állítják, hogy a fogzás nem fáj, a mamák tapasztalatai ezzel ellentétesek. Érdemes már most tájékozódni, mit tehetsz a fogzási fájdalmak és egyéb kellemetlen tünetek ellen - erről itt olvashatsz bővebben.

6-10 hónapos korban

Áttör az első fog! Ez általában az alsó középső metszőfogak valamelyike, amit hamarosan követ a párja. De előfordulhat, hogy valamelyik másik foggal vág bele ebbe a kalandba a baba.

Érdekesség: általában az alsó fogsor fogpárjai törnek át először, és csak utánuk bújnak elő felül is a megfelelő fogpárok.

Fontos: ha már előbújt egy fog, érdemes megkezdeni a fogmosást is - eleinte elég egy gézdarabot az ujjadra csavarni és azzal letörölgetni a fogacskát és átdörzsölni az ínyét, ügyelve arra, hogy az ujjad is egyben maradjon. Ha gondolkodsz egy borostyánnyaklánc beszerzésén, előtte érdemes elolvasnod róla a szakemberek véleményét is.

8-12 hónapos korban

Megjelennek a felső középső metszőfogak. Szoptatás közben előfordulhat, hogy a baba ráharap a mellbimbóra - ezt semmiképp se hagyd szó nélkül, de ha lehet és meg tudod állni, ne kiálts fel hirtelen, mert úgy megijedhet, hogy elutasítja a mellet. Biztatásképpen: mivel a tej kiszívásának művelete alapvetően teljesen más technikát kíván, mint a harapás, ezért a baba gyorsan megtanulja, hogy ne használja a fogait. Gondolj bele, mennyien szoptatnak 1-2-3 éves gyereket is, fogakkal teli szájjal...

Érdekesség: a lányok fogzása általában előbb kezdődik, mint a fiúké. Ne tarts az anyatej magas cukortartalmától: az anyatejben lévő egyéb anyagok megvédik a baba fogait a szuvasodástól.

10-16 hónapos korban

Előbújnak az alsó szélső metszőfogak!

Érdekesség: a fogak általában - ha pár nap eltéréssel is, de - párosával törnek át.

11-12 hónapos korban

Áttörnek a felső szélső metszőfogak is.

Érdekesség: vannak babák, akiknek ilyentájt jelenik csak meg a legelső fogacskájuk. Ha a te babádnál még semmi jele nincs a fogzásnak, ne pánikolj, előfordulhat, hogy csak lustábbak a fogcsírái, de később bepótolják majd a lemaradást. Ha nagyon aggódsz, vidd el a háziorvoshoz vagy gyermekfogászatra, kicsi a valószínűsége, hogy bármi aggasztót mondanának!

Fontos: ebben a korban már a baba kezébe adhatod az első fogkefét is, egyelőre fogkrém nélkül. Ne számíts rá, hogy előírásszerűen megmossa majd a fogát vele - ez továbbra is inkább a te feladatod lesz -, az is elég, ha csak rágcsálja. A gyerekeknek mindig puha sörtéjű fogkefét válassz, az biztosan nem sérti fel a fogínyét.

15 hónapos korban

Az első őrlőfogak nyomakodnak előre, ráadásul nemcsak az alsó kettő, de akár a felső kettő is, egyszerre!

Érdekesség: a tejfogak sokkal fehérebbek és apróbb méretűek, mint a későbbi maradandó fogak.

Fontos: ügyelj rá, hogy a baba ne kapjon cukros innivalót - és lehetőleg ennivalót se. Ha cukor nélkül adod neki a teát, ahhoz fog hozzászokni, nem fog neki hiányozni. Kerüld a gyümölcsleveket is - elképesztően sok bennük a szénhidrát -, hogy a szörpökről, üdítőkről ne is beszéljünk.

18 hónapos korban

Megjelennek a szemfogak hegyes kis csúcsai mind alul, mind felül!

Fontos: a méz is rengeteg szénhidrátot tartalmaz, így ugyanúgy elindíthatja a szuvasodás folyamatát, mint a sima cukor. És ugye, azt mondanunk sem kell, hogy az édesítőszerek egyáltalán nem gyereknek valók?

26 hónapos korban

A nagy rágófogak is készülődnek a nagy áttörésre az alsó állkapocsban! Kicsivel később elfoglalják helyüket a felső fogsorban is!

Fontos: mossatok együtt fogat a gyerekkel! Ebben a korban a picik nagyon szeretnek utánozni, így a legkönnyebb számukra elsajátítani a helyes fogmosási technikát! (Ugye, te tudod?) Ha a kicsi képes már öblögetni és köpni is, akkor rákerülhet a fogkefére egy kis adag, kifejezetten tejfogakra kifejlesztett fogkrém is.

3 éves korban

Mostanra a gyerek szájában ott sorakozik mind a 20 tejfog! Figyeljetek a rendszeres fogmosásra, és nem árt megejteni – ha eddig még nem tettétek – az ismerkedős találkozást a fogorvossal! Az első találkozást követően érdemes félévente ismét ellátogatni hozzá, akkor is, ha a gyerek fogaival egyébként semmi gond.

4 éves korban

Az állkapocs és az arccsontok növekedésnek indulnak, hogy ezzel is helyet biztosítsanak a gyerek maradandó – vagy csont – fogainak kifejlődéséhez és áttöréséhez. Hamarosan megkezdi látogatásait a Fogtündér!

5-12 éves korban

Eljött a fogatlan gyerek korszaka: ebben az időszakban a fogai között egyszerre találni majd tejfogakat és maradandó fogakat – meg jó nagy foghíjakat.

Érdekesség: A fogváltás nem meghatározott sorrendben történik, de általában megfigyelhető, hogy a gyerek tejfogai pont – na jó, nagyjából – abban a sorrendben hullanak ki,  amelyben babakorában előtörtek. Elsőként általában itt is a középső metszőfogak pottyannak ki, ezeket követik a szélső metszőfogak 6-8 éves kor között. Az őrlőfogak általában 9-12 éves kor között cserélődnek.

12 éves korban

Ha minden jól megy, akkor most már 28 egészséges, maradandó fog sorakozik a gyerek szájában. Ha szerencséje van, és jó géneket örökölt, valamint rendszeresen ápolja őket, akkor hosszú-hosszú ideig – akár dédszülő koráig – is társai lesznek.

A bölcsességfogakra – összesen 4 darab lehet - még felesleges várni, először általában 16-19 éves korban jelzik jelenlétüket. No, velük viszonylag gyakran szokott gond lenni…

Fontos: érdemes elgondolkodni a barázdazáráson, amivel a szuvasodástól védhetjük meg a gyerek fogazatát. Általában ilyenkorra már kiderül, hogy van-e szükség fogszabályozásra vagy sem - ha igen, érdemes rászánni azt a pár hónapot, a szabályos fogsor nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem az egészség megőrzésében is szerepet játszik.

Nálatok milyen sorrendben és mikor bújtak ki az első fogak?

Szilágyi Diána , 2012. október 17.
 
 
 
A GABI AJÁNLJA

A gyermekek tejfogainak mindennapos ápolására kitűnő választás a Gabi Tejfogkrém, vagy a Gabi eperízű gyermekfogkrém.

Babanet hozzászólások  
(7 hozzászólás) 

2014 11 10. 17:42
dia
@herceri: szerintem így lesz.:)
→ válasz erre
2015 02 03. 09:00
Nekem a kisebbik lányom szenvedett sokat a fogzással, barátnőm adott egy kis maradék Osa gélt, ami csodát tett :) egyébként jellemzően az alsó fogacskákkal küzdöttünk.
→ válasz erre
2015 02 05. 08:28
Az osát én is csak ajánlani tudom, ráadásul egy tubus nagyon sokáig elég!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (7) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó