Kilenc meglepő dolog, amit valószínűleg nem tudsz az újszülöttekről

Van bármi édesebb és tüneményesebb, mint egy újszülött kisbaba? Az első néhány nap csecsemőmmel igazán boldogan telt. Természetesen volt ott küzdelem, fájdalom és rengeteg érzelem is, hiszen mind tudjuk, a szülés nem csak móka és kacagás.


Fotó: újszülött baba - Gettyimages.com

De azok az apró bébik! Olyan tökéletesek. Amikor visszagondolok azokra csendes pillanatokra, amikor az a pici, ráncos újszülött a mellkasomon édesdeden szuszogott, máris átjár a melegség érzése. Mert ezek a kicsik elhozzák számunkra a földi paradicsomot, különösen, ha a sajátodról van szó.

De az újszülöttek egyúttal félelmet is keltenek bennünk, mert olyan kicsik és törékenyek. Nem tudják elmondani, ami bennük van! Kezdetben még akkor sem mindig sírnak, amikor éhesek. Egyszerűen teljesen tehetetlenek, és egy csomó apró, többnyire ártalmatlan, de mégis teljesen váratlan kis testi furcsasággal születhetnek, amelyek a gyanútlan szülőt kihívások elé állíthatják.

Egy barátom nemrég emlékeztetett arra, hogy kislányoknál előfordul, hogy egy kis hüvelyi vérzéssel születnek, és rájöttem, hogy ha ez történt volna annak idején a lányommal, akkor valószínűleg pánikba estem volna. Biztos vagyok benne, hogy korábban erről már hallottam, de senki sem emlékeztetett erre akkor, amikor terhes voltam.

Ha babát vársz, és – hozzám hasonlóan – a közelmúltban senki nem figyelmeztetett azokra a kevésbé nyilvánvaló, de lehetséges dolgokra, amelyek szembe jöhetnek, amikor kezedbe kapod újszülött kincsedet, alább összegyűjtöttünk neked egy listát ezekről:

1. Valószínűleg nem te vagy az egyetlen, akinek megindul a teje.

Bármelyik nemű csecsemőnek nem sokkal a születés után megindulhat a teje. Vannak, akik ezt "boszorkánytejnek" hívják, de az orvosi kifejezés erre az "újszülött galaktorrhea" vagy más néven újszülött tej. Ez összefügg a hormonális változásokkal és idővel magától meg is oldódik. Nem szabad nyomkodni, fejni, de mindenképp tájékoztasd erről gyermekorvosod, ha kisbabád tejet termel.

2. A lánycsecsemőknek „mini periódusuk” lehet.

Félelmetes lehet, hogyha kinyitod a kicsi pelenkáját és vért találsz benne, de ez tényleg normális. Néhány kislánynak van egy kis vérzése, úgynevezett „hamis menstruációja” a születéskor bekövetkező összes hormonális változás reakciójaként. De ez csak pár napig tart. Nincs más tennivalód, mint óvatosan megtisztítani a kicsit meleg vízzel, és szólni gyermekorvosodnak, aki további útmutatást ad majd.

3. A kisfiúk erősen duzzadt nemi szervekkel születhetnek.

Unokaöcsém születésekor a szobában voltam, és mindannyian együtt nevettünk, amikor a sógorom erős olasz akcentussal azt kiabálta: "Hatalmas golyói vannak!" De teljesen igaza volt, mert hatalmasak voltak, ami teljesen normális. Előfordul ugyanis, hogy a születési folyamat során némi folyadék gyűlik össze a herezacskóban. Ez általában az első néhány hónapban magától eltávozik, és a babának normális babagolyói lesznek.

4. Ellenőrizzük, hogy a pici popsijának a hegyénél van-e szakrális gödröcske.

Saját fiam is ilyen kis szakrális gödröcskével született. Csak egy kicsike bemélyedés volt a farokcsontjának a végén, apró popsija felett, de aggódtam. A legtöbb ilyen gödröcske jóindulatú és csak esztétikai problémát jelent, de ritkább esetben a gerinc rendellenességére is utalhat, ezért érdemes erre is felhívni a gyerekorvos figyelmét.

5. Ne ess pánikba, ha a csecsemő fülén van egy apró lyuk vagy előtte egy kis kinövekedés.

Észrevehetsz egy apró gödröt vagy lyukat közvetlenül a baba fülecskéje előtt. Előbbit nevezzük preauricularis gödörnek. A szakrális gödröcskékhez hasonlóan általában jóindulatúak, de ha mégis bármilyen problémát okoz a babának, például elfertőződik, akkor orvosodtól kérj segítséget.

Szintén felfedezhetsz csecsemőd fülein kicsi, hús színű dudorokat, közvetlenül a fülek előtt. Ezeket általában füljelzőknek nevezik, és néha genetikai szindrómákkal társulhatnak, de önmagukban apró, jóindulatú növekedésekként is megjelenhetnek. Orvos javasolhatja eltávolításukat, de ezek sem jelentenek semmilyen veszélyt a kisbabára.

6. Nagyon sokféle anyajegy létezik, de a legtöbbjük ártalmatlan.

Sok csecsemő születik angyalcsókokkal vagy gólyaharapásokkal. Aranyos kis becenevekm amik a homlokon vagy a tarkó hátsó részén előforduló lazacfoltokhoz hasonlítanak. Legtöbbször az életkor előrehaladtával kisebbé válnak, majd eltűnnek. A hemangioma (jóindulatú érdaganat) és a veleszületett érelváltozások okozta foltok az érrendszeri anyajegyek más típusai, amelyek néha beavatkozást igényelhetnek.

A pigmentált jegyek, például az anyajegyek, a mongol foltok szintén gyakoriak, és nagyon ritkán jelentenek bármilyen komoly veszélyforrást. Egyes anyajegyeket akár egy sötét hajréteg is elfedhet.

Ha bármilyen foltot látsz a csecsemőn, mutasd meg orvosodnak, aki segíteni fog beazonosítani.

7. Újszülötted fogakkal is születhet.

A Natal fogak a születéskor meglévő fogak. Mint sok más, mókás újszülött dolog, amelyet eddig bemutattunk, ezek is jelezhetnek mélyebb problémát, de többnyire ártalmatlanok. Érdemes gyermekorvosoddal konzultálni, hogy esetleg el kell-e távolítani őket, de semmiképp se ijedj meg, ha ilyet tapasztalsz.

8. A csecsemők szőrösen is születhetnek.

Az anyaméhben lévő csecsemőket puha, finom szőr borítja, az úgynevezett lanugo. Általában ez a születés előtt kihullik, és a kicsi mindenhol olyan sima lesz, mint a babapopsi. Ha csecsemőd kissé korán születik, bár ez előfordulhat időre született babáknál is, a lanugo egy része megmaradhat, így a kicsi kissé szőrösnek tűnhet. Ne stresszelj ezen. Magától ki fog majd hullani, és a baba pillanatok alatt sima és szőrtelen lesz.

9. Számold meg az apró ujjakat és lábujjakat, mert lehetséges, hogy van valahol egy extra.

Megkérdeztem egy barátnőmet, aki évekig újszülöttek mellett volt nővér, mi szokta leginkább meglepni a szülőket, majd habozás nélkül azt válaszolta: „Az extra számok! Nem olyan ritka, mint ahogyan azt az emberek gondolják!” Ez azt jelenti, hogy a babának lehet egy extra ujja vagy lábujja. Ez önmagában nem veszélyes, de ha ez nincs biztonságosan rögzülve, sérülésveszélyt jelenthet. Ilyen esetben annak pontos anatómiájától függően az orvos javasolhat műtétet az eltávolításra. Ez egy nagyon egyszerű, apró kis műtét, pár öltés az orvosi rendelőben.

Ez természetesen nem egy mindent átfogó lista. A csecsemők tele lehetnek meglepetésekkel, és bármennyire is felkészültnek gondoljuk magunkat, sohasem fogjunk tudni nyugodtan reagálni minden váratlan dologra. A jó hír az, hogy ezeknek a kis különbözőségeknek a nagy része nem jelenet túl nagy problémát. Remélhetőleg ezek ismerete kevésbé teszi ijesztővé, ha szembesülünk valamelyikkel, de a gyerekorvos minden esetben segíthet eligazodni, megnyugtatni és megoldani azokat!

- VIA - 

B.Zs. , 2021. március 06.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó