Kóstolgatva a világot

Onnantól kezdve, hogy a baba tudatosan mozgatni tudja a kezét, és képes megfogni a tárgyakat, elkezdődik az a korszak, amikor mindent és bármit a szájába vesz. Mert érezni kell az ízét, az állagát, az anyagát, a textúráját, sőt, az illatát is. Azért anyaként nem árt, ha lesben állunk, és nemcsak azért, mert a kóstolgatás közben esetleg a gyerek gyomrába is kerülhetnek nem odavaló dolgok, hanem azért is, mert tényleg bármit betömnek egy pillanat alatt.

Ez a hivatalosan és Freud által orális fejlődési szakasznak nevezett korszak – ami a születéstől nagyjából 18 hónapos korig tart - tulajdonképpen a szoptatásból, a szopási ösztönből ered, az újszülött babák egész arca hihetetlenül érzékeny, amint hozzáér valami, azonnal nagyra tátott szájjal keresni kezdik – igazából az anyjuk mellét. Később pedig, amikor ez az érzékenység már az ajkak környékére szűkül, a szájukon keresztül fedezik fel a világot, hiszen a tapintásuk és az ízlelésük sokkal fejlettebb még, mint egyéb érzékeik. Azzal, hogy a kezükbe, majd a szájukba vesznek mindent, felfedezhetik, hogy az adott tárgy kemény vagy puha, hideg-e vagy sem, van-e íze, érdes vagy sima, harapható vagy szopogatható.

Más kérdés, hogy olykor olyan dolgokat is képesek megkóstolni, amit talán mégsem kéne. Nem véletlen, hogy érdemes biztonságos távolságba helyezni egy babától a család gyógyszerkészleteit és a háztartási vegyszereket. Hogy a nejlonzacskókat, pénzérméket és apróbb tárgyakat is jobb, ha elzárjuk a matató, felfedező praclik elől.

Ám még a legszuperebb anyának is csak két szeme és két keze van, amellett sajnos csak egy létezik belőle. Így aztán gyakori, hogy a baba szájában olyan dolgok kötnek ki, amit ha a mama minden másodpercben résen tudna lenni, megakadályozna. Ami persze, lehetetlen, ezt jól mutatja az is, hogy a kórházakba gyakran kerülnek be a gyerekek azzal, hogy ezt-azt lenyeltek, és jó esetben nem a hipó az.

De hogy néhány példát is bemutassak, lássuk, az én gyerekem szájában mi minden fordult meg, amitől frászt kaptam. Először is, totyogó korában, mikor már a babakocsiban nem maradt meg, rendszeresen belekóstolt a fenyők alatti, tűlevelekkel fűszerezett édes anyaföldbe, míg én pont emiatt aggódva, viharos gyorsasággal próbáltam bezárni a bejárati ajtót. Bár minden alkalommal elmondtam neki, hogy ez nem igazán finom, és ő is veszettül köpködött, jó ideig nem adta fel a reményt, hogy talán legközelebb más íze lesz. Ugyanígy jártunk a játszótéri homokozókkal is, a sárgásbarna kristályos anyag is beteges vonzalmat ébresztett benne.

De már pár hónapos korában jelentkeztek nála az első, arra utaló jelek, hogy igazából be kellene kameráznom a lakást. Amikor apám egyszer elfelejtette levenni a csizmáját, és egy szép méretes sárdarab maradt utána a padlón, távozásuk után, míg én persze, megint az ajtóval matattam, a kölök lehengeredett a játszószőnyegéről, és lelkes nyalakodással próbálta feltakarítani. Alapvetően azt vallom, hogy nem baj, ha eszik az a gyerek koszt is, kell az immunrendszerének, egy éves korig egy kiló, ugye, de ez majd megvolt egy féléves adag.

A legdurvább eset mégis az volt, mikor a Vérmezőre mentünk sétálni, s míg elő akartam venni neki a babakocsiból az egyik játékát, ő máris új élménnyel bővítette kóstolgatási élményeit. Jelesül egy szép, összeaszott kutyagumival. Amihez megpróbált szorosan összezárt szájjal ragaszkodni is. Végül sikerült kipöckölnöm a szájából, de három kemény hétig komolyan aggódtam érte, annak ellenére, hogy az orvos megnyugtatott, a bélférgességen kívül nagy baja nem lehet tőle. Szerencsére még ennyi sem lett, de nem kívánom senkinek azt a három hetet, plusz a járulékos bűntudatot, hogy nem vettem észre időben. Igaz, ez az eset jó volt arra, hogy mikor a gyerek valamire fújjol, felemlegethetem neki, hogy ő még ezt is simán megette volna.

De volt kalandunk döglött, hatalmas, zöld hernyóval, lázcsillapító kúppal és sok egyéb más dologgal is. Szerencsére a legókockákat és egyéb apró játékokat sosem próbálta letuszkolni a torkán, és pénzben is csak a papírpénzt ízlelte, a fémérmék hidegen hagyták. A vegyszereket pedig valamiféle alapvető ösztönnel eszébe sem jutott vizsgálat alá vetni, azok valahogy nem érdekelték.

Azóta kinőtte ezt a korszakát, bár hozzáteszem, nem azonnal. Nem éreztem olyan egyértelmű határvonalat a fejlődésében, amikor egyik-napról a másikra abbahagyta volna a tárgyak kóstolgatását, inkább szép-fokozatosan kopott ki a viselkedéséből. Bár a ceruzáit még a mai napig rágja.

Nálatok mi volt a legbizarrabb dolog, amit a gyerek a szájába vett vagy előszeretettel kóstolt-evett?

Ha tetszett a cikk és van kedved, csatlakozz a Babanet Facebook rajongói oldalához is!

Szilágyi Diána , 2011. október 11.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(11 hozzászólás) 

2011 10 11. 13:20
Katicabogár. :)
→ válasz erre
2011 10 11. 13:32
Nemrég találtam rá az oldalatokra és annyira pozitív élményt nyújt más baba-mamás oldalakhoz képest, sokat lehet ám máshol szörnyülködni! Itt viszont jól megírtak, összeszedettek a cikkek, őszinte, közvetlen a stílus, szeretem!
Az én babám 9 hónapos, minden megkóstol, amit elér. Szerencsére sikerült eddig elég jól kordában tartanom a dolgokat. Bár éppen tegnap nyalta össze a nagymamánál a kutya gusztustalan nyálas-koszos labdáját - sajnos, ha vendégségbe megyünk, nem követelhetem meg, hogy pakoljanak el minden nem bababarát cuccot. Nálunk a non plus ultra az volt, amikor a játszótéren apuci vállán hátrafelé nézett, s egyszer csak látom, hogy az odalógó faágról rágja a levelet. A kis találékony. Nem olyan undorító az eset, de igen meglepő volt, s a tanulság tényleg az, hogy sehogy sem tud eléggé figyelni az ember! Már érti, mi az a nem, de minden egyes szájhoz emelésnél mondani kell neki, különben bekapja az illetéktelen darabot.
→ válasz erre
2011 10 11. 13:45
Az én babám tegnap kortyolt bele a mosogatószerbe... Ennél talán keményebb lehetett az, amikor babakoromban hígítót ittam...
→ válasz erre
2011 10 11. 17:19
Nekem 2 dolog jut eszembe: kb. 1 éves korában lánykám megevett 1 kis sárga krizantémot, néhány nap mulva vettem észre a szirmokat a "másik oldalon". A másik, amikor idén husvétkor foliával együtt harapott a csokinyusziba. A folia ngyját sikerült kiszedni, de igy is egy kisebb darab keresztülvándorolt rajta.
→ válasz erre
2011 10 12. 07:27
Az első fiam állandóan a virágföldet "kóstolgatta" így megszűnt a virág a földön! De Ő egyébként is mindent a szájába vett, bármi akadt a kezébe! A kisebbik fiam, csak az ennivalót veszi a szájába. néha egy csörgő, vagy egy rágóka kivétel, de szerencsére Ő nem foglalkozik a virágfölddel!:D

→ válasz erre
2011 10 13. 14:48
A nagyobbik fiamnál nem emlékszem olyan kirívó dolgokra, a homokot persze ő is megkóstólta, meg a füvet, papírt. A kisebbik elől viszont nem mindig tudom elég gyorsan eltenni a szappant. Amikor fürdeni indulunk és én ott felejtettem a kád szélén a szappant, az pici fiam azonnal ráveti magát és mind az összes hat fogát belevájja. A papír a kicsinél is nagy kedvenc, csak lopva olvasok, amikor nem látja.
→ válasz erre
2011 10 13. 14:50
ja, még a cipők talpának nyaldosása, és a nedves törlőkendők rágása is nagy kedvenc mostanában.
→ válasz erre
2011 10 13. 15:48
dia
mobilbea, a törlőkendő ismerős. Barátnőm lánya pedig minden pelenkázás alatt elszopogatott egy fél tubus popsikrémet. Fene a gusztusát, de sosem lett tőle baja, a feneke meg rendben volt úgy is, hogy ő belsőleg használta a cuccost.
→ válasz erre
2011 10 13. 20:17
Nálunk a popsikrémet a kicsi a hajára keni.
A keresztfiam annak idején (10 éves), a WC-kagylóban mosta ki a fogkeféjét, majd jóízűen rágcsálta tovább. Az egyik kis unokatesóm (14 éves), anno a WC-kagylóban mosta meg az arcát.
→ válasz erre
2011 10 14. 13:28
Nálunk is nyerő a törlőkendő...de mostanában mobiltelefon rágcsáló, toll és ceruzaevő ,de érdekes módon a vajas kiflit nem fogja meg, mert vajas lesz a keze...:)))
→ válasz erre
2011 10 14. 22:34
Tegnap szedtem ki a lányom szájából egy piros gémkapcsot. Nagyon megijedtem!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó