Milyen hatással lehet életünkre az „aranyóra”?

Előző cikkemben már kifejtettem, hogy mit takar az „aranyóra” kifejezés. Ha nem olvastad még, fusd át gyorsan.

Most arról szeretnék még mesélni, hogy ez a pár óra milyen jelentőséggel bír későbbi életünkre, személyiségünkre, kapcsolatainkra…stb.

Emlékeztetőül az alábbi videón láthatjuk, miként valósul meg a mellre kúszás, beavatkozás nélkül: 

Kutatások támasztják alá, hogy az első szoptatás időzítése összefügg az újszülött későbbi egészségi állapotával: a csecsemőhalandóság mértéke egyértelműen csökken, ha a kisbabák szophatnak életük első órájában. Emellett alapvető hatással van a későbbi szoptatás sikerére is a korai mellre tétel.

Ma már a perinatális (születéssel foglalkozó) tudomány is egyértelműen bizonyítja, hogy születésünk alapvető mintázatokat képez, melyek nagymértékben befolyásolják későbbi érzelmi működésünket, viselkedésünket. Tudom, nehéz elképzelni, hogy születésünk egyes mozzanatai mind-mind összefüggésbe hozhatók mindennapi életünkkel, örömeinkkel, fájdalmainkkal.

Például, az ahogyan változunk, amilyen nehezen vagy könnyedén engedünk el régi, megszokott dolgokat, munkahelyet, régi otthont vagy akár egy párkapcsolatot; ahogy ragaszkodunk vagy ahogy gyorsan, gondolkodás, tépelődés nélkül hozunk meg döntéseket… az mind-mind összefügghet születésünk mintázatával is. Gondoltad volna, hogy pl. a kisbaba a ragyogó mosolya mögött a gyász fájdalmával is megküzd? Azt hisszük, „csak” a hasa fáj, pedig sokszor elvesztett biztonságát siratja, azt a veszteségét próbálja elmondani a saját nyelvén, amit elszenvedett mikor elhagyta az anya méhét.

Abból a szempontból is roppant fontos, hogy a baba a születés után rögtön mellre kerüljön, hogy az első táplálék, ami a gyomrába kerül, az anyatej legyen. Így egyrészt kisebb eséllyel lesz probléma a szoptatás során, másrészt az előtejben (kolosztrum) rengeteg az immunanyag, mely bevonva a gyomorfalat és a bélrendszert, védelmet nyújt a kórokozók ellen. Ráadásul a kolosztrum hashajtó hatása elősegíti a magzatszurok (meconium) és az élettani sárgaságot okozó bilirubin kiürülésében.

A vizsgálatokkal igazolták azt is, hogy bőrkontaktust élvező babák jelentősen kevesebbet sírnak, mint azok, akiket elválasztanak a szüleiktől. Ezt a születés után 36 órával, sőt, három hónappal később is kimutatták. Sőt, a babák hónapokkal később is többet nevetgéltek és mosolyogtak, ugyanakkor kevesebbet sírtak, mint akiknek nem volt részük az aranyórában. (De Chateau, Wiberg 1977)

Az újszülöttek döntő többsége jó állapotban születik, így nem lenne szükségszerű a megszakítást igénylő azonnali ellátásuk. A kórházi gyakorlatban mégis 10-15 perces bőrkontaktusos együttlét után elviszik a babát (mérés, fürdetés, öltöztetés); ezzel megszakítva a folyamatot, a baba agyába írt program “lefutását”, és meg akadályozzák a további bőr-bőr kontaktust is.

Sok vélemény terjed arról, hogy miközben a szakirodalom is egyre részletesebben ír az első órák és a korai kötődés fontosságáról, a gyakorlatban mégsem élnek vele. Pedig a bababarát kórháznak is az lenne a lényege; hogy segítsen a családoknak a korai kötődés és a szoptatás támogatásában.

Érdekesség: A baba-mama kapcsolat kialakulása szempontjából olyannyira jelentőségteljes ez az időszak, hogy pl. azok az anyák, akik előzőleg lemondtak gyermekükről, többen meggondolták magukat, és a babát mégis megtartották a szülést követően együtt töltött egy-két órának köszönhetően. (Bereczkei Tamás 2003.)

A vizsgálatokkal igazolták azt is, hogy bőrkontaktust élvező babák jelentősen kevesebbet sírnak, mint azok, akiket elválasztanak a szüleiktől. Ezt a születés után 36 órával, sőt, három hónappal később is kimutatták. Sőt, a babák hónapokkal később is többet nevetgéltek és mosolyogtak, ugyanakkor kevesebbet sírtak, mint akiknek nem volt részük az aranyórában. (De Chateau, Wiberg 1977)

"Megjöttem itt vagyok, éppen körülnézek, 
S egy ismerős szempárt megismerni vélek.

Hívogató élmény, érzem, hogy közeleg, 
Segítsetek, kérlek hadd menjek közelebb.

S egy halk szavú asszony meghallván a vágyam, 
Apa pocakjára odafektet lágyan.

Hogy míg átöleli piciny hasonmását, 
boldogan hallgassam szíve dalolását.

Meleg tenyerével simogatja bőröm, 
ha elszenderednék, most Ő lenne az Őröm.

Megpihen a test és ünnepel a lélek, 
Gondolatban Anya festett ilyen képet.

Olyan jó így együtt feküdni az ágyban, 
Mama pocakjában ilyen álmot láttam.

Békés biztonságban indul földi létem, 
Hálásan köszönöm csendes születésem."

Fentiek tükrében azt hiszem érthető, miért szeretnénk dúla társaimmal együtt elérni, hogy ezt a lehetőséget minden újdons(z)ült anya és babája megkaphassa. 

 

 

Szuetta Katalin
0630/868-1383
Szuetta Katalin , 2016. június 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?