Nyugodtan beszéljünk a babával babanyelven

Elterjedt nézetnek számított mostanában, hogy a gügyögés és a felnőttek elváltoztatott hangja, amellyel a felnőttek a kisbabákkal beszélnek, nem helyes és alkalmas kommunikáció a csecsemőkkel. A seattle-i Washington Állami Egyetem kutatói szerint a szülőknek nem kell erőszakot tenniük a gügyögési ösztönükön, nyugodt lelkiismerettel beszélhetnek a babákkal babanyelven.

A kisdedek ugyanis a tényleg jobban értik a babanyelvet. A kutatók szerint ennek az az alapja, hogy a felnőttek a csecsemőkhöz beszélve túlhangsúlyozzák a szavakat. Erősebben megnyomják és hangsúlyozzák a magánhangzókat, jobban artikulálnak és tisztábban ejtik a szavakat, mint normál beszédtempónál.

A megváltoztatott beszédritmus is sokat segít a babák számára. Ezeknek az összessége azt eredményezheti, hogy a kicsik jobban képesek követni a felnőttek beszédét és
egymástól elkülöníteni a szavakat és felfogni azok értelmét.

A tudósok egy tanítható számítógép segítségével modellezték az emberi szavakkal  csak ismerkedő babák hallási és beszédértési képességeit. A komputer szimulálta a baba hallását. Azt tapasztalták, hogy a számítógép azokat a szavakat, amelyeket egy anya mondott kisbabájának, hamarabb megtanulta, mint a normális beszédtempóban elmondott szavakat.
 

2002. január 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X