Pancsikálásnál több a babaúszás

Népszerű hobbi manapság a babaúszás a kisgyerekes szülők körében, de sokan nincsenek tisztában a valódi lényegével, rövid és hosszú távú hatásaival, amelyek egy gyermek életét nagyban befolyásolhatják. Sokan felesleges és lényegtelen hóbortnak tartják, hiszen minek úszni tanítani a gyereket, majd megtanul 5-6 éves korában.

Csakhogy, ez a fajta úszás nem arról szól, hogy a babák megtanuljanak úszni, és nem is arról, hogy csak pancsikáljanak - ennél sokkal többről van szó. Az egyre elterjedtebb kerti tavak, vízi birodalmak és wellness világában, a gyermekeink is egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve. Rengeteg rémhírrel találkozhattunk már az elmúlt évek alatt, és még hányról nem hallottunk, ahol  kicsi gyermekkel történt vízi baleset.

Akik nem járnak babaúszásra, nem láthatják át, mennyire jól felépített, egymásra épülő folyamat ez és mennyi mindent megtanulnak ez alatt a gyerekek. Mennyi apróságnak hitt fontos részlet van, ami megmentheti az életüket. A babaúszás célja elsősorban a vízben való mozgásfejlesztés, de nélkülözhetetlen a szabályok ismerete is egy uszodai közegben, a kikapaszkodás és kimászás, és a lebegés megtanulása.

Mivel a baba fejlődésének e szakaszában a szárazföldön még nem képes a gravitáció ellenében ilyen jól mozogni, ezért a víz ideális közeg számára, ahol a szinte teljes súlytalanságban könnyedén mozoghat anélkül, hogy tartanunk kellene  az erőltetett pozícióktól, sérülésektől. Ez nagyon fontos, hiszen az idegrendszer a mozgás által fejlődik a legjobban.

Sokan támadják a babaúszást a merülések miatt, pedig ez nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen ezáltal tanulják meg a  félrenyelés pánik nélküli kiköhögését, a tudatos levegő-vételt és levegő-visszatartást, és azt a merülések miatt megnövekedett tüdőkapacitást , mely másodperceket jelenthet egy veszélyhelyzetben, ahol a pánik náluk később érkezik, és ezzel megmenthetik a saját életüket.

Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy a búvárreflexet nem szabad fenntartani. Ezért is célszerűbb a tudatos merülés megtanításával meríteni a babákat már egészen pici kortól, ami sajnos még nem túl elterjedt módszer.

Sokan kételkednek a babaúszásban, pedig egyértelműen többséget élveznek az előnyök e sport terén, mint a hátrányok. Ha csak néhányat említünk, már oldalakat írhatunk.

 • A rendszeres sportnak köszönhetően ellenállóbbá válik a szervezet a betegségekkel szemben, az állandó tevékenység pedig kötelességtudatra nevel, ami meghatározó lehet majd a későbbiekben.
   
 • A babaúszással megelőzhetünk olyan betegségeket, mint például a gerincferdülés, légzőszervi megbetegedések, stb.
   
 • A közös foglalkozások, dalok, mondókák rendkívüli módon fejlesztik a picik kommunikációs és szociális készségeit, segítik őket a későbbi beilleszkedésnél, egy új környezethez való alkalmazkodásnál.
   
 • Jótékony hatással van a babák koordinációs-, motorikus- és érzelmi fejlődésére.
   
 • Fontos bizalomépítő és szorongásoldó hatása van, és segíti a kicsiket a jó alvásban.
   
 • A közhiedelemmel ellentétben nem csak baba korban lehet elkezdeni a babúszást, sőt. Egy nagyobb gyermeknek is érdemes elkezdeni, hiszen rengeteget tud fejlődni, vízbiztonságot szerez, az úszástanulás is jóval könnyebben fog menni, és ugyanolyan ügyes merülő válhat belőle, mint egy kezdetektől járó babából.
   
 • A családi életre is jó hatással lehet, hiszen a játékok során összekovácsolódik a család, sok boldog pillanatot élnek át együtt, és sok nehézséggel birkóznak meg közösen.

Varga Vivien


Varga Vivien , 2013. november 06.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 

2013 11 06. 12:12
Mi anno jartunk babauszasra az elso gyerkoccel...ablakon kidobott penz. Kivancsi lennek, a fenti mosolygos kepek hol keszultek, mert ahova mi jartunk, ott ugyan orditastol visszhangzott az uszoda. A vizi balesetek elkerulesenek legbiztosabb modja pedig a szuloi odafigyeles es korultekintes.
→ válasz erre
2013 11 08. 22:06
Látom nem ír senki, így mivel nekem a négyből három gyerekem már versenyúszó (volt/van), és a két kicsi babaúszó is volt, szeretném ha nem Kelica véleménye maradna itt. A babaúszás az elején nem mosolygós történet, bár az együtt töltött idő a vízben a néhány rosszul sikerült merülés ellenére is lehet nagyon pozitív, babának, mamának egyaránt. Viszont kitartó babauszizást követően a gyerkőcöt az uszikban csúszdaparkokban ki sem lehet húzni a vízből. A mozgásuk ugrásszerűen fejlődött a gyerekeimnek, miután úszni kezdtünk. És ami nekem szintén sokat jelent, szinte sosem betegek.Én tiszta szívvel merem ajánlani mindenkinek, de mint minden sporthoz, ehhez is kitartás kell!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó