Skizofrénia babáknál?

A skizofrénia súlyos mentális betegség, amely világszerte százból egy embert érint. Nagy problémát jelent, hogy legkorábban csak tinédzserkorban képesek az orvosok diagnosztizálni a betegséget, de sokszor már ekkor is túl késő.

Amerikai tudósok azonban most csecsemőknél is megfigyeltek olyan agyműködési zavarokat, amelyek nagy valószínűséggel kapcsolatban állnak a skizofréniával.

Az American Journal of Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a jövőben talán már csecsemőkorban is lehetőség lesz arra, hogy kiszűrjék a skizofrénia első jeleit, és így hatékonyabban tudnak majd a szakemberek fellépni a kórral szemben – írja az Orientpress. A kutatóknak ugyanis csupán néhány hetes babáknál sikerült kimutatni olyan kóros agyműködésbeli eltéréseket, amelyek feltételezik a kezdődő skizofréniát.

Az eredmények lehetővé teszik számunkra, hogy nagyon korán azonosítsuk a betegséget, és hogy hatékonyabban léphessünk fel ellene - mondta John H. Gilmore professzor. A kutatások során olyan csecsemőket vizsgáltunk, akinek az édesanyja skizofréniában szenvedett. Megfigyeltük, hogy a fiúk esetében az agy mérete jóval nagyobb, mint azoknál a kicsiknél, akiknek az édesanyja egészséges - tette hozzá.

A kutatók szerint ez csupán a kezdet: további kutatások során akarnak még több bizonyítékot összegyűjteni arról, hogy az agyban megfigyelhető abnormalitás csecsemőkorban összefüggésben állhat a későbbi skizofréniával.

2010. június 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó