Cukorsokk helyett egészség - hogyan állítsuk össze a mikuláscsomagot?

Pár nap múlva megérkezik a Mikulás, aki a szülők segítségével megajándékozza a gyerekeket. Ma már egyre több szülő figyel arra, hogy az ünnepek alatt se árassza el a gyerkőcöt tömérdek édességgel. Cikkünkkel ahhoz próbálunk segítséget nyújtani, hogy hogyan lehet a cukros édességeket egészségesebb változatokkal helyettesíteni. 


Mi kerüljön a mikuláscsomagba?

Nincs egyszerű dolguk a szülőknek, ha egészséges mikuláscsomagot szeretnének összeállítani. Természetesen nem az a cél, vagy kizárólag gyümölcsöt tartalmazzon a csomag, inkább az, hogy a cukorból és tejbevonó masszából álló édességeket minimálisra csökkentsük.

Mi kerüljön a csomagba? Például tökéletes választásnak bizonyulnak az aszalványok, mint természetes édességek. Arra azonban figyelni kell, hogy bizonyos előre csomagolt termékek rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, ezeket a változatokat mindenképpen érdemes kerülni. Ezek helyett célszerű a natúr aszalványok széles választékából választani. Ráadásul az aszalt gyümölcsök sok-sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, és a magas rosttartalmuknak köszönhetően az emésztésre is jótékonyan hatnak. Mindemellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy kiválóan laktatnak, így kis adag is elegendő belőlük.

Mandarin helyett mangó vagy gránátalma

A hozzáadott cukrot nem tartalmazó aszalványok mellett a magvak is jó választásnak bizonyulnak az egészséges mikuláscsomag elkészítése során. Érdemes többféle változatot vegyíteni, tartalmazhat a csomag például kesudiót, török mogyorót, mandulát és földi mogyorót.

Mindemellett friss gyümölcsöt is lehet tenni a csomagba, nem feltétlenül a klasszikus változatokat, a mandarint és a narancsot, különleges gyümölcsök is választhatóak ezek helyett, például vitamindús mangó vagy gránátalma.

Érdemes a bolti helyett házi készítésű kekszet tenni a csomagba

Természetesen a csokimikulás nem maradhat ki a csomagból, arra azonban érdemes figyelni, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú legyen. A 75 százalék feletti étcsokoládé kiváló választásnak bizonyul. Továbbá érdemes kekszet is tenni a csomagba, amelyet javasolt otthon megsütni, hiszen a boltokban kapható változatok többnyire nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak. Így kerülhet a házi készítésű kekszbe zabpehely, kakaópor, dió és mogyoró egyaránt, bármilyen egészséges hozzávaló, amit szeret a gyerkőc.

Sokan úgy gondolják, hogy tárgyakat ne tartalmazzon a mikuláscsomag, hiszen majd karácsonykor úgyis kap játékokat a gyerkőc. Azonban egy-két apróságot érdemes belerejteni a csomagba. Például egy pihe-puha kesztyűt, egy meleg sálat, zoknit vagy sapkát. Esetleg egy mesekönyvet, egy kisebb plüsst vagy színezőt. 

Nemcsak arra érdemes figyelni, hogy a mikuláscsomag tartalma egészséges legyen, hanem arra is, hogy lehetőleg környezetbarát legyen a csomagolása. Például a műanyag változat helyett választhatóak vászonzsákok is, amelyek szintén kényelmesen beleférnek a kiscsizmákba. Igazán tudatos választás, hiszen amellett, hogy hulladékmentes, évről évre újra felhasználható.

S. Dóra , 2022. november 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?