Ezt most kisbabás szülők figyelmébe ajánlom, amíg nem késő...

Minden gyermek eredendően jónak születik és jó szándékkal áll hozzá a világhoz. Ősbizalommal néz a szüleire, gondozóira, akiktől az élete függ, és megtesz mindent, mert eleinte mindent meg akar tenni, amit elvárnak tőle.

Amikor már rengeteg kudarcon, tiltáson, szidáson megy keresztül, akkor úgy tűnhet, hogy ez egyáltalán nem igaz, és nem így van. Azt is hiheted, amikor például hisztizik, vagy dühöng, idegesít, hogy direkt csinálja. Pedig csak „túl akar élni”, csak azt akarja, hogy szeressék, Te pedig túl fáradt vagy, hogy ezt észre vedd.

Ezért szeretném, ha tudatosítanád a most leírtakat, hogy megelőzd a bajt, mert a kisiskolás szülők tömegesen állnak kiborulva, tehetetlenül, hogy mit tegyenek, hogy segítsenek a gyermekükön.

A gyermekek meg akarják őrizni a világ jóságába vetett hitüket, nem beszélve saját létük jogosultságáról. Titkon ők is reménykednek a sikerben, a boldogságban, de a legtöbbször csupán a figyelemben.

Az is lehet, hogy hangosan követelik azt, eleinte csak sírva, később toporzékolva, és földön fetrengve, és mivel nem találnak megértő fülekre és szívekre, belefáradnak, beleunnak, megkeserednek, és feladják.

Ezek a korai tapasztalatok káros irányba viszik a fejlődést.

Ha a szülő érzelmileg elérhetetlen, ha hiányzik a szeretetteljes kapcsolódás, az érzelemtükrözés nem empatikus, az traumatizálja a gyermeket.

A tünetek lehet, hogy csak később fognak megjelenni viselkedési, magatartási, szocializációs problémák formájában, de hogy megjelenik, abban biztos lehetsz.

Az óvodás gyermeked nem fogja tudni elmondani, hogy mi baja van. Neked kell tudnod!!! Te vagy a felnőtt! Te vagy érzelmileg és mentálisan fejlettebb, ő még képtelen a viselkedését ésszel irányítani, mert teljes mértékben az érzelmei rángatják.

Ezért emelek szót a prevenció mellett!

Ne várd meg, míg az oviban, a suliban olyan visszajelzéseket kapsz, ami neked is fájni fog, nem csak neki.

Ne várd meg, míg kiközösítik, megbélyegzik, elutasítják, és nem talál barátokat.

Ne várj, míg már nem lesz több eszközöd, és ott állsz tehetetlenül, hogy mihez kezdj!

Figyelj most és vésd a szívedbe a következőket: Fogadd el gyermeked olyannak, amilyen! Ha szeretnél csodálatos gyermeket, vedd észre, hogy a csoda már benne van, ő maga a csoda! Azzal, hogy meglátod benne, elő tudod csalogatni a bizalmaddal, a hiteddel, mert látni fogja a szemed tükrében. Ismerd meg gyermeked és megismered önmagad!

Ha érzelmileg biztonságban van, akkor a belső világát bátran kimutatja, és van esélyed megismerni valójában, és akkor valóban az ő saját útját támogatod, hogy önmaga legjobb verziója lehessen.

Ha nem érzi magát biztonságban, védekező vagy elhárító mechanizmusokat fog alkalmazni, amik állandósulása személyiségzavarokhoz vezet. A legjobb szándék mellett is okozhatsz olyan sérüléseket, amiket észre sem veszel, csak amikor már a köztetek lévő kapcsolat megromlik. Amikor nem fogad szót, és Neked már nincs több eszközöd, te magad elfáradtál, belefáradtál, és ki vagy borulva, akkor nem nem tudsz rá hatni.

Elkezded magadat hibáztatni, és keresni azt a pontot, hogy hol rontottad el. Jön az önbírálat, az ítélkezés és a hibáztatás a környezeted felől, és az érzelmek legalacsonyabb szintje, ami a legkárosabb: a szégyen. És az ördögi kör beindul.

Hányszor hallottad gyermekkorodban, hogy: Szégyelld magad! Tudat alatt adod tovább a saját mintáidat, mert nem ismered fel a folyamatot. Amint megérted saját működésedet, és megismered gyermekedét, át tudod venni az irányítást. Tudatossá válva a generációs mintáidtól is megszabadulhatsz, és megváltoztathatod annak tudattalan átadását. Így meg tudod hozni a jó döntéseket.

Sok sikert kívánok, és ha jól jönne hozzá némi segítség, akkor hadd ajánljam számodra a "10+1 tipp tudatos szülőknek, hogy ne borulj ki" letölthető e-bookomat!

Szeretettel:

Mónika, a tudatos szülők mentora

A szerzőről: Szántó-Külitsné Rácz Mónika gyermekszakértő, anya, feleség, babasuttogó, animentor. Ismerd meg jobban a Léleknevelés módszerét weboldalán, valamint kövesd őt a közösségi platformjain is: Léleknevelés Facebook és Léleknevelés Instagram.

Rácz Mónika – Léleknevelés, 2023. október 26.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?