13 figyelmeztető jel, ami megkésett nyelv- és beszédfejlődésre utalhat a születéstől 3 éves korig

Ha azt gondolod, hogy gyermeked beszédfejlődése késik, alább felsorolunk lehetséges jeleket, jelzéseket, amelyekre érdemes figyelned.  

Minden gyermek fejlődése saját, egyéni ütemben zajlik. Egyesek korábban kezdenek el járni vagy beszélni, másoknak több idő kell bizonyos készségek elsajátítására. De talán a megkésett beszédfejlődés az, ami a legtöbb szülőnek aggodalomra ad okot. Ha ez a gyanú felmerül benned, a legjobb, ha felkeresel egy szakembert, mert jobb minél korábban feltárni a lehetséges problémát és lehetőleg azonnal cselekedni.

Egy amerikai beszéddel, nyelvvel és hallással foglalkozó szervezet (ASHA) azt boncolgatja, hogy a beszéd lényege, hogyan képezzük a hangokat, valamint ejtjük ki a szavainkat. Ide tartozik az artikuláció, a hangképzés és a beszéd gördülékenysége. A beszédfejlődés késését okozhatja például dadogás vagy egyes betűk összecserélése is.

A beszélt nyelv, melyet szavaink által fejezünk ki. Ezek segítségével közvetítjük ugyanis gondolatainkat, ötleteinket és egymásnak, embertársainknak szánt üzeneteinket.

A beszéd elmaradásának hátterében állhat az is, ha egy gyermek korlátozott szókészlettel rendelkezik, így nem képes kifejezni, kommunikálni, mire van szüksége, mit is akar pontosan.

Íme egy lista, mely tartalmazza – születéstől 3 éves korig – mik azok az intő jelek, amik a kicsi beszédfejődésének elmaradására utalhatnak:

Ha születéstől 3 hónapos korig:

 • nem mosolyog, nem gügyög vagy nevet, ha vele foglalkozol
 • nem reagál vagy figyel a hangokra

Csak azért, mert egy kisbaba még nem képes szavakat kimondani, beszélni, nem azt jelenti, hogy el lehet hagyni fejlődésük szempontjából elemi dolgokat. Ilyenek a szociális készségek, melyek már egészen a kezdetektől rendkívüli jelentőséggel bírnak, hiszen éppen az első hat hónap az, amelyik a szociális kapcsolatépítés megalapozásáról szól.

Ha 4-7 hónapos korig:

 • nem gügyög

Ha 7-12 hónapos korig:

 • csak néhány hangot tud kiadni
 • nem integet, mutogat – alapvető gesztusok hiánya
 • nem reagál, amikor a nevét mondod
 • nem érti, amit mondanak neki

A kicsi első évének második fele a hangok kiadásának gyakorlásáról, próbálkozásokról kell, hogy szóljon. „Bababa” vagy „dadada” – mind halandzsa szavak, amelyek nem jelentenek semmit, gyakorlásuk mégis alapvető a beszédfejlődés szempontjából. A gesztusok – mit az integetés (pápá) vagy mutogatás egy tárgyra, személyre – már korai jelei olyan készségeknek, mint a társalgásra való alkalmasság.

Ha 12-18 hónapos korig:

 • csak 6-10 szó kiejtésére, használatára képes
 • nem követ egyszerű utasításokat

1 és 3 éves kor között a gyerekek szókincse 50 szó vagy még több kell legyen. Másfél éves korukra meg kell érteniük és képesnek kell lenniük egyszerűbb instrukciók végrehajtását, mint például „gyere ide”, „add ide a kezedet”. Az alapvető életben maradáshoz szükséges a következő lépés.

Ha 18-24 hónapos korig:

 • nem képes szavakból mondatokat összerakni
 • szókincse kevesebb, mit 50 szó

Ha 2-3 éves korig:

 • gondot okoz neki más gyerekekkel játszani vagy beszélgetni
 • gondot jelent a korai olvasás és írás megalapozása – pl. nem szeret rajzolni, könyveket nézegetni

A gyermekek szókincse ebben az időszakban 50-ről nagyjából 1000 szóra kell növekedjen. Képesnek kell lenniük egyszerű párbeszédekben részt venni, egyszerű mondatokat alkotni („Mami, tejet!” vagy „Tejet kérek!”).

Ha egy idegen, aki nem nagyon ismeri gyermekedet és a beszédéből nem ért többet, mint 50-75%, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni.
Ne ess kétségbe, ha gyermeked nem az átlagos fejlődési menetrend szerint halad, nem feltétlenül jelent ez sem problémát, de a biztonság kedvéért érdemes valakivel megnézetned, konzultálni.

Alább olvashatsz tippeket, melyek segíthetik gyermeked beszédfejlődését:

 • foglalkozz minél többet gyermekeddel

Egy kisbabával beszélgetni értelmetlennek tűnhet, hiszen nem válaszol, de biztosíthatlak róla, hogy nem így van. Ezzel segíted ugyanis szociális alapkészségeinek fejlődését, hogy interakcióba lépjen és kommunikáljon veled. Figyeld és fejleszd gyermeked nonverbális kommunikációját, foglalkozz vele sokat.

 • beszélj hozzá minél többet

Bármiről és bármennyit beszélhetsz hozzá, semmi sem sok. Próbáld mindig elmondani, magyarázni neki, hogy éppen mit csinálsz, akkor is, ha éppen csak a pelenkáját cseréled. Taníthatsz a kicsinek egy második nyelvet is – ez is igen hasznos a beszédfejlődése szempontjából. Ne felejts el gesztusokat használni, mert azok is mind-mind segítik a megértését.

 • játssz sokat vele

Foglalkozz vele, figyelj rá. Ereszkedj a földre, kússzál-másszál vele, énekeljetek, táncoljatok, csináljatok kreatív dolgokat. Hallgass és válaszolj neki akkor is, ha ő még csak gagyogva felel. Mutasd neki, mennyire jól szórakozol vele te is. Engedd, hogy kortársaival is gyakran játsszon, együtt legyen. Az olvasásnak természetesen továbbra is kiemelt szerepe van.

 • az ismétlés kulcsfontosságú

Ismételd meg a szavakat, melyeket gyermeked kimond vagy próbál kimondani, majd bővítsd szókincsét tovább, és ne félj új szavakat tanítani neki. A szavak és a tárgyak összekapcsolása nagy segítség számára a tanulási folyamatban. Mutass egy kutyusra (vagy egy képre, amin kutya van) és mondd, hogy „kutya”. Kezdd egy szóval, majd kettővel, hárommal, és így tovább. Olyanokat válassz, amelyek értelmesen, logikusan kapcsolódnak egymáshoz.

 

A cikk a https://www.smartparenting.com.ph/ oldalán található írás alapján készült. 

Nyitókép: freepik.com

B.Zs. , 2020. július 21.
 
 
 
Címkék:  

gondozás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó