5 DOLOG, AMI NÖVELI A PELENKAKIÜTÉS KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYÉT

A legkörültekintőbb gondoskodás ellenére is előfordulhat, hogy a baba popsija bepirosodik és pelenkakiütéses lesz, ám vannak hajlamosító tényezők, amelyek megnövelik ennek kockázatát. (x)

A pelenkakiütés alapvető oka, hogy a babák bőre ötször-hétszer vékonyabb a felnőttek bőrénél és az immunvédekezés szempontjából is éretlen. A pelenkában összegyűlő széklet enzimjei a vizelet karbamidjából ammóniát képeznek, ami erősen irritálja a pelenkával fedett, rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Ilyen környezetben a kórokozók könnyebben megtelepednek és pelenkadermatitisz alakulhat ki.

Vegyük sorra, hogy melyek azok a hajlamosító tényezők, amelyek növelik a pelenkakiütés kockázatát.

1. Antibiotikus kezelés

A betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikum-kúra hasmenést okozhat, ami megváltoztatja a természetes bélflórát, ezért ne lepődjünk meg, ha a pelenkakiütés éppen egy-egy antibiotikus kúrát követően jelentkezik. Ebben az esetben a kellemetlen pelenkakiütést a baba székletének megváltozott pH-értéke, azaz felborult sav-bázis aránya okozza.

Fő szabály, hogy antibiotikum kúrát az orvosi előírások pontos betartásával végezzünk, antibiotikumot ne adjunk a babának az előírtnál rövidebb vagy hosszabb ideig, mert azzal akár árthatunk is neki, illetve gondoskodjunk megfelelő probotikumos támogatásról.

2. Fogzás

Sok baba és anya éjszakáját keseríti meg a fogzás. Ebben az időszakban gyakoribb a pelenkakiütés is, ami szintén a megváltozott széklet- és vizelet összetételnek köszönhető. A fogzást általában bőséges nyálzás előzi meg. A sok nyál és a fájdalom miatt a baba étvágya csökken. A széklet lazábbá és az átlagosnál kicsit gyakoribbá válik, ezért sokszor a popsi kipirosodása jelzi, hogy átszakadt a baba ínye. Fontos tudni, hogy a fogzás járhat ugyan kipirosodott popsival, de sohasem jár vizes hasmenéssel.

3. Anyatejes táplálás hiánya

Pelenkakiütésre sajnos a tápszeres táplálás is hajlamosít. Az anyatejjel táplált babáknál ritkábban fordul elő a pelenka dermatitisz a székletük baktériumflórája miatt, ez annak köszönhető, hogy az anyatejes babák székletének pH-ja alacsonyabb, mint a tápszereseké. Kutatások arra is rávilágítottak, hogy azok a csecsemők, akiket az első hat hónapban kizárólag anyatejjel tápláltak, kevésbé voltak kitéve a bélfertőzés veszélyének, mint akik 3-4 hónapos kortól tápszert is kaptak.

4. Hozzátáplálás

A pelenkakiütést sokszor az étkezés okozza, pontosabban a nem megfelelő étkezés. 6 hónapos kor után, azaz a hozzátáplálás megkezdésekor fontos, hogy a megfelelő ételt a megfelelő ütemben vezesse be az anyuka. Még nem váltható ki azonnal minden étkezés, emiatt rendkívül fontos, hogy 6 hónapos kor felett is maradjon folyékony, tej alapú táplálék a baba étrendjében. Az anyukák gyakran azt hiszik, hogy 1 éves kor felett mindegy, hogy mit eszik a baba - ez sajnos tévhit. Fontos, hogy a hozzátáplálás a baba korához mérten megfelelő időben és megfelelő minőségű étellel történjen.

A pirosodás sokszor akkor jelentkezik, amikor a babával új ételt kóstoltatunk meg, ettől ugyanis megváltozik a széklete, annak baktériumflórája a lúgos irányba tolódik el. A baba még nem tud mindent megemészteni, ezért az emésztetlen ételdarabok vagy allergének komoly gyulladást tudnak okozni. A baba nem tudja elmondani, hogy mi a probléma, így gyakori, hogy pelenkakiütéssel járó nyűgösség-sírás éppen az étkezéskor jelentkezik, sőt, akár "étvágytalansággal" is jár.

5. Nyári túlöltöztetés

A pelenka nedves, párás közege kedvez a baktériumok, gombák és ritkán a vírusok elszaporodásának. Nyáron, amikor a kinti és benti hőmérséklet is megemelkedik, a műanyagot is tartalmazó pelenkában könnyebben befülledhet a babapopsi. A gyakori pelenkacsere különösen fontos kánikula idején, a nedvesség ugyanis meggyengíti a bőrt és hajlamossá teszi a kiütések megjelenésére, illetve minél több időt tölt el együtt a vizelet és a széklet, annál inkább kárt tehet a baba bőrében a benne található enzimek miatt.

Fontos, hogy a nyári kánikulában csak természetes anyagból készült, jól szellőző öltözéket adjunk a babára. Kánikulában altassuk a babát 100% pamut bodyban még akkor is, ha nagy a forróság, egy kis rövid ujjú body minden esetben indokolt, csak a pelenka kevés. Ha tehetjük, hagyjuk minél gyakrabban pelenka nélkül a babapopsit, hogy a szabad levegőn - a folyamatos irritációnak kitett bőrfelület - szellőzni tudjon. Legyen minél többet levegőn, pelenka nélkül a baba kánikulában.

 

 

2019. július 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó