5 tipp, hogy gyermekeidet egészséges és higiénikus életre neveld

Már fiatal korban el kell kezdenünk, ha szeretnénk gyermekünket egészséges életmódra nevelni. Sajnos a gyerekeknél nem elsőszámú szempont a higiénia, de semmiképp se adjuk fel könnyen! 

Hisz a higiénia nemcsak a külsőnk ápolását jelenti, hanem egy aktív, folyamatos tevékenység, amellyel megelőzzük a vírusok és baktériumok elterjedését szervezetünkben. Egy tiszta gyermek egészségesebb is, ezért fontos, hogy minél korábban megtanítsuk nekik az alapokat.

„Kézen - közön”: A legelső dolog, amit a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy mennyire fontos a rendszeres kézmosás. Legtöbbször nem is gondolunk bele, hogy egy nap mi mindenre használjuk a kezünket, kinyitjuk az ajtót, lehúzzuk a wc-t, csak hogy párat említsünk. Minden egyes ilyen aktivitással lehetőséget adunk a kórokozók elterjedésének. Ahhoz, hogy csökkentsd ennek esélyét, tanítsd meg gyermekednek, hogy mindig mossa meg kezét a kinti játékok, a wc használata után és minden étkezés előtt. A kézmosás a legegyszerűbb és leggyorsabb védelem a betegségek ellen.

 „Nagy dolog, nagy takarítás”: Húzz egy csíkot a wc papír tartó alá a fürdőszobai falra, hogy megtanítsd gyermekednek, mennyi papírt szükséges letépnie. Hogy biztosra menj, emlékeztesd, hogy addig nem fejezte be, míg az utolsó törlésnél a papír nem teljesen tiszta! Csakúgy, mint a kézmosást, a higiéniai törlést is megfelelően kell végezni. Sok gyermeknek problémát okoz mindez, de sem őt, sem téged nem szabad, hogy feszélyezzen ez a téma, hiszen ez a világ legtermészetesebb dolga. A legfontosabb, hogy soha ne viselkedj gorombán, vagy zavartan, ha erről a témáról esik szó!

„Rakoncátlan fürtök”: Arra nincs szükség, hogy naponta hajat mossunk – hisz a túlzásba vitt hajmosás gyakran száraz hajhoz és fejbőrhöz vezet -, az viszont nagyon fontos, gyermeked haja mindig fésült és rendszeresen vágott legyen. A fésülködés nemcsak a rakoncátlan és kusza haj kezelésében segít, hanem eltávolítja a fejbőrről az elhalt hámsejteket, és megerősíti a hajhagymákat is.

„Fogmosás könnyedén”: Gyermekünk 5-6 éves koráig a mi feladatunk, hogy megmossuk a fogát. Ez alatt az idő alatt kell kialakítanunk bennük az igényt a rendszeres fogmosásra is, és meg kell tanítanunk őket a helyes fogmosási technikákra. Ha addig sikerül megértetnünk velük a fogmosás fontosságát, addig amíg még tejfogaik vannak, egész életükre szóló helyes szokásokat tanítottunk nekik, amiért nagyon hálásak lesznek.

Az idősebbeket már be lehet vezetni a szájvíz és a fogselyem használatának rejtelmeibe is, és hogy a nyelvet sem szabad kihagyni a tisztogatásból. 

„Pancsolás fürdés közben”: Legyen szórakozás a fürdés! Engedd, hogy játsszon közben a játékaival és mindenféle színes mütyürrel. Bátorítsd a pancsolásra! Ezzel kettős célt érsz el, egyrészt olyan nehezen hozzáférhető helyekre is eljut a víz és a szappan, mint a hónalj és a fülek mögötti rész, másrészt így játszva szeretteted meg vele a fürdést.

Remek segítséget nyújt a kórokozók elleni küzdelemben a Dettol érintés nélküli antibakteriális kézmosó készülék, melynek adagolójához hozzá sem kell nyúlnod.      

2015. október 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X