5 filléres játékötlet totyogóknak, ha kinn rossz az idő

Amikor a tavasz érkeztével besütnek az ablakon az első napsugarak és ezt követően szép fokozatosan melegszik odakinn az idő, természetes, hogy az ember lánya másra sem vágyik, mint kimenni a természetbe, az udvarra, vagy a parkba. Különösen, ha egy kis totyogóval kényszerítette addig az időjárás a négy fal közé, hiszen kinn a szabadban annyival több minden érdekes a kis lurkó számára. 

Nincs mit tenni azonban, ha az időjárás újra és újra megviccel minket és csak úgy ugrál a higanyszál a hőmérő két vége között: bizony, a májusi-júniusi sokszor extrém változékony idő egyre inkább természetes lesz számunkra a globális felmelegesdésnek köszönhetően is. Ha éppen ismét hetekig esőzés váltja fel az addig meleg időt, nincs más választásunk, mint ismét „fedezékbe” vonulni. Egy éppen mászni, járni tanuló babát azonban jó alaposan le kell foglalnunk ahhoz, hogy kielégítsük a napi mozgásigényét és a kíváncsiságát. Most 5 olyan filléres játékötlet következik, amit akár a nappalitokban, konyhátokban, vagy a gyerekszobában is lehet játszani és garantáltan érdekes lesz a kis felfedező számára.

1> PALACK TEKE

Ha van otthon néhány kiürült műanyagpalack, vagy esetleg mosószeres flakon, kapd elő őket gyorsan és alapos tisztítás és persze szárazra törlés után helyezd el őket a lakás egy olyan pontján, ahol kellően nagy a mozgástér! Tedd őket klasszikus teke alakzatba, végy elő egy gumilabdát és máris kezdődhet a móka! Tanítsd meg a kicsinek, hogyan tudja elgurítani a labdát, szuper ráadás lesz számára látni, hogy az érdekes formájú palackok milyen hamar megadják magukat.

2> KARTON ALAGÚT

Épp van otthon egy vagy két nagyobb üres karton dobozod? Ha nagyobb lesz a gyerkőc, simán készíthetsz belőle majd neki játék konyhát, vagy akár várat is; most azonban, amíg a mászás ennyire alapvető foglalatossága, egy egyszerű, de nagyszerű alagút is megteszi. Nem kell, hogy túl hosszú legyen: elég, ha épp csak meg tudja tapasztalni, hogy milyen is átbújni, átmászni valami alatt. Guríts át rajta különféle tárgyakat, hogy lássa, egyik végéből a másikba hogyan közlekednek a tárgyak. Mássz be vele, kukucsolj neki egyik oldalról, majd a másikról. Ha este is játszani támad kedvetek, tegyél be az alagútba egy világító játékát, hogy megtapasztalhassa a különbséget világos és sötét között. 

Ha szeretnél további tuti tippeket, akkor kattints ide >>

3> KONYHAI DOBKONCERT

Ha ti is és a szomszédaitok is kötélidegekkel rendelkeznek, akkor egy fél órácskára felállíthattok egy rögtönzött dob felszerelést! Végy elő különféle lábasokat, fedőket, fakanalakat! Lényeg, hogy mindegyik más hangot adjon, ha a kicsi ráüt, rácsap. Adj neki dobverőként funkcionáló, tompa tárgyat is, de sose hagyd egyedül ezekkel a holmikkal! Játssz neki egy két ritmust a hangszereken, majd hagyd, hogy ő is próbálkozzon. Ebben a korban nagyon élvezik a babák, hogy ütögethetnek és különféle hangokat hívhatnak elő.

4> MAGAZIN VÁLOGATÁS

A csörgő-zörgő papírral sosem lőhetsz mellé: van, hogy egy bő fél órára is le lehet vele kötni egy kis manót, persze közben résen kell lenni, hogy ne egye meg, csak gyűrhesse, csörgethesse a lapokat. Ha egyébként is tervezted átszelektálni az újságjaidat, nincs is jobb alkalom: te pakolsz és közben a kezébe adsz különféle lapokat. A számodra kevésbé fontosakból ki is téphetsz pár oldalt, hogy megtapasztalhassa milyen két kézzel gyepálni a papírt.

5> DOBOZ TORONY

Mit imád minden totyogó korban lévő baba? Naná, hogy rombolni? Ugye nálatok sem sokáig szoktak állni az építőkockák meg a duplo várak? Na ugye! Most próbálkozhatsz olyasmivel is, ami nem a megszokott játéka: például konyhai műanyag dobozokkal, poharakkal. Építs neki belőle minél magasabb, vagy furább tornyot és hagyd, hogy újra és újra lerombolhassa azt! Egészen biztos, hogy egy-egy toronyból leesett elemmel is el fog babrálgatni jó néhány percig.

 

B.F. , 2019. május 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?