6 lépés a nyugodt és kiegyensúlyozott alváshoz - Tökéletesítsd kisbabád fürdetési és fektetési rutinját

Egy következetes fürdetési és fektetési rituálé csodákra képes és nem csak a kicsik, hanem az egész család számára. Ugyanis segít megnyugtatni és felkészíteni őket a pihentető alvásra, és még a kötődést is erősíti a szülők és kisbabájuk között.


Íme, a jól bevált tippek fürdetéshez és fektetéshez:

1. Az időzítés a legfontosabb

Ideális esetben a rutin a vacsora végeztével kezdődik, nagyjából 17:30 körül. Bármelyik időpontot is választjátok, győződjetek meg arról, hogy az megfelelő-e mindenkinek, és ha igen, legyetek ebben következetesek. Egy kialakult menetrend sokkal hatékonyabb, mert ezzel beállítjuk a kicsi testének belső óráját is.

2. Pihentető fürdő

A babák egyszerűen imádják a vizet. Heti két-három fürdés elég ahhoz, hogy frissen és tisztán tartsd őket, de ha pici szereti a kádat, nyugodtan mosdasd naponta.

A jó hangulatú fürdés az egyik legfontosabb lépés a jó rituálé kialakításában – csak győződj meg róla, hogy a fürdővíz kellemes hőmérsékletű-e, amikor beleülteted, és fontos, hogy jó minőségű babafürdető termékeket használj, amely segít megnyugtatni a kicsit.

Egyszerűen helyezz egy kis mennyiséget egy törlőkendőre vagy a vízbe, tetőtől talpig tisztítsd le a pipit, miközben beszélsz vagy énekelsz a babának.

3. Szeretgetős masszázs

A babamasszázsnak számos előnye van. Először is, fantasztikus, mert erősíti a kötődést – ami különösen jó az apukáknak vagy a nem szoptató anyukáknak, azoknak, akik keveset érintkeznek a kicsi bőrfelületével. A masszázsról bebizonyosodott, hogy erősíti a babák immunitástát, nyugodtabbá teszi őket, ami tökéletesen alkalmas a jó éjszakai alvás elősegítésére.

A fürdés után csavard a babát egy meleg törölközőbe egy biztonságos helyen, és dörzsöld be kis mennyiségű babaolajjal a hátát, a hasát, a karját, a lábát, az ujjait és lábujjait hosszú, simogató mozdulatokkal. Az arcára inkább baba hidratáló krémet tegyél.

4. A szoptatás/etetés jelentősége

Bár ez kézenfekvő, mégis fontos megemlíteni, mivel azok a babák, akik teli pocakkal fejezik be a napot, nagyobb eséllyel alszanak jól. Tehát ha már kényelmesen felöltöztetted a fürdés és a masszázs után a kicsit, akkor elérkezett az ideje a lefekvés előtti tej elfogyasztásának.

Ha szoptatsz, győződj meg róla, hogy az egyik melledet ürítse ki a kicsi, mielőtt megkínálod a másikkal (hogy megkapja a tápanyagban gazdagabb, mélyebben lévő tejet is), és mind mellből, mind a cumisüvegből való szoptatásnál figyeld a baba jelzéseit, hogy jóllakott-e (például, ha lelassul a szopizása).

És ne felejtsd el evés után böfiztetni a babát. A beszorult gázokban szenvedő csecsemőknek nagyon nehéz elaludni, valamint ha refluxos, etetés után egy ideig egyenesen kell lenniük.

5. Mesélj és közben bújjatok össze

Nem lehet túl korán elkezdeni olvasni a babáknak. Még az újszülöttek is szeretik hallani szüleik hangját, és az elalvás előtti mese tökéletes, mert segít nekik vidáman befejezni a napot, függetlenül attól, hány éves a gyerek. Etetés közben, de utána is remek alkalom az összebújásra és történetek olvasására. Ne felejts el kifejezően beszélni, és olvasás közben a képekre mutogatni.

6. Hallgassatok nyugtató zenét

Ha eljött az ideje lefektetni a babát, a halvány fények és a halk zene tökéletes kombináció, hogy álomba szenderüljön. Vagy énekelj altatódalt, vagy tegyél be valamilyen kellemes éjszakai zenét. Lágy, gyengéd, álmodozó ritmusokat és dalokat hallgassatok, amik nyugalmat biztosítanak számára mind a nappali, mind a lefekvés előtti időszakban.

Egy vidám, nyugodt babafürdetés és lefekvés előtti rutin valóban minden kicsi számára a jó éjszakai alvás kulcsa, emellett érezteti a babával, hogy biztonságban van és szeretik őt. Kövesd a fenti lépéseket – és tartsátok a napi rituálét.

 

A cikk forrása: Babyology.com 
Nyitókép forrása: GettyImages.com

B.Zs. , 2022. február 09.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?