6 tanács a bilire szoktatással kapcsolatban

A pelenkáról le- és a bilire átszoktatás folyamata kétségkívül egy rendkívül fontos dolog minden kisember életében, azonban nem mindig – vagyis inkább; szinte soha sem- történik gyorsan és zökkenőmentesen. Érdemes szülőként is felkészülni és következetesnek lenni.

A következőkben néhány olyan dolgot osztunk meg Veletek, amik a bilire szoktatáshoz adnak támpontot: mit tegyél és mit ne tegyél, hogy a gyerkőcöd szobatisztává váljon.

  1. Tedd: Kezdj el már korán beszélni neki a bilizésről

Már egészen kicsi, akár egyéves korban is beszerezhettek egy bilit, nem mintha már akkor használnia kellene, de hadd szokja meg a látványát. Úgyis kérdezni fog róla, Te pedig megmutathatod, elmagyarázhatod Neki, hogy ez olyan, csak az Ő méretében, mint a toalett, amit mi felnőttek használunk, és amit már többször látott is minket használni. Mire eljön az idő, hogy megérett a pelenka lecserélésére, már ismerős lesz Neki az alkalmatosság.

  1. Ne tedd: Ne siettesd vagy erőltesd a folyamatot

A szakemberek véleménye szerint minden gyermek életében eljön a pillanat, amikor Ő maga úgy érzi, készen áll a bilire szokásra. Ezt sem erőltetni, sem siettetni nem lehet, ne hasonlítsd a többi gyerkőcödhöz, sem másokéhoz. Egyes lurkók 3 nap, mások hetek alatt szoknak rá teljesen, viszont, ha beleavatkozol a természetes folyamatba, akár el is nyúlhat a bilizés kialakulásának időtartama, nem beszélve a fölösleges frusztrációról, amit magadnak és a kicsinek is okozol.

  1. Tedd: kövesd figyelemmel a lurkód fejlődését

Vannak bizonyos jelei annak, ha a szemünk fénye felkészült a bili használatára, például, amikor már szólni tud, hogy pisilnie kell, hosszabb ideig marad szárazon a pelusa, rendszeresen, nagyjából kiszámítható módon pisil-kakil, magától kezd vetkőzni, nagyon érdeklődik a fürdőszobában zajló dolgok iránt. Figyelj a gyerkőc jelzéseire, engedd, hogy vezessen. Ha ezek egyikét sem tapasztalod, akkor még nem áll készen.

  1. Ne tedd: sose mutasd ki a csalódottságod

Kevés rosszabb dolog létezik, mint amikor a pici azt érzi, hogy nem felel meg a szülei elvárásainak (ezt a teljes nevelési folyamat során tartsd észben!), ezért semmiképpen ne mondogasd Neki, hogy „bezzeg a nővéred már ilyen korában rég bilizett” vagy hasonló negatív megerősítéseket. Ellenben minden próbálkozást – még ha sikertelen is-, értékelj!

  1. Tedd: mindig legyél felkészülve az esetleges „balesetekre”

Könnyen előfordulhat, hogy a lurkónknak még nem sikerül tökéletesen a wécézés; akár idegen vagy nyilvános helyen is megeshet, hogy nedves lesz a ruhája, zoknija, bugyija/kisgatyája. Ezért mindig legyen Nálad váltó cucc, tároló zacskó, ebben a periódusban, és nedves törlőkendő is.

  1. Ne tedd: ne jutalmazd irreális mértékben a sikereket

Ahogy korábban említettük, a visszajelzések és dicséretek nagyon fontosak, de azért a ló másik oldalára sem kell átesni. Normálisnak számít, ha az első néhány sikeres alkalommal kap egy csokit, vagy valami apróságot, de drága játékok megvételére ne szoktassuk rá, úgy, mint ahogy a többi folyamat elsajátításakor (fogmosás, evés) sem tettük, hiszen az élet sem erről szól.

A legfontosabb a türelem és hogy ráhangold magad a kicsi érzéseire. Semmit se erőltess, ne legyenek szigorú elvárásaid, viszont eltúlozni sem szabad a sikereket, különben csak a jutalmat fogja várni a lurkó és csalódott lesz, ha egy idő után már nem kap.

Plézer Panna , 2018. február 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X