8 fontos tudnivaló a gyerekek földimogyoró allergiájáról – egy vezető kutatótól

Két évtizede növekszik a mogyoróallergiával küzdők száma az Egyesült Államokban – ami meglehetős zavart okoz az orvosi közösségben, de mostanra úgy néz ki, közelebb jutottak az okok feltérképezéséhez.

Megkértük Michael Pistinert, (M.D.-t, a mogyoróallergia területén vezető kutatót, egy ételallergiás gyermek édesapját), hogy ossza meg legújabb gondolatait erről az életveszélyes állapotról, amely az USA-ban minden 13. gyermeket érint. Fontos tehát, hogy a szülők tudják, mivel állnak szemben.

1. Azok a gyerekek, akik a kora gyermekkorban nem esznek földimogyorót, nagyobb eséllyel lesznek allergiások

Bár valószínűleg azt hallottad már, hogy nem kell évekig várni, hogy megkóstoltassuk a kisgyermekekkel a földimogyorót, az elgondolkodtató, hogy vajon árt-e az óvatosság vagy sem. Kiderült ugyanis, hogy a földimogyoró (és más csúcsallergének) bevezetésének késleltetése valójában növelheti az allergia kialakulásának kockázatát - mondja Dr. Pistiner (a MassGeneral Hospital for Children’s Food Allergy Center élelmiszer-allergiás kórház és központ igazgatója).

A kutatók nagyon érdekes dologra jöttek rá: mintegy 640 csecsemőt, - akiknek nagyobb volt a kockázata a mogyoróallergia kialakulására, mert ekcémájuk, tojásallergiájuk volt, vagy mindkettő, - bevettek egy hosszú távú vizsgálat tanulmányába (Early About Earthean Allergy –LEAP). A vizsgált csoport fele ötödik születésnapjáig kerülte a földimogyorót, amíg a másik fele hetente háromszor kapott 2 gramm földimogyoró-fehérjét. A földimogyoró-kerülők tizenhét százalékánál, míg a földimogyorót evő csoport csak 3 százalékánál diagnosztizálták az allergiát.

Meggyőző bizonyítékok utalnak arra, hogy ha a csecsemőknek és a kisgyermekeknek földimogyorót adunk, az elősegítheti a „tolerancia” kialakulását – ez azt jelenti, hogy allergiás reakció nélkül ehetik a problémás ételt. De vajon a földimogyoró elkerülése miért növelné az allergia kialakulásának kockázatát? A bél immunrendszerétől eltérően, amely szerepet játszhat a tolerancia kialakításában, a bőr immunrendszere valóban növelheti a földimogyoró iránti érzékenységet. Ha a baba bőre rendszeresen érintkezik földimogyoróval, - ha az édesanya, vagy a család többi tagja megérinti a kicsiket földimogyoró fogyasztása után, anélkül, hogy kezet mosnának - apró részecskék kerülhetnek a baba bőrére. Ezen kívül a földimogyoró por a szőnyegen vagy matracon megtelepedve is a baba bőrére juthat.

A gyerekek a földimogyorónak bőrön keresztül való rendszeres kitettsége, ellenben annak nem evése az a kettős ok, amelyet az orvosok az ún. „kettős expozíciós hipotézisnek” neveznek. Ez az, ami hozzájárulhatott a mogyoróallergiások számának megugrásához, amikor 2000 és 2008 között az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) a földimogyoró bevezetésének elhalasztását 3 éves korig javasolta. Valójában Dr. Pistiner – aki szintén az AAP tagja – megjegyzi, hogy a ma már tizenéves fiának súlyos allergiás reakciója volt a dióval szemben, amikor 4 éves korában először kóstolta meg azt egy csokiszeletben. Ezt megelőzően Dr. Pistiner és felesége gyakran fogyasztott otthonában diót.

2. A súlyos ekcéma tovább bonyolítja a mogyoróallergiát

A normál bőr egészséges védőfunkcióval rendelkezik, amely segít megakadályozni a földimogyoró apró részecskéinek bőrbe való behatolását. A súlyos ekcémával járó, száraz, vörös, viszkető bőrű gyerekek esetében gyengén működik ez a funkció a gyulladás miatt. Ez a különbség megmagyarázhatja, hogy a súlyos ekcémában szenvedő gyerekek miért vannak nagyobb veszélynek kitéve az ételallergiák esetében.

3. A gyerek többségének 6 hónapos koráig el lehet kezdeni a földimogyoró fogyasztását

Az Országos Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) legújabb, az AAP által jóváhagyott útmutatása azt sugallja, hogy legkésőbb 6 hónapos kicsinek bevezethető az étrendjébe a földimogyoró, hacsak a csecsemőnek nincs súlyos ekcémája vagy tojásallergiája. Ebben az esetben, mielőtt megkóstoltatná vele, a kisbabát el kell vinni mogyoróallergia vizsgálatra.

Megnyugtató tehát, hogy ezek alapján a mogyoróallergia kockázata nem nagy.

4. Nem szükséges mogyoróval tömni a gyerekeket a védelem érdekében

A NIAID azt javasolja, hogy a gyerekek hetente háromszor fogyasszanak 2 teáskanál mogyoróvajat (vagy 2 gramm földimogyoró fehérjét) 5 éves korukig. A LEAP vizsgálatban résztvevő gyerekek finomított mogyoróvajat, vagy mogyorót tartalmazó snacket kaptak. Tehetjük a mogyorót zabpehelybe, pürésített gyümölcsbe, zöldségbe, anyatejbe vagy tápszerbe. Ami fontos, hogy ne adjunk egész mogyorót, darabokat vagy vaskos mogyoróvajat, mivel ezek fulladásveszélyt jelentenek a 4 év alatti gyermekek számára.

Bár egyes csomagolt snacktermékeket úgy reklámoznak, hogy segítik a mogyoró bevezetését a gyerekek étrendjébe, ezek nem mindig tartalmaznak annyit, amennyi megfelelne az ajánlott minimumnak. Győződj meg róla, hogy az adott snack elegendő mogyorófehérjét tartalmaz-e.

5. Más, gyakori ételallergéneket is korán bevezethetünk

Bár az irányelveket nem tették közzé, a tanulmányok alátámasztják, hogy a tojások korai bevezetése megelőzheti a tojásallergia kialakulását. Az AAP szerint valójában nincs ok az allergiás ételek adásának késleltetésére.

6. A gyerekek általában nem növik ki a mogyoróallergiát

A földimogyoróallergiában szenvedő gyerekek körülbelül 80 százalékának és a diófélékre allergiás gyerekek 90 százalékának egész életen át fennmarad az állapota. A statisztikák viszont megfordulnak tej- vagy tojásallergia esetén, ami azt jelenti, hogy a gyerekek körülbelül 80 százaléka képes lesz tolerálni azokat a későbbiekben.

7. A terhesség alatt folytatott étrend nem befolyásolja a gyerekek allergiáját

Nincsenek megalapozott tudományos bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy egy erősen allergén étel fogyasztása a terhesség ideje alatt megakadályozhatja-e az ételallergia kialakulást a gyermeknél, illetve nagyobb kockázatot jelent-e annak kialakulásában.

8. Új kezelések a mogyoróallergia kiküszöbölésére

Amíg a csecsemők számára jelenleg nincsenek kezelések, az év elején az FDA jóváhagyott egy orális immunterápiás kezelést 4-17 éves gyermekek számára. Egy másik jelenleg tesztelés alatt álló kezelés, - amikor a gyermek bőrére naponta felviszünk egy kis tapaszt, amely egy adag földimogyoró-fehérjét tartalmaz, - továbbra is várja az FDA jóváhagyását.

Beszéljünk a gyermekorvossal a szilárd ételek bevezetésének menetéről, és a legjobb, ha a fentiek ismeretében, minél hamarabb megtesszük ezt - mondja Dr. Pistiner.

 

- VIA - 

B.Zs. , 2021. január 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó