8 ok, amiért a gyerkőc hisztije nem is olyan rossz dolog

Bár a lurkók által produkált hisztériás rohamok, dühkitörések elviselése és kezelése a szülőség egyik legnagyobb kihívása, ám a kicsik emocionális fejlődésének nagyon is fontos része, ezért az elfojtás, leszidás helyett, a megfelelő bánásmód a feladatunk. 

Hogy miért? Ha kicsit többet tudunk a jelenség hátteréről, talán könnyebben megőrizzük a higgadtságunkat. Íme, nyolc ok, amiért egy bizonyos életkorban igenis normális és szinte el is várt a hiszti:

  1. Jobb kint, mint bent: a könnyekkel kortizol, azaz stresszhormonok távoznak csemetéink szervezetéből, ráadásul egy kiadós sírás még a vérnyomást is csökkenti és a lelki megnyugvást is garantálja (ezt egyébként felnőttként én is tapasztaltam a saját bőrömön, persze, én nem egy bevásárló központ közepén, magamat a földre vágva kezdtem neki bömbölni.) Tehát, ha félbe szakítod, valami bent rekedhet, aminek ki kellene jönnie.
  2. A hisztiroham után könnyebben megy a tanulás. A kicsik gyakran zokogásban törnek ki, ha például egy játék összerakásakor (vagy bármi más megoldása közben) elakadnak. Aztán, lecsillapodva, tiszta fejjel, megszabadulva a kudarcuk okozta „félelmektől”, sokkal jobban tudnak koncentrálni.
  3. Egy kiadós bömbölés után pihentetőbb az alvás. Ezt szintén tapasztalhatjuk, mi felnőttek is, nem korfüggő. Megint csak a stressz ürülésével hozható összefüggésbe; hiszen ha elfojtjuk az érzelmeinket, azok visszaköszönnek álmunkban, félig tudattalan állapotban – a sírással gyerkőceink elkerülik ezt.
  4. Nemet mondani oké! A legtöbb pityergést az elutasításunk váltja ki szemünk fényéből, mondjuk, ha nem kaphat meg valamit. Hogy ezt megakadályozzuk, sokszor bármire hajlandóak vagyunk, még akár a döntésünket megváltoztatni is (és végül mégis csak megvesszük azt a nyalókát), márpedig a következetesség rendkívül fontos. Hadd tomboljon; később megtanulja, hogy a „nem” az akkor is „nem” marad és leszokik róla.
  5. A hisztit, ha jobban belegondolunk, szinte bóknak is vehetjük: azt mutatja, hogy a lurkó mer előttünk érzelmileg kitárulkozni – jó szülők vagyunk!
  6. A „balhézás” szorosabbá teszi a gyerek-szülő kapcsolatot: bár úgy érezheted, hogy a kicsi le se tojja, hogy ott vagy és vigasztalni próbálod, de hidd el, nagyon is sokat jelent Neki, hogy számíthat Rád és mikor abbahagyja, szívesen ölel magához.
  7. Ha hagyjuk otthon kitombolni a kis rosszcsontunkat, a fent említett érzelem-kioldódás megtörténik, és nagyobb a valószínűsége, hogy a szupermarketben például már nem fog kellemetlen helyzeteket okozni.
  8. És végezetül, de nem utolsó sorban: nekünk magunknak is megkönnyíti az emocionális felszabadulást, a gyerkőc hisztije. Ugyanis, ha szabadon engedjük Őt megélni az érzéseit, mi magunk is jobban hajlunk rá. A zokogó gyermekünktől érkező impulzusok megnyitják a szívünket, kihozzák az indulatainkat.

Kezdő szülőként nehéz feldolgozni egy ilyen, néha sokkoló látványt, ezért a „vihar elülte” után azt javasoljuk, hogy mindenképpen beszéld ki a történteket – és a Benned lezajló dolgokat – a pároddal vagy egy barátnőddel.

8 ok, amiért a gyerkőc hisztije nem is olyan rossz dolog

Plézer Panna , 2017. június 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?