8 tanács, amire fontos ügyelni a nyári kánikulában babáknál, csecsemőknél!

Szabad-e a babaszobát klímával hűteni? Hogyan lehet a babákat, kisgyerekeket a leghatékonyabban frissíteni a kánikulai forróságban? Honnan tudhatod, hogy a baba eleget szopizott-e a hőségben? Mit tilos tenni sétáltatáskor? Mire ügyelj a baba altatásakor? Válaszok a cikkben!

A nyári kánikula a csecsemő, baba számára olyan, mintha mediterrán vagy szubtrópusi környezetben tartózkodna, szervezetüket megviseli. Ahhoz, hogy a baba kellemetlen közérzetét csökkentsük, elsősorban a baba túlhevülését, illetve folyadékvesztését kell megakadályozni. Az alábbiakban az ÁNTSZ hőségre vonatkozó tanácsait, valamint egy tapasztalt gyermekorvos babakocsis sétáltatásra vonatkozó figyelmeztetését foglaltuk össze röviden.

8 fontos tipp kánikulára csecsemőknek, babáknak, kisgyerekeknek

1. Lehetőleg ne tartózkodjunk a babával, kisgyerekkel a szabadban 10 és 16 óra között. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor keressünk árnyas, szellős helyet.

2. A lakásban, ahol a baba alszik, sötétítsünk be napközben.
10 további tipp, hogy hogyan altasd a babát a kánikulai forróságban - a cikk folytatásához kattints ide >>

3. A klímaberendezésre sokan érzékenyek, a csecsemőkre pedig különösen vigyázni kell. A klímából kiáradó levegő soha nem érheti közvetlenül a babát. Ügyeljünk arra is, hogy a kinti és benti hőmérséklet között legfeljebb 4-5 foknyi eltérés legyen. Példa: ha kint 30 fokos a hőmérséklet, akkor bent a lakást ne hűtsük 25 fok alá, mert az komolyan igénybe veszi a szervezetet.

8 tanács, amire fontos ügyelni a nyári kánikulában babáknál, csecsemőknél!

4. A babák, kisgyerek testét hűtsük, frissítsük nedves törléssel, pancsolással, zuhannyal napközben. Nedvesítsük be bátran a gyerekek haját - így a hűtést akár 30%-kal lehet növelni.

5. A csecsemők, kisdedek haja kevés, és vékony a koponyacsontjuk, emiatt fokozott veszélynek vannak kitéve a forróságban - a kis fejüket mindenképpen védeni kell. Adjunk rájuk szellős, világos kissapkát, ha lehet olyat, ami egyben a vállukat is védi a leégéstől. A babák, kisgyerekek öltözéke legyen szellős, természetes anyagú, laza és mindenképpen világos.

6. Babák, kisgyerekek napoztatása 10 és 16 óra között káros. A gyerekeket tartsuk árnyékban, használjunk napernyőt.

7. Az izzadással távozó folyadékot, ásványi sókat pótolni kell. Szoptatós anyáknak emiatt bőségesen fogyasszanak folyadékot - ők a szoptatással biztosítják a baba folyadékigényét. Onnan tudjuk, hogy a baba eleget ivott-e vagy sem, hogy a pelenkájának 2-3 óránként nedvesnek kell lennie. Ne ijedjünk meg, a kisgyerekek étvágya a hőségben csökken.

Forrás: ÁNTSZ / Tanácsok hőség esetén várandós anyukáknak, kisgyermekes szülőknek

8 tanács, amire fontos ügyelni a nyári kánikulában babáknál, csecsemőknél!

8. A babakocsi letakarása a forró kánikulában inkább árt, mint használ. A legvékonyabb muszlinanyag, pelenka vagy kendő is extrém módon megnövelheti a zárt babakocsiban lévő hőmérsékletet, ami fullasztó tud lenni. Egy olyan babakocsiban, amelyikben nem jár jól a levegő, akár 15 fokkal magasabb hőmérsékletet is előidézhetünk a babakocsi bejárati részének takaróval történő letakarásával! Ugyanis a babakocsi ilyenkor termoszként működik, ahhoz hasonlóan viselkedik, ez akár hirtelenhalál-szindrómához is vezethet.

Forrás: Külföld / Daily Mail / Ezért tilos a babakocsit takaróval, muszlin anyaggal letakarni

 

 

 

NIC , 2017. június 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X