8 technika a csecsemők megnyugtatására és azonnali elaltatására

Nem tart sokáig és máris az az érzésünk, hogy mindent megpróbáltunk kisbabánk megnyugtatása és elaltatása érdekében. Talán van néhány módszer a tarsolyodban, amikre esküszöl, de olyankor már azok sem működnek. Számos bevált módszer segíti a csecsemőket az elaltatásban, és abban, hogy újra ugyanolyan biztonságban és melegben érezzék magukat, mintha az anyaméhében lennének.

Hogy könnyebben aludhass te is éjszakánként, megosztjuk veled legjobb tippjeinket, amelyeket érdemes mind kipróbálnod.

1. Masszírozd az arcocskáját

8 Techniques to Calm Your Baby and Get Them to Sleep in No Time

Óvatosan használd ujjpárnáidat, hogy apró mozdulatokkal, puhán masszírozd a baba arcát. Kezdd a hüvelykujjaddal a baba szája fölött, és simogasd lefelé az állkapocs irányába. Ismételd meg az álla közepétől az állkapcsa felé. Ezután lehúzhatod a hüvelykujjad a halánték fölött az orr felé, a homlokon át.

2. Simogasd meg az arcát egy kendővel

Az egyik apa jött rá erre az egyszerű trükkre, amikor vírusos betegséggel küzdött: egy vékony és könnyű szövetet végighúzott a baba arcán, hogy megnyugtassa és elérje nála az alvást. Ennek oka, hogy a csecsemő arcának, például a fejének, a homlokának vagy az orrnyergének enyhe csiklandozó érintése nagyon megnyugtató lehet számára. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden csecsemő különbözik egymástól, és előfordulhat, hogy némelyik baba szorongani kezd tőle.

3. Használd az „5 Ss” szabályt.

8 Techniques to Calm Your Baby and Get Them to Sleep in No Time

Ha éjszakára készíted elő csecsemődet, vedd figyelembe a gyermekorvos, Dr. Harvey Karp által ajánlott „5 Ss” módszert:

• Pólyázás: ez a szoros méh érzetét kelti, csökkenti az ijedtséget és erősíti az alvást.

• Oldalsó vagy hason fekvő helyzet: tartsd a kicsit az oldalán vagy a hasán, így pillanatok alatt megnyuszik.

• Sssshhhh: Dr. Harvey Karp azt javasolja, hogy „ssshhh, ssshhh” hangokat adj ki, ami segíti a baba ellazulását.

• Hintáztatás: támaszd meg a baba fejét és nyakát, és apró, és legfeljebb egy hüvelykes mozgásokkal, hátra és előre ringasd.

• Cumi szopása: ez az utolsó „S”, ami gyakran és könnyen megnyugtatja a kicsiket.

4. Álomba etetés.

Ez segít a csecsemőnek az éjszakai alvásban, megakadályozva, hogy korgó gyomorral ébredjen. A babát közvetlenül lefekvés előtt kell etetni, finoman ébresztgetve. Ezt az első néhány hónapban érdemes kipróbálni, utána az alvási rutin miatt már nem annyira hasznos.

5. Próbáld ki a „2 betűs szó” módszert.

Az „omm”, a „hhmm” és a „pszt” hangok használata segíthet a kicsi megnyugtatásában, mert úgy hangozhatnak számára, mint az anyaméhben keringő vér. Ajánlott percenként körülbelül 80-szor megismételni őket (ez megegyezik a felnőtt átlagos pulzusszámával).

6. Nyisd meg a csapot.

8 Techniques to Calm Your Baby and Get Them to Sleep in No Time

Ez a tipp az alábbi video miatt vált ismertté. Megpróbálhatod engedni a vizet a csapból, miközben a csecsemőt a mosdó közelében tartod a kezedben. Ez a módszer hasonlóan működik, mint a fehér zaj (white noise).

7. Nyugodtan hangoskodj.

8 Techniques to Calm Your Baby and Get Them to Sleep in No Time

Ellentétben azzal, amit gondolnál, néhány csecsemőt kifejezetten megnyugtatnak a körülöttük lévő zajok és rezgések. Tehát a házimunkák, például a porszívózás és más olyan dolgok, amelyek általában zajjal járnak, segíthetnek abban, hogy végre aludni tudjatok. Kipróbálhatod például a ventilátort is, ugyanabban a szobában, mint ahol vagytok, a ritmikus zaj ugyanis segíthet az altatásban.

Természetesen ügyelni kell arra, hogy a minél kisebb legyen a hangerő, és ne vákumozzon mellettetek, hallásotok védelme érdekében.

8. Simogasd végig a fejecskéjét a homlokától a nyakáig.

8 Techniques to Calm Your Baby and Get Them to Sleep in No Time

A lehető legtöbbet fedj le a baba fejéből a kezeddel, és finoman kezdd el simogatni. Kezdd a homlokától a tarkójáig lassú, egyenletes ütemben, mindent egy-egy lélegzetvételre időzítve. Tarthatod a kicsit a kezedben, amíg előkészíted az ágyat, de a kiságyában is maradhat.

A baba bőrével való érintkezés megnyugtatja, mert biztonságos, meleg környezetet nyújt számára.

Melyik módszereket ismerted és használtad már ezek közül? Melyiket tervezed ma este kipróbálni?

 

 

A cikk és a képek forrása: https://brightside.me/

 

 

B.Zs. , 2021. július 12.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár