9 hónapos baba került életveszélyes állapotba egy fogzásra vásárolt karkötő miatt!

Egy 9 hónapos baba került életveszélyes állapotba, ami nagy mennyiségű ólommérgezés miatt alakult ki. A szülők fogzás enyhítésére vásárolták a karkötőt.

Egy 9 hónapos baba került életveszélyes állapotba, ami nagy mennyiségű ólommérgezés miatt alakult ki – írja a Daily Mail. A baba vérében mérhető ólomszint annyira abnormálisan magas volt, hogy a nyomozók az ólommérgezés forrását felderítendő kilátogattak a család otthonába.

A baba folyamatosan ezt a karkötőt rágcsálta
Rövid kutakodás után rátaláltak egy kézi készítésű hematit karkötőre, ami ólomtartalmú gyöngyökből állt. Mint kiderült, a baba folyamatosan a szájába vette és rágcsálta ezt a karkötőt, hogy csillapítsa a fogzás okozta fájdalmait. A szülők a mágneses hematit karkötőt kifejezetten erre a célra vásároltak egy kézműves piacon, hogy a baba nyűgösségét enyhítsék. A Daily Mail cikkéből nem derül ki, hogy a karkötő valóban „homeopátiás karkötő” volt-e, vagy csak a szülők vásárolták meg hiszékenységük és tudatlanságuk okán homeopátiás fogzásmegkönnyítési eszközként.
A nyomozók a karkötő gyártóját nem tudták felderíteni.

9 hónapos baba került életveszélyes állapotba egy fogzásra vásárolt karkötő miatt!

A baba vérében ötszörös volt az ólomszint a megengedett határértéknek
A CPSC (USA - Fogyasztói Termékbiztonság) a gyerekek számára biztonságosnak ítélt ólom mennyiségét maximálisan 90-100 ppm-ben határozza meg, a karkötőben ezzel szemben 17 000 ppm-et mértek, azaz a megengedett határérték mintegy 170-szeresét, a kislány vérében pedig ötszörös volt az ólomszint a megengedettnek.

Ólommérgezés gyerekeknél

A klasszikus ólommérgezés meglehetősen ritka, és általában lassan alakul ki. Gyerekek esetében akkor veszélyes, ha ólomtárgyat nyelnek le. Az ólomtárgy ugyanis a szervezetből nem tud távozni, mert nagy a fajsúlya, emiatt a bélműködés nem bír el vele. Míg egy lenyelt pénzérme a széklettel ki tud ürülni a szervezetből, addig már egy ólomkatona nem. A kicsik gyakran szólni sem mernek a szülőknek, így a felnőtteknek a balesetről nincs tudomásuk. Csak akkor fognak gyanút, amikor a kisgyerekkel később jelentkeznek a tünetek.

Ilyen tipikus ólommérgezési tünet:
- az enyhe hasfájás,
- a gyengeség,
- a sápadtság és
- a fáradtság.

Forrás: Külföld - Daily Mail, LiveScience cikkei nyomán és HáziPatika.com

 

 

Szinetár Rita , 2017. szeptember 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X