A tudomány is azt igazolja, amit már tudunk: ha következetesen betartatjuk a lefekvés szabályait, idejét, az elősegíti, hogy gyermekeink többet aludjanak és egészségesebbek legyenek

Azok a gyermekek, akik alvásmennyisége optimális, sokkal boldogabbak és egészségesebbek. Ha a hétköznapokban következetesek vagyunk és betartjuk a lefekvési időt, könnyebben elérhetjük az előbb említett célt. 

Én nagyon szőrösszívű vagyok gyermekeimmel ebben a témában. Mert nincs rosszabb, mint reggel kis morcos, morgós manócskákkal indítani a napot, akik sem felkelni, sem iskolába menni nem akarnak.

Egy új tanulmány szerint, ha következetesek vagyunk a lefekvés idejét illetően, az azt eredményezi, hogy a gyerekek nagyobb valószínűséggel alszanak annyit, amennyi a szükségleteiknek megfelel, ami általános egészségi állapotuknak és jólétüknek is kedvez.

Kanadai kutatók megvizsgáltak több mint 1600 szülőt, saját bevallásuk alapján –, legalább egy 18 évesnél fiatalabb gyerekkel –, és megállapították, hogy a szülők 94 százaléka fontosnak tartja a lefekvési időt. 84 százalék egy lépéssel tovább megy, és be is tartja azt. Ezeknek a szülőknek 59 százalékkal nagyobb valószínűséggel tartatja be a hétköznapi alvási irányelveket.

Dr. Heather Manson, a tanulmány vezető szerzője elmagyarázta a lefekvés ösztönzésének és érvényesítésének különbségét: "Megállapítottuk, hogy a" bátorítás ", mint szülői támogatás, kevésbé hatékony mind a hétvégi, mind a hétköznapi alvás során. A lefekvés körüli szabályok betartatása jelentős hatással bír, de csak hétköznapokon. Azok a szülők, akik hétköznap betartatják a lefekvés idejét, elősegítik gyermekük kielégítő alvásmennyiségét."

Manson hozzáfűzi: "Az alvást egyre inkább elismerik, mint az egészség fontos és meghatározó tényezője, és a gyermekek egészséges életmódjának szerves része, ami integrálva van más magatartásformákkal, mint például a fizikai aktivitáss és a helyhez kötött tevékenységek (sedentary time). A család szempontjából nézve a szülők alvással kapcsolatos támogató magatartása fontos szerepet játszik gyermekük egészségének megőrzésében. "

Ehhez bónuszként: egy még újabb tanulmány mostanában arra a megállapításra jutott, hogyha a gyerekek korábban fekszenek le, az anyukák boldogabbak! Tehát, nincs semmilyen hátránya sem annak, ha hétköznapokon a lefekvés időben történik.

2020. december 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár