A beszédkészség fejlődésének üteme (I.) - a gügyögéstől a pár szavas mondatokig

Amikor a pocakunkban hordjuk csemeténket, a legfontosabb kérdés mindig az, hogy a létfontosságú szervei kellően fejlődnek-e, kap-e elég tápanyagot, minden értéke megfelelő-e. Aztán, ahogy megszületik szemünk fénye, és cseperedni kezd, az egyéb készségek (felülés, járás, kommunikáció) elsajátítása kerül előtérbe.

A beszédkészség fejlődésének üteme (I.) -	a gügyögéstől a pár szavas mondatokig

De olykor nagyon nehéz kiigazodni, hogy nehogy elrontsunk valamit: biztos, hogy a helyes ütemben éri el gyermekünk életének „mérföldköveit”? Persze, sokat olvashatunk arról, hogy minden baba más és más, nyugtatjuk magunkat, hogy amikor a szomszéd lurkó már vígan rohangál, nem baj, ha a mi fiunk még csak épphogy totyog (és az esetek nagy részében, hála Istennek, tényleg nincs is baj), de azért szeretnénk tudni pár körülbelüli időlimitet.

Most a beszédkészség fejlődésének idővonalát szeretnénk bemutatni Nektek.

  • A születéstől – 3 hónapos korig: leginkább az „oá” hang kibocsátására képes, és annak néhány szinonimájára, ugyanúgy sír, ha éhes, vagy ha fáradt.
  • 2-3 hónapos kor körül: különböző hangszíneken bömböl, a különböző vágyai kifejezésre juttatásakor, ahogy egyre inkább kiismered a babád, úgy fogod tudni jobban és jobban megérteni, mikor mit jelez.
  • 3-4 hónapos korban: egy picit artikuláltabb hangokat ejt ki, elkezd gügyögni.
  • 5-6 hónapos korban: a hangszíneket próbálgatja, váltva a mély és magas tónusokat, az érzései és a szülei arckifejezései alapján.

Figyelem! Ha a gyerkőcötök nem ad ki semmilyen hangot, nem próbálgatja a hangszálait fél éves korára, akkor mindenképp forduljatok szakemberhez!

  • 7-12 hónapos korban: még változatosabban gügyög, új hang-kombinációkat hoz össze és új tónusokat vesz fel. Az általad kiejtett szavakat megpróbálja leutánozni, kisebb-nagyobb sikerrel, a magánhangzók artikulációja már egész jól megy, de azért még nem igazán felismerhető, mit is szeretne mondani.
  • 12 hónapos korban sok kisbaba kiejti az első szavakat, de jellemzően maximum egy vagy két szót ismernek még csak.
  • 14 hónapos kor tájékán, ugyan egy-egy kifejezés segítségével, de már megpróbálnak mondatokat alkotni, akképp, hogy a kérdés végén felviszik a hangsúlyt, kijelentő módban pedig le. Például a kérhetek még vagy az ehetek-e még helyett csak annyit tesz fel a megfelelő hangsúllyal, hogy „még?”.

Figyelem! Ha elérve a 15. hónapot, egyetlen szót sem mond még a gyerkőc (még olyan egyszerű, ösztönös kifejezéseket sem használ, mint „anya”, „apa”, „igen”, „nem”), akkor érdemes orvoshoz fordulni!

  • 16 hónaposan a szinte levegőbe való halandzsázást egyre inkább felváltja a „valakihez” való, célorientált beszéd, ha mondjuk fel akarja hívni magára a figyelmet „anya, anya!” Amikor igent mond, bólogat, amikor nemet, akkor rázza a fejét, a kezeit is gyakran használja gesztikulációi során, és a mimikája is egyre fejlettebb.
  • Másfél éves korára szinte az összes mássalhangzót ismeri és a szókincse 10-20 szóig bővül.
  • Másfél – két éves korára már össze is tud rakni pár szót, például „apa elmegy”.

            Ha szeretnéd tudni, hogy jut el gyermeked a pár szavas mondatoktól a kisiskolás szintű, összefüggő beszédig, olvasd el cikkük folytatását is!

 

Plézer Panna , 2017. december 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X