A bilire szoktatás kipróbált praktikái

Bizony egyszer eljön az az idő is, amikor a kis pelusos kópénkból „nagyfiú” vagy „nagylány” lesz: gyerkőcünk nagyjából három éves korára lesz képes használni a bilit. Azonban a legritkább esetben megy egyik napról a másikra a dolog; íme, néhány trükk, amivel megkönnyítheted a helyzetet.

Az (el)tanulás

Soha ne erőltessünk semmit, de ha a pici követni akar minket a fürdőbe, hogy meglesse, mit csinálunk ott, engedjük meg Neki. Mutassuk meg, mi a WC papír, magyarázzuk el Neki, miért használjuk, és hogy van az ő méretébe is kicsi alkalmatosság; a bili. Hagyjuk, hadd kísérletezzen, ha akar, üljön rá, de tudassuk Vele, hogy akkor sincs semmi baj, ha bepisil. Mi viszonylag korán, a gyerek egy éves kora körül vettünk egy bilit, és csak leraktuk a játékai mellé a szobába, hadd ismerkedjen vele.

A játszma

Lehet, hogy a kicsi képes már a bilibe pisilni, talán ügyesen meg is tette párszor, ez azonban még csak félsiker, mert arra is rájött, hogy Ő egy önálló független lény, akinek szabad akarata van, és mondhat bizonyos dolgokra nemet is. Ha valami jutalmat ajánlasz Neki minden sikeres bilizés után, beválhat, de néha az is csak ideig-óráig hat, mert rájön, hogy hatalma van feletted és mind nagyobb ajikat akar majd magának kiharcolni. Mi segíthet ilyenkor?

Egy kis fordított pszichológia

Egy anyuka úgy döntött több sikertelen bilire szoktatási kísérlet után, hogy a fordított pszichológiát és némi ravaszságot alkalmaz. Egy történetet kreált, hogy felkereste őt néhány kalóz a minap, és azt akarják, hogy kisfia beálljon közéjük, ennek csupán egy akadálya van; aki kalóznak áll, annak muszáj bilibe pisilnie. „Én nem szeretném, hogy Te is kalóz legyél, ezért arra kérlek, hogy soha ne használd a bilit” – mesélte az anyuka a fiának (aki mondanunk sem kell, még aznap elkezdett bilizni.)

Hass a büszkeségére

Gondolkodj el azon, hogyan tudnád motiválni a totyogósod, mikor lenne büszke magára – vagy kik előtt. Vonzó cél lehet számára elérni a „nagyfiú” korszakot, főleg, ha az azzal jár, hogy negyed órával tovább maradhat fenn esténként. Mesélj Neki az ügyes nagyfiúkról, akik bilire járnak és ha Ő is idejut, majd felhívhatja az unokatesókat és elbüszkélkedhet vele, sőt játszhat is velük nagyfiúknak való játékokat!

Csak otthon megy a bilizés

Ha az otthoni pisi-kakival már nincs gond, más helyeken akkor is zavarhatják a kiskópét az idegen szagok, ismeretlen hangok, ingerek. Szerezz be egy utazó bilit és ragassz rá, a kedvenc mesehőseiről készült matricákat. Ettől a sajátjának érezheti és bárhol felismeri a bilit, és az ahhoz tartozó „cselekvést”. Ha barátokhoz mentek vagy elutaztok, rögtön az elején vidd be a bilit a fürdőbe, és mutasd meg Neki, hogy ott megtalálja és nyugodtan használhatja, ha szüksége van rá.

 Ti milyen módszert használtatok a bilire szoktatáshoz? Meséljétek el, hátha másoknak is tudtok segíteni vele!

Plézer Panna , 2017. március 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?