A csalánkiütésről

A csalánkiütés, az allergiára hajlamos (úgynevezett atópiás) gyermekeknél - gyakori bőrelváltozás.  Sokszor látjuk ételallergia esetén, azonban vírusfertőzések, bakteriális és egyéb kórokozók okozta megbetegedések illetve gyógyszer-mellékhatások kapcsán is kialakulhat.

Tünetei

 
Kiterjedt formájában szimmetrikusan, testszerte jelentkeznek a bőr felszínéből kiemelkedő, lencsényi-éremnyi, fehér-halványvörös kiütések, melyek összeolvadásra, széli terjedésre hajlamosak. Gyermekeknél gyakorta társul hasfájással, ajak, szemhéj, arc, kéz és lábfej duzzanattal, súlyos esetben a torokban gombóc érzéssel, nyelési nehézséggel, fulladással. Rohamszerű, kínzó viszketést okoz.
 
Enyhébb esetben órák alatt elhalványodnak a bőrtünetek, máskor napokig, hetekig újabb rohamok jelentkeznek.
 

Mi váltja ki a tüneteket?

 
Az esetek nagy többségében az ok nehezen tisztázható. Leggyakrabban ételek (tojás, hal, sajt, dió, mogyoró, csokoládé, gyümölcsfélék), tartósító szerek (szalicil, benzoesav), ételfestékek (cukorkák, üdítő italok, fagylaltok, pudingok),  gyógyszerek (penicillin, szalicil, atropin, kodein)  jönnek szóba kiváltó okként. Bélférgesség, rovarcsípések is okozhatják.
 
Vírusfertőzésekben (mononukleózis, hepatitisz), és az immunrendszer betegségeiben is előfordul és van öröklött formája is.
Ismertek olyan esetek, mikor a bőrre kerülő növényi anyagok (narancs, citrom, paradicsom) váltják ki a tüneteket.
Ritka esetben testi megerőltetés, izzadás, hideg vagy meleg környezeti hőmérséklet, fürdés, úszás, a ruha dörzsölése, szorítása is kiválthatja.
Bizonyító értékű vizsgálat viszonylag kevés van, de sokat segít, ha a szülő naplót vezet az étkezésekről, pontosan beszámol a gyógyszerszedésről, a környezeti hatásokról.
 
A feltételezett kiváltó ok (étel, gyógyszer) következetes kerülése fontos a megelőzésben. Ismert allergiások tartsanak otthon antihisztamin tartalmú készítményeket (pl. Aerius, Xyzal, Cetirizin, Claritine, Zyrtec, Allergra) melyek többsége megvásárolható recept nélkül a patikákban.
 
A hirtelen kialakuló, testszerte jelentkező csalánkiütés ijesztő és veszélyes tünet, gyakran jelentkezhet hullámzóan, több fázisban, így minden esetben orvoshoz kell vinni a gyermeket, mert a lefolyás kiszámíthatatlan. Szükséges lehet a gyors hatás érdekében injekciós formában adni az allergiás reakciót csökkentő illetve megszüntető gyógyszereket, súlyosabb esetben kórházi megfigyelés is szóba jön.
 
Minden esetben fontos a csalánkiütés hátterében álló ok/okok felderítése gyermekgyógyászati, allergológiai és immunológiai vizsgálatok megtervezésével és elvégzésével.  
 
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet , 2016. október 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?