A gyerekek, akik szinte sosem betegek - 6 ok, ami a háttérben állhat

Elindul a bölcsi, az ovi, és szinte minden második héten a gyerekorvosnál ültök, mert a gyerek mindent beszed, amit lehet. A legtöbben így vannak ezzel, ám mindenhol van 1-2 olyan csemete, aki szökőévente kap el valamit, és a betegség miatti hiányzásainak a száma is minimális. A következőkkel otthon ti is sokat tehettek azért, hogy csökkentsétek a betegségeket!

Kézmosás

A rendszeres kézmosás drasztikusan csökkentheti a légzőszervi, illetve a gyomor és bélrendszeri megbetegedések számát. Ezért is nagyon fontos bölcsi, ovi után otthon kezet mosni, illetve minden nagyobb játék után. Figyeljetek arra is, hogy ne csak egy kis vízzel öblítsenek: 15-20 másodpercig legalább szappanozzák és mossák a kezüket.

Nagyon kell a mozgás

A tanulmányok szerint a rendszeres testmozgás 25-50 százalékkal csökkentheti az év során a megfázás vagy az influenzás megbetegedések számát. Az ok az lehet, hogy a mozgás erősíti a szervezetet, ezzel fokozza a fertőzések elleni küzdelemben részt vevő sejtek keringését. Így nincs mese: mozogjatok, amikor csak lehet!

Aludjanak sokat!

Az alvás az egyik leghatékonyabb gyógyszer és regenerációs eszköz – a gyerekeknél is. Így figyeljetek arra, hogy a gyerekek mindig időben ágyba kerüljenek: az alváshiány ugyanis szinte megkétszerezi a megfázás vagy influenza kockázatát a szakemberek szerint. A legtöbb csecsemőnek körülbelül 14 óra alvásra van szüksége egy nap; az óvodás gyerekeknél ez a szám 11-13 óra.

Ha lehet, ne piszkálják az arcukat

A vírusok sok esetben a szájon és az orron át jutnak a szervezetbe, így nem árt, ha a gyerekek, pláne a kiemelt időszakokban, távol tartják a kezüket az arc területétől. Sokszor ezt nagyon nehéz betartani, ezért is kell a rendszeres kézmosás, illetve érdemes megtanítani a gyereknek, hogy fogkefét, poharat és törülközőt nem cserélgetünk.

Vitamindús étrend

A színes gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend nagy mértékben javítja az immunrendszert. Jó, ha a gyerek sok C-vitaminban gazdag ételt eszik – narancs, brokkoli, paprika...és D-vitaminban sem szenved hiányt – a tonhal, a tejtermékek és a gabonafélék kiváló forrásai ennek. A joghurtfélék, lehetőleg minél natúrabb formában a probiotikumok révén erősítik a szervezet védekező rendszerét.

Inni, inni

A bőséges folyadék fogyasztás is fontos a kicsik számára: a szénsavmentes ásványvíz a legjobb opció, de házilag ízesített vizekkel, teákkal is bátran kísérletezzünk: a lényeg, hogy igyanak!

Természetesen a genetika is nagy szerepet játszik abban, hogy ki mennyit betegszik meg, illetve az is, hogy ennyit jár közösségbe a gyermek. A fentiek betartásával viszont sokat erősíthetsz a kicsik immunrendszerén!

Barbara , 2020. március 24.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó