A gyógyszer nem játék! – így tanítsd meg rá a gyereket és tartsd otthon helyesen a készítményeket!

Amíg nincs gyereke az embernek, talán lényegtelen apróságnak érzi, hogy hol és miben tárolja otthon a gyógyszereket. Amint azonban a baba érkezik a házhoz, számtalan intézkedést kell megtennünk, hogy biztonságosabbá tegyük a közös életterünket. Ennek részeként rendszerint bedugaszoljuk a konnektorokat, élvédőket teszünk a bútorokra, vagy nyitásgátlót a különböző fiókokra a konyhában, és igen: a gyógyszerekről elhelyezéséről sem szabad megfeledkeznünk. Íme 8 lépés és trükk, amivel elővigyázatosabb lehetsz, valamint amin keresztül megtaníthatod a gyereknek, hogyan és mikor használjuk a gyógyszereket és mi a teendő velük!

1)) A gyógyszereket tartsd egy elzárható szekrényben, vagy magasan levő polcon, fiókban!

2)) A hűtőben tartandó készítményeket zacskózd be, címkézd fel piros szöveggel és különítsd el őket az ételektől!

3)) Ha a táskádban is tartasz pirulákat, mindig tedd el nem érhető helyre és kérd meg erre a hozzátok érkezőket is!

A gyógyszer nem játék! – így tanítsd meg rá a gyereket és tartsd otthon helyesen a készítményeket!

4)) Ha a kicsi is szed gyógyszereket, vezess róla egy kis füzetet, amit beteszel a táskájába, hogy mindig nála legyen. Így az oviban, suliban is mindig tudni fogják mit lehet és mit nem lehet adni neki (pl. írd bele a gyógyszerallergiáit is)

5)) A nagyobb gyereknek magyarázd el, hogy mindig csak akkor szabad bevenni a gyógyszert, ha anya, vagy apa adja. Mutasd meg neki a használati utasítást, mondd el neki, milyen fontos mindig elolvasni és hogy miket tartalmaz!

6)) Beszélj vele a lejárati időről és arról, hogy a lejárt készítményeket sosem szabad kidobni a kukába, vagy lehúzni a wc-n, ellenben összecsomagolva le kell adni a legközelebb patikában.

7)) Mondd el, hogy miért nem szabad többet bevenni valamiből az előírtnál és semmi esetre se próbáld úgy beadni a gyógyszert kisebb gyereknek, mintha édesség, cukorka, vagy jutalom lenne, hiszen úgy azt kommunikálod felé, hogy ezt szabad.

8)) Írd fel jól látható helyre a mentők és a segélyhívók telefonszámát és tanítsd mg a gyereknek, hogy milyen esetekben kell tárcsázni és mit kell mondani a telefonban!

Tipp: amiből csak lehet, válassz gyerekzáras kupakkal ellátott terméket, a krémes dobozokat pedig zárd le erős ragasztószalaggal és tedd őket dobozba, vagy zacskóba, hogy a kisebbek se férjenek hozzájuk

Fontos, hogy a gyerekek tanuljanak az elsősegélynyújtásról is: ha már elég nagy a gyerek, pakoljatok össze közösen elsősegélyládát, - például, ami az autó csomagtartójába kerül-, és ha teheted vidd el olyan tanfolyamra is, ahol megmutatják a főbb fogásokat veszély esetére. Figyelj oda azonban, hogy csak is az életkorának megfelelő foglalkozást válassz, nehogy megijedjen a gyermek!

B.F. , 2018. május 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?