A késői hozzátáplálás növeli az ételallergia kialakulásának kockázatát

Érdemes a gyermeket még az első életévében megismertetni a potenciálisan allergén ételekkel, mert ezzel csökkenthetjük a különböző ételallergiák kialakulásának kockázatát – derül ki egy nemrégiben megjelent kutatásból, mely adatait a Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) tanulmányból nyerték. 

Az eredmények szerint gyakrabban jelent meg ételallergia azoknál a gyermekeknél, akik az első életévükben nem találkoztak tehéntejjel, tojással és mogyoróval. „A korán megjelenő ételérzékenység emeli az asztma, az ekcéma és a szénanátha előfordulását” – magyarázta Dr. Malcolm Sears, a CHILD kutatás egyik vezetője, a McMaster University professzora. „Igaz, hogy nem minden ételérzékeny gyermek válik allergiássá, mégis fontos lépés az azzá válás útján.”

A késői hozzátáplálás növeli az ételallergia kialakulásának kockázatát

A kutatás során 2,100 kanadai gyermek adatait vizsgálták, s az eredmények szerint azok a gyermekek négyszer nagyobb eséllyel váltak tejérzékennyé, akik az első életévükben nem találkoztak tehéntejjel azon gyermekekhez képest, akik már 12 hónapos koruk előtt fogyasztották. Hasonlóan az előbbi példához, tojás és mogyoró esetében ennek a valószínűsége kétszeres volt.

„A tojás 12 hónapos kor előtti étrendi bevezetése különösen fontosnak tűnik, mivel mindhárom allergén esetében csökkentette a későbbi allergia kialakulásának kockázatát” – tette hozzá a kutatás első szerzője, Maxwell Tran, az egyetem hallgatója. „Tudomásunk szerint ez az első kutatás, mely a különböző ételtípusok különböző időpontokban való bevezetésének következményeit vizsgálta.”

Az eredményekből az is kiderül, hogy a kanadai szülők többsége késlelteti a potenciálisan allergén ételek hozzátáplálását (tojást, mogyorót például). A szülők mindössze 3%-a vezette be a tojást hat hónapos kor előtt, míg mogyorónál ez 1%-nak bizonyult. A mogyorót a szülők 63%-a próbálja kerülni a gyermek első életévében.

„Az eredményeink alátámasztják azokat az ajánlásokat, melyek a különböző ételek, többek között a tehéntej, a tojás és a mogyoró bevezetését már 4-6 hónapos korban javasolják” – magyarázza Mr. Tran. „Jelentős különbség, hiszen eddig a potenciálisan allergén ételek kerülését láttuk jótékonynak, míg most a korai bevezetése jelenthet védelmet a később megjelenő ételallergiával szemben.”

Az eredményeket a Pediatric Allergy and Immunology című kiadványban közölték.

Medipress , 2017. július 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?