A KonMari módszer 7 lépése a rendezett otthonért

Túl sok a cucc a házban? A gyerkőc érkezésével csak még tragi(komi)kusabbá vált a helyzet a zsúfoltság terén? A hagyományos selejtezési szokásaid csődöt mondtak? Akkor mindenképp olvass tovább!

A KonMari-t, azaz a rendrakás művészetének japán módszerét, Marie Kondo dolgozta ki. Írt is ebben a témában egy remek könyvet (ha bővebb információk érdekelnek a módszerével kapcsolatban, feltétlen olvasd el: Marie Kondo, Rend a lelke mindennek), ám ha nincs időd vagy kedved a teljes tartalomhoz; mi most elhoztunk Neked a lényeget.

Konmari módszer

De ki is ez a titokzatos hölgy?

Marie 5 éves kora óta bújja a lakásmagazinokat, 15 évesen kezdte el tanulmányozni a rendrakás művészetét, és megalkotta a saját módszerét. 2015-ben a világ 100 legbefolyásosabb emberei közé választották, és azóta is sikeres üzleti vállalkozást vezet, melynek keretén belül emberek százait látja el a komfortos, rendezett, inspiratív otthon kialakítását segítő tanácsokkal.

Miben más az Ő módszere? Lássuk a 7 lépést!

  1. A „ma egy kicsit itt takarítgatok, holnap ott” nem működik. Egyszer és mindenkorra csináljunk rendet mindenhol. Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy egy hétvége alatt kell a pincétől a padlásig végezned mindennel. A KonMari módszer egy nagyjából 6 hónapos periódust szab ki a projektre; mely alatt a megadott terv alapján haladva tökéletes rendet tehetünk mindenhol, ezzel végérvényesen megszabadulva az otthoni káosztól és így rendbe téve életünk más területeit is.
  2. Vizualizáld a célod! Mielőtt bármit is kihajítanál, lásd magad előtt a kívánt életstílust; azt a lakást, melyben élni szeretnél! Fogalmazz meg célmondatokat, például: „Szeretnék kacat-mentesen élni” vagy „Szeretnék sokkal könnyebben megválni a fölösleges holmiktól” (persze választhatsz ennél konkrétabb célokat is). Az otthonod a szokásaid miatt alakult olyanná, amilyen most, a szokásaid pedig a gondolataidból fakadnak, így először azokat kell megváltoztatni.
  3. Tudatosítsd magadban, miért is vágysz a második pontban megfogalmazott életformára. Ha megválaszoltad a „Miért szeretnék kacat-mentesen élni?” kérdést, tegyél fel egy újabbat és így tovább 3-5 körön keresztül, hogy eljuthass a motivációd gyökereihez. Például, ha a fenti kérdésre a nyugodtabb alvás a válasz, gondolkodj el, miért szükséges, hogy kipihentebb légy? Hogy jobban teljesíts a munkahelyeden? Ami azért fontos, hogy több pénzt kereshess, hogy végső soron megadj mindent a családodnak? Na ugye.. Máris egy sokkal mélyebb motivációhoz jutottunk! Így már érdemes belevágni!
  4. Tartsd észben, hogy az egész folyamat a boldogságodat szolgálja. Holmiktól megválni, eddig megszokott „birtoktárgyakat” eldobni bizony nem mindig örömteli feladat. Néha még picit meg is gyászoljuk azokat (ez nem baj!). Minden egyes kiselejtezendő dolgot vegyél kézbe és kérdezd meg magadtól: „Szükségem van erre? Szoktam használni? Kedvemet lelem benne?”, ha bármelyikre igen a válasz, csak akkor maradhat a holmi.
  5. Kategóriánként, ne lokálisan szelektálj! A legtöbb háztartásban a lakás különböző helyiségeiben is tárolják ugyanazt a dolgot (például szappanok, tisztítószerek, rongyok, törölközők, ruhák…), ezért fontos, hogy az adott kategórián belül minddel egyszerre foglalkozz és egybe lásd, miből mennyi van; mindre szükséged van-e.
  6. A megfelelő irányból kezd el a rendrakást. Ms. Kondo szerint ez pedig a következő: ruhák, könyvek, papírok, iratok, aztán pedig az egyebek. (Ha az alosztályok is érdekelnek, tényleg érdemes elolvasnod a könyvét.)
  7. Ha megvannak az adott kategória fölös darabjai, előbb dobd el őket és csak azután pakold vissza a megtartani kívánt holmikat! Különben előfordulhat, hogy végül az is visszakerül a polcra, amit kidobásra szántál – „jaj hát van itt még hely, mégis visszateszem ezt!”.

KonMari módszer   5 ok, ami miatt nem akarsz anya lenni

Ha nagyobb a gyerkőc, Őt is nyugodtan bevonhatod a KonMari-féle szelektációba. Így tanulhatja meg játékosan; hogy bizony „rend a lelke mindennek”!

Forrás: http://www.drnorthrup.com

Képek forrás: huffingtonpost.com/drnorthrip.com 

 

 

Plézer Panna , 2017. június 04.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?