A legcukibb mérföldkövek egy kisbaba életében – … és hogy mikor is várhatók ezek

Egy kisbaba első évének minden mérföldköve különleges, de közülük is van néhány, amelyek különösen imádnivalók. Alább összegyűjtöttük ezeket, valamint azt is, hogy nagyjából hány hónapos kor körül számíthatsz rájuk.

Ha meghallod azt a kifejezést, hogy „a babák életének mérföldkövei”, mind azokra a momentumokra gondolunk, amiket a gyerekorvos vizsgál a kötelező vizsgálatok alkalmával – az első lépés, az első kimondott szó stb. De a legédesebb dolgok, amiket ezeknek a piciknek a fejlődése során tapasztalunk, valódi bizonyítékai mind testük, mind értelmük nyiladozásainak, változásainak. Időrendbe szedtük ezeket a „megörökíteni való” pillanatokat, és hogy mikre érdemes különösen odafigyelni.

1. 1-8 hónapos baba

 • Mosolygás - 1 1/2-2 hónaposan

Amit a szülők valószínűleg elfelejtenek, azok kisbabáik első, szándékosan felvillantott grimaszai. Másnéven az ún. „szociális mosoly”, amely szívmelengető tud lenni, ugyanakkor ezek más az első jelei annak, hogy a kicsi agya elkezdte kontrollálni nézését és a finom izommozgások előkészítését is.

Ugyancsak a mosoly jelenti a baba újonnan felfedezett szociális értelmét is. Elkezdi megérteni a pozitív érzelmeket, mit például egy mosolygó arc – ami rabul ejtheti a kicsi figyelmét. Ösztönözzük, azáltal, hogy minél többször mosolygunk rá, természetesen meglepettséget színlelve, valamint örömet, amikor visszamosolyog.

 • Nevetés – 4-6 hónaposan

Bár a nevetés ösztönös, mégis meg kell tanítanunk erre is kisbabánkat. Szülei mellett sok más ember nevetését is hallja, és ebben a korban már képes hangszálai működését próbálgatni, ezáltal felismerni, hogy ő is képes a nevetésre.

Ne lepődj meg, ha kezdetben sípolva nevet, akár egy delfin, rövid, szaggatott „he-he-he” hangokat hallatva, és utána a belégzése is furcsán hangzik. Az ok: a baba gégéje ebben a korban még nagyon laza és nem tudja megfelelően kontrollálni a hangadást. Élvezd ki ezt a rövid időszakot is, mert gyorsan elmúlik. Egyéves korára a nevetésük már sokkal természetesebbnek hat majd.

 • Bugyborékolás - 4-6 hónaposan

A legtöbb szülő épp annyira izgatott gyermeke első kimondott szavánál, mint születésénél. Fontos megjegyezni, hogy az újszülöttek sokkal hamarabb kommunikálnak, mint azt gondolnánk.

„Az első jele a babák kommunikációjának, amikor nyálukkal bugyborékolnak” – állítja egy nyelvtudós. „Ez bizonyítja, hogy a kicsik tapasztalatszerzése a szájukkal kéz a kézben jár a beszéd fejlődésével.” A szakértő szerint nem minden kisbaba „bugyborékol”, körülbelül 25-33 % sohasem, hanem rögtön gügyögéssel kezdi a kapcsolódást. Azok a babák azonban, akik „buborékot fújnak” és más, komplexebb szájmozgásokat is elsajátítanak, mint például megnyalják a szájukat, hamarabb, már totyogósként elkezdenek beszélni – állítja egy tanulmány, amelyik azt is tanácsolja, hogy „menj egészen közel a kicsi arcához és mutasd meg neki, hogyan kell buborékot fújni a nyáladból”. „Ha ugyanis így teszel, a kisbaba megpróbál majd leutánozni.” Ez pedig arra ösztönzi, hogy más hangokkal is próbálkozzon, ami fantasztikus lehetőség a magán- és mássalhangzók, és végül a szavak gyakorlására.

 • A saját lábfej rágcsálása - 4-8 hónaposan

Előbb vagy utóbb a kisbaba keze ügyébe kerül, és boldogan szopogatja majd lábujjacskáit. Igen, elég fura, mégis jelentős mérföldkő ez is a babák életében. Kezecskéik ugyan még eléggé koordinálatlanok, de rendkívüli élvezetet jelent számukra a körülöttük lévő dolgok felfedezése. A szájukba helyezve próbálják felfedezni a tárgyakat – a saját lábujjaikat is beleértve, mihelyt rájuk lelnek. Testtudatosságuk fejlődése mellett a lábujjszopogatás nagyon kielégítő és megnyugtató tevékenység is a piciknek. Szóval semmiképp se tiltsd meg, amikor ezt látod, mert ez csak rövid ideig tart és maguktól leszoknak róla. (És akkor se aggódj, ha ezt a te gyermeked nem csinálja, mert ez sem minden babára jellemző tevékenység.)

2. 8-12 hónapos baba

 • Fogmosás, fésülködés – 8-10 hónaposan

Az utánzás az egyik legjobb módszer a gyerekeknek, hogy megismerjék a körülöttük lévő világot. Ebben az időszakban a kicsi megragad dolgokat és használni próbálja őket, bármik is legyenek azok. A finommotoros mozgásuk még nem eléggé fejlett, hogy maguk hajtsanak végre bonyolultabb feladatokat, de a fésűddel vagy hajkeféddel már a hajacskájához tud érni, és imitálni, mintha az eszközzel maga is el tudná rendezni aprói fürtöcskéit.

Ha a fogkeféjét a kezébe adjuk, előbb-utóbb meg fogja kísérelni azt az ínyéhez és a fogacskáihoz nyomkodni, dörzsölni. Tény, hogy hosszadalmas próbálkozások után, de ha rájön, nagyon jól fog neki esni, ahogy az ínyét a fogkefe sörtéi masszírozzák. Vigyázz, nehogy a fogkefe a végén a wc-ben landoljon! Jobb, ha inkább apa kezébe adja…

 • Házikedvenc – 10-12 hónaposan

Nem minden kicsi ragaszkodik valamilyen tárgyhoz, amit mindenhova magával akar cipelni, de sokan teszik ezt ebben a korban. Érdemes valamilyen akasztóval, hurokkal a kedvenc plüssmackót vagy más játékot magatokhoz rögzíteni, amikor sétálni indultok.

Vágj hozzá jó képet és bírd ki. A gyermeked egyre ügyesebb és már tényleg nagyon közel vannak olyan igazán jelentős mérföldkövek, mint az első lépések megtétele – az eltávolodás tőled, a testközeledből. Néha bizonytalannak fogja érezni magát, amikoris a plüssmackót, a kis rongyocskáját fogja szorongatni – helyetted. Ez fogja emlékeztetni rád, arra a szeretetre és védőhálóra, amit tőled kap, és ez ad neki erőt, szó szerint, amikor új kihívásokkal szembesül majd élete során.

 • Puszidobás – 10-12 hónaposan

Rengeteg puszit adsz a kicsinek 10-12 hónapos koráig. Most elérkezett az ideje, hogy egyet vissza is kapj tőle. Hatalmas fejlődés, amikor kis kezecskéjét a szájához emeli. A születésnél a karizmok összehúzott állapotban vannak, a kezek ökölben. 8 hónapos korára ezek az izmok már elég lazák, hogy egy üveget meg tudjon tartani. Mostanra már annyira jól tudja őket kontrollálni, hogy a tenyerét a szájához emelje és képes legyen el is dobni azt. Ha igen, legyél nagyon elégedett, mert ez egy újabb hatalmas lépés a beszédértés felé.

3. 12-18 hónapos baba

 • „Kukucskálós” játék –12-15 hónaposan

A legtöbb szülőhöz hasonlóan valószínű, hogy egy ideje te is próbálod már játszani vele a bújócskázós-kukucskálós játékot. Az eddig válaszul kapott üres tekintetek, vagy az udvariaskodóan megalkuvó „úgy teszek mintha érteném mit akarsz, hiszen annyira igyekszel anyu” mosolyok ideje a végéhez közeledik. Gyereked nemsokára partner lesz a játékban, sőt ő maga fogja kezdeményezni azt.

És itt többről van szó, mint puszta utánzásról. Mostanra már elsajátította a tárgyállandóság fogalmát. Korábban, ha valami kikerült a nézőteréből, akkor az az elméjéből is kikerült – vagyis az illető dolog vagy személy számára gyakorlatilag megszűnt létezni. Most azonban, ha valami hirtelen eltűnik – mondjuk, éppen te, mikor hirtelen elbújsz előle a kanapé mögé – akkor nagyon kíváncsi lesz, hogy hová tűntél hirtelen, és megpróbál megtalálni. Ha ilyenkor szembe ugrassz vele a semmiből, mintha játékosan meg akarnád ijeszteni, lehet, hogy borzongás fut végig rajta, de a világ mosolyával fog jutalmazni

 • Terpesztett lábak között rácsodálkozni a világra – 13-15 hónaposan

Totyogni tanuló kisbabák gyakran játszák azt, hogy miközben négykézlábra ereszkednek, fejüket lehajtják és hátrafele nézve a lábuk között próbálják szemügyre venni az ily módon számukra feje tetejére állított világot.  Miért jó ez nekik? – kérdezhetnénk. A válasz a mozgáskoordináció fejlődésében és az ezt követő jutalmazó érzésekben keresendő. Ahogy egyre inkább kitanulják a két lábon való járás csínját-bínját, finomodik az egyensúlyérzékük, és érdekesnek találják, hogy kihívások elé állítsák magukat. Ezen kívül a 180 fokkal elfordult vizuális információ stimulálja a látási központjukat is. Na és persze ott van az összes közül a legfontosabb indok: mert olyan jólesik csinálni.

 • Tánc – 14-16 hónaposan

Korai lenne azt várnod, hogy egyből Michael Jackson módjára fog mozogni – valójában a legvalószínűbb, amit látni fogsz tőle, hogy mindkét talpát stabilan a talajon tartva – miközben egy szék lábába vagy a te lábszáradba kapaszkodik – guggolásokat fog produkálni föl-le mozgatva a felsőtestét. Ezekkel a kezdetben szabálytalan mozgásokkal azonban finomítja a fejlődő motoros készségeit, és nemsokára már azt fogod látni, hogy képes a zene ütemére mozgatni a testét. Érdemes ilyenkor vele együtt táncolni, mert ez bátorítja és erősíti az önbizalmát.

 • Ölelés és puszi – 16-18 hónaposan

Felhívásra korábban is előfordulhatott már, hogy a kisbaba megölelte a nyakadat vagy még puszit is adott az arcodra. Eljön azonban az az idő, és erre általában minden szülő emlékszik, amikor a gyerek saját magától, vagy legalábbis külső felszólítás és látható ok nélkül csinálja ugyanezt.

Valójában az történik, hogy miközben a kis emberke egyre többet fedez fel a világból, erős kettősséget is megél mélyen legbelül. Egyik része harcosan független akar lenni mindentől és mindenkitől, a másik részének viszont fontos a bizonyosság, hogy anyu és apu még mindig ott vannak vele. A legjobb dolog, amit ilyenkor tehetsz egyben a legkönnyebb is: viszonozni kell az ölelését.

 

B.Zs. , 2020. szeptember 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X