A legjobb barátunk a nyálkás, vírusos időben - az Inhalátor

Amikor éjjel arra riadsz fel, hogy a 4 éves gyermeked nem kap levegőt, és nem tud beszélni, ne ijedj meg! Mondjuk, hogy mi a teendő:

inhalátor, kruppos köhögés, kruppos gyerek
Sok gyermek és felnőtt is szenved attól, hogy egy enyhe légúti betegségből is kialakulhat a fulladás. Ilyenkor az arcüregben keletkező váladék lefolyik a garathoz, és ha nem tud onnan kitisztulni, akkor könnyen fulladásig fajulhat a dolog. A gyermekeknél ez azért van, mert olyan szűk még a nyelőcsövük, hogy nem tud olyan gyorsan feloldódni és távozni a váladék, hogy a levegővételt ne akadályozza. Ilyenkor elkezdenek berekedni, köhögni, aztán hörögni, végül a levegővétel sem megy, úgynevezett kruppos fulladásos görcsöt kaphatnak. Pont így történt velünk is, és végül a János Kórház ügyeletén kötöttünk ki.

A kisfiam éjjel 1-kor ébresztett azzal, hogy: Anya, nem tudok beszélni!


Próbáltam neki inni adni, nyitottam ki az ablakot, hogy hideg levegő jöjjön be, és vitamint hoztam, mert azt hittem, hogy csak bedugult vagy kiszáradt az orra, torka. De nem javult a helyzet, sőt a hörgés és fújtatás egy gőzmozdonyhoz kezdett hasonlítani. Azonnal nyúltam a telefonhoz, és a mentőket hívtam, akik 10 percen belül ki is értek. Gyors vizsgálat után, gyógyszerrel csökkentették a fulladást, aztán mentőautó és irány a kórház. A kórházban rögtön inhalátort tettek a gyerekemre, és csupán 3 napot töltöttünk bent, mert teljesen rendbe hozta a légzést ez a kis csodagép alig 48 óra alatt.

Valaki a nyugati orvoslásban, valaki a természetgyógyászatban hisz, és vannak, akik a folyamatos megelőzésben. Vírusokkal teli korszakunkban a legnépszerűbb téma manapság, hogy hogyan kezeljük a betegségeket, és mit adjunk a gyerekeknek. A háziorvosok is különbözőek, vannak antibiotikum pártiak, és vannak, akik csak nagyon komoly állapotok esetén írnak fel gyógyszereket. Viszont egy dologban szinte minden orvos egyetért, és ez nem más, mint az inhalátor jótékony hatása.

Mi az az inhalátor?

Olyan készülékek, melyek a gyógyszeroldat aktív hatóanyagát keverik a levegővel. Az eredmény egy finom pára (aeroszol), melyet a szájcsutora vagy a maszk vagy orrcsutora segítségével belélegezhetünk. A belélegzett anyagok így gyorsan és hatékonyan jutnak el a légutakba, ahol elvégzik gyógyító, nyugtató hatásukat. Ez a leghatékonyabb kezelés, amivel a légúti betegségek megelőzhetők vagy megszüntethetők. A legnagyobb előnye, hogy nem bonyolult, nem kellemetlen, nem fáj, egyszerűen csak be kell lélegezni a párát. Éppen ezen tulajdonságuk miatt alkalmasak az inhalátorok különösen gyermekek és idősek kezelésére.

3 típust különböztethetünk meg:

 • Kompresszoros (fúvókás)
 • Membrános (mesh)
 • Ultrahangos

A kompresszoros inhalátor működésének alapja egy kompresszor, amely sűrített levegőt állít elő. A levegőt átfújja a gyógyszeroldaton, és apró cseppekké, úgynevezett aeroszollá alakítja azt.

Az ultrahangos inhalátorok egy piezoelektromos rezgő elemet használva nagyfrekvenciás vibrációt (2-3 millió rezgés/másodperc) hoznak létre. Ezek a rezgések a víztartályon keresztül jutnak el a gyógyszeroldatig (a víz hűtőanyagként szolgál). Az erős vibráció a gyógyszeroldatból folyadékoszlopot hoz létre, amely következtében apró aeroszol keletkezik.

A membrános inhalátorok mikroszkopikus lyukakkal rendelkező, vékony membránt tartalmaznak. A rezgő rész átnyomja a folyékony gyógyszert a membrán apró lyukain. Ez apró cseppekből álló aeroszolt eredményez. Ezek az inhalátorok nagyon halk működésűek és könnyűek, ezért bárhová kényelmesen magunkkal vihetjük, és egyszerűen kezelhetünk velük gyermekeket is.

Hogyan használjuk az inhalátorokat?

 1. Használat előtt mindig mossunk kezet, esetleg még fertőtlenítsük is a kezünket.
 2. Csatlakoztassuk a levegőcsövet a készülékhez (membrános inhalátor esetén nincs rá szükség).
 3. Töltsük meg a gyógyszertartályt az orvos által felírt gyógyszeroldattal vagy Salvus gyógyvízzel, de még a sima sóoldatos víz is sokat használ.
 4. Csatlakoztassuk a levegőcsövet, és a szájcsutorát (maszkot) a gyógyszertartályhoz.
 5. Tegyük a szájcsutorát a szájába vagy a maszkot tartsuk oda szorosan a szájhoz, orrhoz, majd kapcsoljuk be az inhalátort.
 6. Az inhalátorból lélegzés általában 10-15 perc egy alkalommal, ezalatt folyamatosan a csutorából vagy maszkból kell lélegezni.
 7. Fiatal gyermekek kezelésekor maszk használható a szájcsutora helyett. Fontos, hogy a maszk nagyon pontosan illeszkedjen, ellenkező esetben a gyógyszer nagy része elvész, így az inhaláció hatástalan lesz.
 8. A készülék kikapcsolása után, tisztítsuk meg a gyógyszertartályt és a szájcsutorát vagy maszkot a termékhez kapott használati utasítás tisztítási és fertőtlenítési útmutatója alapján.

Az inhalátor minden esetben segít! Amennyiben mégsem, azonnal hívni kell az ügyeletet vagy a házi orvost attól függően, hogy milyen súlyosnak ítéljük meg az állapotot. Amióta megvettük a kisfiamnak az inhalátort, sosem fajul fulladásig vagy különösebben erős köhögésig a nátha vagy az influenza. Csodálatosan tisztítja az orrát, és így biztosan megelőzhetjük, hogy a taknyos betegségek miatt akár a fülére vagy a torkára húzódjon a betegség. Hűvösebb és bacilusokkal teli időszakokban minden héten egyszer inhalálunk akkor is, ha egyébként semmilyen betegség tüneteit nem észleljük, ezzel teljes mértékben megelőzve a betegségek kialakulását. Csak ajánlani tudom mindenkinek! Az inhalátorokat 1 főnek 6 évente egyszer receptre is fel lehet íratni, így párezer forintért megvásárolható. Igazán nem nagy befektetés gyermekeink és saját egészségünk megőrzése céljából.

Purkald Krisztina , 2021. november 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?