A Rectodelt-ügy, avagy mit számít két betű egy gyógyszer-hatóanyagban?

Egy körlevélnek köszönhetően egyre többen ismerik meg egy olyan végbélkúp, a Rectodelt nevét, amelyet a legtöbb ember sosem használt, és remélhetőleg soha nem lesz rá szüksége. A „Rectodelt-ügy" jó apropó arra, hogy kis kirándulást tenni a farmakológia bugyraiba és a gyógyszerártámogatás vegykonyhájába. De előbb lássuk a körlevelet:

(Figyelem, az írás újabb információk birtokában frissült: lásd áthúzott és aláhúzott szövegek!)

Kedves Ismerőseim! Osszátok meg légyszi, hogy minél több kisgyerekes szülőhöz eljusson, mert sajnos nagyon kevesen tudnak róla nem nagyon reklámozzák! Sokan nem tudják megvenni 6 meg 13 ezerért, de elkészítik a gyógyszertárban 300 Ft-ért!! Nem írtam el nem 3000, hanem 300 Ft-ért! Ez 1 életmentő kúp tényleg nagyon fontos, hogy mindenki meg tudja venni a gyerekének! (azért kell, hogy ne fulladjon meg a gyerek, ha befullad) sajnos enélkül Kovrat is megfulladt volna! Én kérdeztem meg a gyógyszertárban személyesen nem neten terjedő hülyeség!

Az említett kúp valóban alkalmas krupp, asztma és görcsös hörghurut esetén kialakuló légzési nehézség kezelésére, de erre a célra más szerek (például hasonló hatású, de inhalálva alkalmazott hatóanyagok) is rendelkezésre állnak, tehát nem ez a gyógyszer az egyedüli mentsvár.

Ennek én ma utána jártam! Remélem nincs szüksége erre az életmentő kúpra senkinek, de ha mégis akkor olvassátok el :) Ma voltam a gyógyszertárban, utána jártam, mert ez engem is érdekel.. sajnos már Kovratnak is volt erre a kúpra szüksége nem is egyszer, mert nagyon befulladt éjszaka. Nálunk a gyógyszertárban most 6000 Ft ez a 4 db kúp, én 5000-ért vettem a nyáron. Olvastam a neten hozzászólásoknál, hogy ki lehet kevertetni ugyan ezt 260 Ft-ért, ma rákérdeztem a gyógyszertárban, hogy tényleg ki lehet e kevertetni olcsóbban és azt mondták, hogy ki. kétszáz valamennyi Ft-ért kikeverik, nem tom már pontosan mennyit is mondott kétszáz vmennyi, de kerekítsük fel 300 Ft-ra. Kérdeztem, hogy ugyan ez e a hatóanyaga, ugyan ilyen jó e, amit a gyógyszertárban kevernek ki és igen, ugyan ez kerül kikeverve 6000 Ft helyett 300 Ft-ba. Azt is kérdeztem, hogy akkor miért nem azt írják fel az orvosok, hát azt mondták, hogy nem tudnak erről az orvosok, hogy ki is lehet kevertetni olcsóbban, de mondták, ha legközelebb lenne rá szükségem mondjam meg az orvosnak, hogy a kikevertet írja fel ne a drágát, mert pont ugyan olyan mind a kettő csak az áruk „picit" más. ja más, mert gondolom a gyógyszergyáraknak is meg kell élniük vmiből... remélem nem lesz erre szüksége senkinek, de ha mégis akkor tessék kevertetni, nem gazdagítani a szemét gyógyszergyártó cégeket 5000 Ft-ért megvettem a 300 Ft-os kúpot... fasza 1 világ ez még mindig, hát ezen is sikerült felhúzni magam Engem nagyon felbosszantott, hogy nem ajánlotta a gyógyszertárban 300 Ft-ért kikeverőset senki nekünk sem pl. és nagyon sokan nem tudnak róla sajnos. és hány meg hány gyerek meghal csak, mert a szülőknek nincsen pénze a méregdrága gyógyszerekre. Azért osztom is tovább, hogy minél több szülőhöz eljusson, h van ilyen lehetőség is, ne kellejen gyerekeknek csak azért meghalniuk, mert a mai világban már a pénz még a gyerekek kis életénél is fontosabb!! :(( szörnyű szerintem.

Bár, mint említettem, nem az egyetlen életmentési lehetőség ez a kúp, de ezen a ponton már jogosnak tűnhet a felháborodás: hogy van az, hogy ugyanaz a szer töredék áron is beszerezhető, de ezt eltitkolják? Bár a levélben nem említették a nevét, a gyógyszerek árszabályozásával, a gyógyszerár-támogatásokkal kapcsolatban illetékes Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megszólítva érezte magát, és reagált is:

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár cáfolja a legnagyobb közösségi oldalon és több internetes portálon terjedő hírt, amely szerint az egészségbiztosító fél évvel ezelőtt megvonta a krupp betegségben szenvedők fulladásos rohamain segítő szteroid hatóanyagú végbélkúp támogatását. A tények a következők: A készítményt 2007 előtt valóban támogatta az egészségbiztosító. Akkor azonban a termék gyártója azzal fordult az OEP-hez, hogy törölje a kúpot a támogatott körből. Ilyen esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a hatályos jogszabály alapján köteles eljárni, amely nem ad mérlegelési lehetőséget: ha a gyártó, forgalmazó nem tart igényt a támogatásra, és ezt hivatalosan kéri, akkor az OEP köteles a kérésnek megfelelően eljárni. A fent említett végbélkúpért tehát a gyártó döntése nyomán kell teljes árat fizetni a patikákban 2007 óta. Az OEP azonban azóta is 50%-os támogatásban részesíti a készítmény hatóanyagát, amely az említett terméknek is összetevője. Amennyiben a kezelőorvos receptre felírja a prednizon nevű hatóanyagot, a kúpot előállítják a betegeknek a gyógyszertárakban.

Budapest, 2013.január 10.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár

egészség, biztonság

Nem csodálnám, ha mindezeket elolvasva a helyzet nem tűnne kristálytisztának, és az sem meglepő, ha sokakban enyhe gyanakvás ébredezik a "gyógyszerlobbival" szemben. Lássuk hát, mi (lehet) a valóság:

 • A kúp ára valóban azért ment fel, mert megszűnt a támogatása (amit az OEP mindannyiunk járulékából biztosít).
   
 • A támogatás megszüntetését a forgalmazó kérte.
   
 • Hogy miért? Ezt nem tudhatjuk. Azt azonban igen, hogy a támogatott gyógyszerek árának emeléséhez az OEP engedélye kell. Ha egy cég emelni akar, és az OEP ehhez nem járul hozzá, kérheti a támogatás megszüntetését. Ez persze nem éri meg akkor, ha az azonos hatóanyagot tartalmazó versenytárs szerek támogatása megmarad, mivel azok olcsóbbak lesznek, így hatalmas versenyelőnybe kerülnek. Ha azonban nincs versenytárs szer, a támogatásról való lemondás nem jár ilyen veszéllyel, ráadásul az ár meghatározása ebben az esetben csak a forgalmazó hatásköre. A Rectodelt kúp esetén épp ez volt a helyzet.
   
 • Ha az érintett termék hatóanyaga elérhető, természetesen igaz, amit az OEP ír: elkészíthető a patikában a kúp, ráadásul (mivel a hatóanyag támogatott), jóval olcsóbban.
   
 • A Rectodelt hatóanyaga, a prednizon azonban hazánkban nincs forgalomban (!), így az OEP közleménnyel ellentétben prednizon tartalmú kúp nem készíthető el patikában.
   
 • Akkor viszont mi készül 300 forintért? Az "olcsó" kúp egy, a prednizonhoz nem csak nevében hasonló vegyületet, a prednizolont tartalmaz. A prednizon a prednizolon előanyaga, azaz a szervezetben előbbiből utóbbi képződik a májban történő átalakulás során. A két vegyület szájon át nagyjából azonos hatású, azonban végbélben történő használat során "viselkedésüket" (farmakokinetikájukat) nem hasonlították össze. Elképzelhető, hogy a prednizolon másképp, rosszabbul hasznosul, vagy gyorsabban lebomlik, így nem teljesen egyenértékű a prednizonnal.

  Valószínűleg hatásosságuk nem tér el jelentősen., legalábbis a tapasztalat ezt mutatja - objektív adatok azonban nincsenek, azaz kúpként soha nem tesztelték a prednizolon hatásosságát légúti tünetek ellen. Az is elgondolkodtató, hogy a prednizolont a világon sehol nem engedélyezték kúpként ilyen felhasználási céllal. Az bizonyos, hogy szájon át hatásuk azonos, de a végbélből felszívódva "más utat kell megtenniük", ezért elképzelhető, hogy a hatás helyén, a tüdőben mennyiségük eltérő, és az is feltételezhető, hogy a hatás kialakulásának ideje is eltér (mivel nem ugyanolyan gyorsan érik el a hatás kialakulásához szükséges koncentrációt) - bár lehet, hogy mindennek a hatásosság szempontjából valós jelentősége nincs. Egy dologban azonban nagyon eltér a két hatóanyag: a prednizolonnak van, a prednizonnak nincs helyi hatása. A helyi hatás ennél a felhasználásnál nem kívánatos, vagyis mellékhatásként jelentkezhet: a prednizolon hosszútávú, rendszeres használata a végbél nyálkahártyájának sorvadását eredményezheti. A prednizon esetén ez teljesen kizárt, a prednizolon túlzott használata esetén az elméleti esély megvan - és sajnos tény, hogy sokan sokszor használnak gyógyszereket szakszerűtlenül, vagy túladagolják azokat. A prednizolon végbélkúpként a prednizonnal azonos javallattal forgalomban van Németországban, azonban Magyarországon ilyen készítmény nincs és nem volt piacon. Azonban ha mindkét anyag elérhető, a fentiek miatt a prednizon a jobb választás. • Két gyógyszer-hatóanyagot csak akkor szabad helyettesíteni egymással, ha az szakmailag indokolt. Ha hatásosságuk, hatásuk jellege nagyon hasonló, a helyettesítés lehetséges. Vészhelyzetben nagyobb kompromisszumokat igénylő helyettesítés is elképzelhető. Kérdés - és ebben szakmailag illetékes hatóságok, például a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) véleménye lenne mérvadó és kívánatos - hogy a hazánkban korábban nem alkalmazott prednizon/prednizolon helyettesítés esetén a szakmai indokoltság (vagy a "vészhelyzet") mennyiben áll fenn. Ennek tisztázásáig nem szerencsés a jelenleg gyakorlat, amely szerint automatikusan helyettesítik a prednizont prednizolonnal.

 • A hatóanyag-helyettesítés az orvos egyedi döntését igényli, de úgy helyes, ha a döntés nem a nevek és a hatóanyagok hasonlóságán, hanem szakmailag megalapozott mérlegelésen alapul. Remélhető, hogy ebben az esetben minden orvos megfelel ennek a kívánalomnak. Bár, mivel a prednizolon Németországban forgalomban van, a hatásosság megalapozottnak tekinthető, különbség a mellékhatások veszélyében lehet és van.

 • Még jó, hogy a patikában senki nem ajánlotta a "kikeverőset", hiszen vényköteles hatóanyagról van szó, amelyből orvosi javaslat alapján készíthetnek kúpot.
   
 • A közhiedelemmel ellentétben a recept nem csak azért van, hogy a patikus megkapja az eligazítást a gyógyszer elkészítéséhez, hanem azt is szolgálja, hogy bizonyos gyógyszerekhez csak orvosi kontrollal férjen hozzá a beteg - saját érdekében. (És a recept még sok más feladatot is betölt, pl. ez az alapja a gyógyszerártámogatás igénylésének.)
   
 • Bár terjed az attitűd, hogy a beteg rendeli, az orvos pedig felírja a gyógyszert (már Doktor Bubó is megmondta: diktál a beteg, írja a doktor), nem szeretném megérni, hogy a gyógyszerek rendelése a körlevélben vizionált "receptklub" módon történjen:

Az előbb (2013. 01. 07. ) voltam a gyógyszertárban és megkértem, hogy írják le a 30 mg-os receptjét, akit érdekel az írjon privátban és nagyon szívesen elküldöm. egy dobozban 6 db van és 260 Ft .... ja és igen, újra rákérdeztem és ismét ugyan azt mondták pedig most más volt ott, hogy ugyan olyan hatásos, mint a Rectodelt semmivel sem rosszabb, ugyan olyan gyorsan hat, ugyan azok a hatóanyagok vannak benne, de aki még mindig kételkedik írjon nyugodtan privit és megadom a gyógyszertár elérhetőségét nyugodtan meg lehet kérdezni ezt tőlük, nagyon kedves és segítőkész gyógyszerészek dolgoznak abban a patikában! :)

De ahhoz, hogy a gyógyszerészek és orvosok szakmai döntéseiben ne kételkedjenek a betegek a szükségesnél nagyobb mértékben, valószínűleg nem csak a betegeknek kellene változni. A rendszer szakmai oldalának szereplői, tényezői (a "kikeverő" patikus, a megfelelő mérlegelés nélkül felíró orvos, a szakmai tájékoztatásért felelős szervek, a támogatási rendszer visszásságai) mind szerepet játszik abban, hogy a hasonló problémákat a "legmegfelelőbb" helyen, a Facebookon tárgyalják meg a betegek...

Csupor Dezső
egyetemi adjunktus
Szegedi Tudományegyetem/ Gyógyszerésztudományi Kar/ Farmakognóziai Intézet

A cikk eredetileg a Ködpiszkáló blogon jelent meg.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2013 01 23. 19:58
A Rectoldelt kúp ára (4 db-os) több, mint 10 ezer forint!!!! Pár éve még 6 db volt egy dobozban, és 2 ezer párszáz forintba került.
Kedves OEP ez a nemmindegy!!!!!!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?