A rettegett fogzási időszak

Bár minden babafotó aranyos, ez különösen igaz egy olyan pillanatképre, amelyen a kicsi az első fogát mutatja, de eljutni ehhez a fontos mérföldkőhöz, korántsem könnyű. A fogzás egyet jelent a sok nyűgösséggel, sírással és álmatlan éjszakákkal. 

 


Mikor kezdenek el fogzani a babák?

Általában hat hónapos kor körül jönnek az első fogak, de a babák hat és 13 hónapos kor között bárhol elkezdhetnek fogzani. "Láttam már négy hónapos korban is, de ez elég ritka" - mondta Jeffrey Bourne, a kaliforniai Santa Monicában található Providence Saint John’s Health Center gyermekorvosa.

Milyen sorrendben jönnek a tejfogak?

Általában az első metszőfogak bújnak ki először, azok közül először is az alsó frontfogak, de néha velük egyidejűleg a felső kettő is. Ezután érkeznek a szemfogak, majd a baba nyolc őrlőfoga, melyek időszerűen általában az első és a harmadik születésnap közé szokotak esni, tehát a fogzás nem egyik pillanatról a másikra történik!

Honnan tudhatom, hogy  babám fogzik?

Két-három hónapos korában észrevehető, hogy a baba nyáladzik, és rágcsálni kezd dolgokat, beleértve az ujjait is, a szülők ujjait is és minden mást is, amit csak meg tud fogni a pici kezecskéivel a környezetében, de ez nem a fogzás jele – tette hozzá Bourne. "A fogzás valójában az, amikor a fogak elkezdenek kitörni" – magyarázta a félreértés elkerülése érdekében. "Lehet, hogy kezdetben nem látja őket a szülő, de egy-két napon belül érezheti a kis dudorokat az ínyen, amikor elkezdenek kibújni. Ez az, ami valójában fájdalommal jár: amikor felbukkannak az ínyen keresztül".

Sok szülőt félreinformál hatják a fogzás körül terjengő mendemondák, miszerint a láz és a hasmenés a fogzás jelei lehetnek, pedig nem azok. "A fogzás nyáladzást és ingerlékenységet okozhat, de ennyi" - magyarázta Bourne. "Az ok, amiért az emberek azt hiszik, hogy a fogzás lázat, hasmenést és egyéb tüneteket okoz, az az, hogy néha a babáknál ilyenkor sok vírusos betegség alakul ki, így ez csak véletlen egybeesés. De a fogzás nem okoz valódi lázat".

Bourne elmagyarázta, hogy a fogzásnak csak két jele van:

1. Nyűgösség

Nem hibáztathatják a babát azért, ha nyűgös lesz a fogzás ideje alatt: Fáj! Az ingerlékenység a fogzás egyik fő tünete. Minden szülő számítson arra, hogy a kicsi ebben az időszakban lobbanékony és gyorsan sírni fog. Csakúgy, mint minden más alkalommal, amikor nyűgös, a ringatás, a csitítás és az autós kirándulás segíthet megnyugtatni a babát.

2. Nyáladzás

Rengeteg nyáladzás várható, amikor a baba belép a fogzás időszakába. Ez azért van, mert a fogzás serkenti a nyálat, ezért készüljünk fel sok-sok melltartóval és nyálfogó kendővel.

Melyek a legjobb fogzási gyógymódok?

Íme néhány gyermekorvos által jóváhagyott fogzási orvosság:

1. Valami hideg rágcsálása

Bourne azt ajánlotta eddig minden szülőnek, hogy a tegyenek egy tiszta, nedves mosdókendőt egy műanyag zacskóba, és hagyják kihűlni a hűtőben - a baba imádni fogja ezt rágcsálni.

2. Fogzási gyűrűk

Ez a fogzási orvosság nem véletlenül klasszikus: tényleg működik! A fogzási gyűrű leköti a baba rágó-ingereit, mert végre valami, amit szabad rágcsálhat, és ez a nyomás segíthet megnyugtatni a fájó ínyt is. "A szülők betehetik a fogzási gyűrűt a hűtőbe, hogy lehűtse" – ecsetelte Bourne a leendő alternatívát. "Ez mindig nagyon hasznos."

3. Fogzási játékok

Érdemes beruházni néhány fogzási játékba, de nem minden fogzási játék egyformán jó. Azokat válasszuk, amelyek nemcsak aranyosak, hanem működnek is! Figyeljenek arra, hogy milyen anyagból készültek a fogzási játékok, és mennyire könnyű őket kimosni: A baba ezt a játékot a szájába fogja tenni, ezért biztosnak kell lenni abban, hogy biztonságos anyagból készült, és könnyen tisztítható, így megakadályozható, hogy penész lépjen fel. - mondja Bourne.

4. Fájdalomcsillapítók

Egyes fájdalomcsillapítók tökéletesen biztonságosak fogzási gyógyszerként a hat hónapos és idősebb babák számára. Bourne a paracetamolt (Tylenol) vagy az ibuprofent (Advin, Motrin) ajánlotta, és azt javasolta, hogy a szülők csak lefekvéskor adják fogzó gyermeküknek, amikor a baba nyűgös. "Nagyon jól működik, de én nem adnám éjjel-nappal" – vallotta be a téma szakértője. "Pár éjszakán át javasolt csak, amikor a fogacskák átjönnek, csak egy adagot éjszakára". Mindig ellenőrizzék a címkén, hogy a baba a súlyának megfelelő biztonságos adagot kapjon.

Milyen fogzási szerek nem biztonságosak a csecsemők számára?

1. Fogzási gélek benzokainnal

Ez a nem biztonságos helyi zsibbasztó krém olyan termékekben található, mint az Orajel. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azt tanácsolja a szülőknek, hogy kétévesnél fiatalabb gyermekeknél ne használjanak benzokainos fogzási gélt, kivéve orvosi felügyelet mellett. A benzokain methemoglobinémiát okozhat. (Olyan hemoglobin molekula a vérben, amely oly erősen köti az oxigént, hogy azt nem képes a szövetek sejtjeinek leadni.) Ez olyannyira súlyos, hogy akár halált is okozhat

2. Borostyán nyakláncok

"A balti régióból származó borostyánban található egy borostyánkősav nevű anyag, amely a bőrön keresztül állítólag fájdalomcsillapító hatást fejt ki" – említette Bourne a téma kapcsán, arra a kérdésre, hogy hogyan segíthetnek a borostyán nyakláncok a fogzó babáknak. Egyelőre azonban nincs arra vonatkozó kutatás, hogy ezek a nyakláncok valóban működnének. "Egyáltalán nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy bármelyik is kiszivárogna a bőrbe" – mondta az orvos. Az orvosok arra is figyelmeztetik a szülőket, hogy a nyakláncok fulladás- és fojtogatási veszélyt jelentenek. "Nagyon könnyen eltörnek, így a gyöngyök a csecsemőket  megfojthatják" – fejtette ki. "Ha a szülők ragaszkodnak a használatukhoz, szerintünk a babákat semmiképpen sem szabad ágyba vagy olyan helyre tenni, ahol nem felügyelik őket". De végső soron Bourne nem tudja elismerni a gyöngyös ékszerek előnyeit. "Egyetlen gyermekorvos sem ajánlja őket, akit ismerek, mert tényleg semmi hasznuk nincs belőlük" – ismerte el.

3. Homeopátiás fogzási tabletták

Ez az ellentmondásos gyógymód nagy port kavart, amikor a Hyland’s fogzási tablettákat kivonták a forgalomból, mert különböző mennyiségben belladonnát tartalmaztak, egy fájdalomcsillapítóként használt gyógynövényt, amely mérgező lehet. "De még a szabályozásuk után is vannak problémák a belladonnával" – figyelmeztette az olvasókat Bourne. 2016 végén az FDA azt tanácsolta a szülőknek, hogy hagyják abba a homeopátiás fogzási tabletták és gélek használatát, miután többször előfordult, hogy csecsemők és kisgyermekek rohamot kaptak a szedésük után.

Minden baba más, ezért vele együtt érdemes kitapasztalni, hogy melyik fájdalomcsillapítási módszer válik be. Fontos az ésszerűség, a mértéktartás és a türelem. Gondoljunk arra, hogy a kis síró-pityogó talán fel sem fogja, hogy mi történik vele. Ha elmondjuk neki, beszélünk hozzá, nyugodt lélekkel próbálunk hozzáállni, könyebben átvészeli ezt a fájdalmas időszakot.

 
D. Dominika , 2021. december 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?