A rövid ebédszünet miatt kevesebbet esznek a gyerekek

Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy azok a gyerekek, akiknek húsz percnél kevesebb idejük van ebédelni az iskolában, kevesebbet esznek, és összességében kevesebb egészséges táplálékhoz jutnak, mint azok, akik elegendő időt kapnak arra, hogy megebédeljenek.

A bostoni szakemberek megjegyezték, hogy noha arra született már egy rendelet, milyen tápanyagokat kell tartalmaznia az iskolai ebédnek, arra azonban nincs előírás, hogy milyen hosszú legyen az ebédszünet, így aztán előfordulhat, hogy egyes iskolákban mindössze húsz percet hagynak a gyerekeknek az ebédelésre, amiből gyakran eleve tíz perc elmegy a sorban állásra.

Amint azt a kutatást vezető Juliana Cohen kifejtette, sok gyerek számára – főleg, akik rosszabb anyagi körülmények közül érkeznek – a napi energia-bevitelük fele az iskolai menzán fogyasztott ételből tevődik össze, ezért is lenne különösen fontos, hogy legalább azt nyugodt körülmények között fogyaszthassák el.

A vizsgálat során a szakemberek hat általános és középiskola diákjainak étkeztetését kísérték figyelemmel Massachusetts állam szegényebb körzeteiben, és elsősorban azt nézték, ki mit hagyott ott a tányérján az ebéd végeztével. Az eredmények azt mutatták, hogy akiknek húsz percnél kevesebb idejük volt ebédelni, azok átlagosan 13 százalékkal kevesebbet fogyasztottak a húsételből, 12 százalékkal kevesebbet a zöldségekből és 10 százalékkal kevesebbet a tejből, mint azok, akiknek legalább 25 perc állt a rendelkezésükre. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című lapban közzétett kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy akiknek kevesebb ideje volt enni, azok jellemzően kevesebb gyümölcsöt vettek maguknak, vagyis az időhiány az egészséges táplálkozás kárára volt. Emellett az is kiderült, hogy az időszűkében levőkre nem az volt jellemző, hogy megették az első fogást és a többit otthagyták, hanem inkább az, hogy mindenbe belekezdtek, de semmit nem ettek meg teljesen.

A szakemberek úgy véli, hogy ha már arra nincs is lehetősége az iskoláknak, hogy hosszabb ebédszünetet rendlejnek el, legalább arra figyeljenek oda, hogy az a rövid idő, ami rendelkezésre áll a gyerekek számára, ne a sorbaállással teljen el.

Babanet/Medipress , 2015. szeptember 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?