A vérmérgezés veszélyes lehet, és néha nehéz felismerni - meningococcus fertőzés is lehet mögötte

"Aaauuuuaaaa! Maaama!" A kis Géza sikoltozva zokog, míg anyja térdét fertőtleníti. "Sajnálom, drágám, de meg kell tisztítani a sebet, hogy ne alakuljon ki vérmérgezés."

Közismert, hogy mennyire veszélyes lehet a vérmérgezés, de tudta-e, hogy a vérmérgezés, amelyet gyakran szepszisnek hívnak, a harmadik leggyakoribb halálok Németországban? A baktériumok cseppfertőzés útján terjednek (pl. beszéd, köhögés, puszilkodás). Szinte minden tizedik felnőtt az orrában és a torkában hordozza a bacilusokat anélkül, hogy beteg lenne. Mivel azonban a csecsemők és a gyermekek immunrendszere még nem eléggé fejlett, könnyebben alakul ki a meningococcus betegség a kórokozókkal való érintkezés révén.

A vérmérgezés veszélyes lehet, és néha nehéz felismerni - meningococcus fertőzés is lehet mögötte

Mit mond a szakértő? "A folyamat során a baktériumok a véráramon keresztül eloszlanak az összes szervbe, ami gyorsan szervi elégtelenséghez, és tipikusan a véralvadás megszakadásához vezethet. Ez kiterjedt vérzésekhez vezethet a bőrben, ami a végtagok halálát okozhatja. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen az amputációt - magyarázza Gerhard Kroschke, egy hamburgi gyermekorvos.

A meningococcus szepszis elleni legjobb védelem az oltás. Fontos tudni, hogy a meningococcus csoportoknak különféle típusai vannak, ezért különféle típusú oltások alkalmazása szükséges. Mivel a csecsemőket és a kisgyermekeket különösen veszélyeztetik a meningococcus betegségek, az oltásokat már korán be kell adatni. De még az idősebb gyermekek is súlyosan megbetegedhetnek, és a lehető legjobb védelmet kell kapniuk az oltásoktól "- magyarázza Dr. med. Kroschke.

Egyes szülők attól tartanak, hogy a kicsik túl sok oltást kapnak életük első évében. A szakértő szerint: "Ez az aggodalom megalapozatlan, mivel a gyermek immunrendszere napi sokkal több kórokozóval foglalkozik, mint amennyit az oltások megkövetelnek.

A szepszis tünetei között szerepelhet a magas láz, bár a betegek egy részénél éppen ellenkezőleg kifejezetten alacsony lesz a testhőmérséklet. Szinte mindig jelentkezik hidegrázás, magas pulzusszám, aluszékonyság, vérnyomás csökkenés, szapora légzés.

A szepszis kezelése során elsődleges cél a góc azonosítása, majd a célzott gyógyszeres terápia, antibiotikus kezelés. Mivel a szepszis befolyásolja a légzést, gyakori a légzési elégtelenség, így gépi lélegeztetésre is szükség lehet.

A fertőzést tehát védőoltással, és a keletkező sebek megfelelő fertőtlenítésével elkerülhetjük, azonban sose késlekedjünk orvoshoz fordulni, ha valami furcsát veszünk észre gyermekünk viselkedésben. Bízzunk az ösztöneinkben, és cselekedjünk.

 

 

SZHK , 2019. szeptember 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó