Allergia – a hajlam örökölhető

A gyermekkori allergiák kivizsgálásakor gyakran derül fény a családon belüli halmozódásra. A statisztikák szerint 50-80%-ban fordul elő gyermekeknél a betegség, hogy ha a szülők közöl az egyiknél, vagy mindkettőjüknél allergiás megbetegedés áll fenn. Dr. Ragó Zsuzsanna, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet kutatás-fejlesztési vezetőjének írása az allergia előre jelzéséről, illetve a célzott kezelésről szól.

Tavaly járt allergológián a 6 éves Zita és öccse, Ádám a családjával. Zitának májustól júliusig enyhe asztmás tünetei jelentkeztek. A vizsgálat során Zitánál pázsitfű allergiára derült fény, Ádámnál ételallergia gyanú igazolódott (6 hónapos kora óta ekcémástünetei vannak). Mint kiderült, a családban az édesapánál,  tinédzser kora óta a nyár végétől az ősz elejéig jelentkező szénanáthás tünetek keserítik a mindennapokat, amelyek orrfolyásban, torok-, szemviszketésben, és könnyezésben nyilvánulnak meg. Az édesanya egészségesnek érzi magát, de amióta étrendjéből a lisztes ételeket elhagyta, azóta jobb a közérzete.

Ha a gyermeknek allergiás tünetek jelentkeznek, akkor javasolt nemcsak nála, hanem minden allergiás családtagnál a teljeskörű allergológiai szakorvosi vizsgálatot elvégezni, hogy az aktuális állapotról képet kapjanak, illetve az aktuális, specifikus kezelést megbeszéljék. A klasszikus allergiavizsgálatok kiegészítő vizsgálata a molekuláris allergiadiagnosztika. Amely nemcsak minden eddiginél pontosabb diagnózist eredményez, de az allergia kezelése is célzottabb, eredményesebbé válhat. 

A beteg kórtörténete, valamint a vizsgálatok eredményeinek tükrében alakul tehát minden esetben a kezelés:

  1. A hagyományos tüneti gyógyszerek mellett/helyett célzottan, a gyógyulást elősegítő, allergén immunterápia javasolható. (Zitának és édesapjának)
  2. A diéták meghatározása pontosabbá válik (ez egyénre szabottan szigorúbbá tehető vagy enyhíthető, mint például Zita édesanyjánál.
  3. Az életveszélyes állapotok kockázata esetén (pl. súlyos ételallergiában) felírható az életmentő adrenalint tartalmazó autóinjektor. 

Az allergiás betegségek (pl. szénanátha, allergiás asztma, ekcéma, ételallergia) kivizsgálása kiegészülhet táplálék intoleranciák (pl. laktóz érzékenység), glutén szenzitivitás kimutatásával és kezelésével.  Ezt követően folyamatos ellenőrző vizsgálatokkal  a betegek szoros nyomon követése következik, ahol figyelemmel kísérjük a változásokat - azaz a javuló, stagnáló vagy romló tendenciákat.  A modern laboratóriumi módszereknek köszönhetően előre tudjuk jelezni a gyógyulás ütemét, a további rizikókat, és szükség esetén terápiamódosítást végzünk.

A kivizsgálási folyamat és a gondozás során nagyon fontos a jól működő orvos-beteg kapcsolat, ez pedig akkor alakulhat ki, ha az orvos segít abban, hogy a páciens megértse betegségének természetét, annak lefolyását, a vizsgálatok szükségességét, a gyógyulási esélyeket, az esetleges rizikókat, a veszélyes állapotok elhárításának folyamatát. A legkorszerűbb diagnosztikai és kezelési eljárásokkal együtt mindez hozzájárul a betegek állapotának, életminőségének gyorsabb javulásához, a mielőbbi tünetmentes állapot eléréséhez.

 

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

YOUTUBE:

Boritókép: Pinterest.

2018. február 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár