AMIT A BABA TÁPLÁLÁSÁRÓL ÉS HOZZÁTÁPLÁLÁSÁRÓL TUDNI KELL!

A legnagyobb ütemű fejlődés csecsemőkorban zajlik, így megfelelő táplálás alapvető fontosságú a gyorsan növekvő és fejlődő szervezet számára.

Szoptatás

 0-6 hónapos korig – Az élet első hat hónapjában ideális esetben a csecsemő táplálása kizárólagos szoptatással történik. A csecsemő számára legjobb táplálék az anyatej, mely teljes mértékben kielégíti mind a tápanyag, mind a folyadékszükségletét. Elegendő vizet tartalmaz a baba igényeihez (87% -a víz és az ásványi anyagok). Az anyatejben hihetetlen módon olyan sok értékes tápanyag és összetevő található, ami a csecsemő immunvédekezését is segíti.

A szoptatás megkezdésekor colostrum (előtej) termelődik, mely nagy mennyiségű immunglobulint, zsírban oldódó vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Bár ez kis mennyiségben termelődik, de nincs ok aggódásra, ugyanis a szoptatás 6-10. napjára beindul az érett női anyatej termelődése. Szoptatás során a tej összes összetevőinek koncentrációja a baba igényeinek megfelelően változik, de eközben az anyának figyelnie kell a saját folyadékbevitelére, étkezésére.

Az anyatejes kisbabák statisztikailag ritkábban betegek, egészségesebben fejlődnek, kisebb eséllyel lesznek allergiások, de olyan megfigyelések is vannak, hogy az anyatejes táplálás után felnőttkorban kisebb az esélye a túlsúlynak, a cukorbetegségnek vagy a szív- és érrendszeri problémáknak. Szoptatott, jól fejlődő csecsemő esetén az élet első hat hónapjában nem szükséges a hozzátáplálás. Az anyatejes táplálású csecsemő esetén 6 hónapos korban kezdődik a kiegészítő hozzátáplálás, tápszert fogyasztó csecsemő esetén már 4 hónapos kortól.

 Tanács:

  • a szoptatás hossza minimum 5, maximum 20 percig tartson
  • minden étkezés után ”büfiidőt” tartson
  • a csecsemő minden szopás alkalmával az egyik mellet ürítse ki teljesen
  • a szoptatott csecsemőnek lehetőleg ne adjon nyugtató cumit, ne etesse cumisüvegből, ez ugyanis helytelen szopási technikákhoz vezet
  • a lefejt anyatejet hűtőben 48 óráig, mélyhűtőben lefagyasztva 3-6 hónapig tárolhatja

Táplálás anyatej hiánya esetén

Az anyatej teljes hiánya vagy nem elegendő mennyisége esetén tápszeres pótlásra van szükség, melyek általában por vagy folyékony formában találhatóak. Minden szilárd por tápszer csomagolásán látható az adagolás, mely előírja, hogy hány ml vízhez hány adagolókanál port kell adni.

Hozzátáplálás ( 6 hónapos kortól )

A hozzátáplálás során még nem kell elhagyni teljes mértékben az anyatejes táplálást, kezdetben csak egy étkezést kell helyettesíteni majd idővel elég akár a reggeli és a késő esti szoptatásokat meghagyni. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) azt ajánlja, hogy a csecsemők az anyatej mellett 6 hónapos korban kezdjék meg a kiegészítő élelmiszereket fogyasztását, kezdetben naponta 1, később 2 alkalommal majd minél nagyobb és ügyesebb a baba, fokozatosan építsék be az étrendjébe akár napi 3-4 alkalommal az egyéb ételek fogyasztását.

Az ételeket megfelelő higiénia betartásával és megfelelő módon kell elkészíteni a kórokozókkal való szennyezés kockázatának minimalizálása érdekében.

Mit mikor ehet a baba? A sorrendet itt találhatjátok: gyógyhírek.hu

2019. szeptember 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó