“Anya unatkozom!” Egy doboz, amivel gyorsan leszerelheted az ilyen helyzeteket!

Azt mondják, hogy a gyereknek nem kell folyton feladatot adni, nem kell állandóan lekötni valamivel, jó, ha néhanapján megtapasztalja az unalom érzését. Hogy miért? Leginkább, hogy a saját kreativitásával legyen később orvosolni a helyzetet. Ezzel mi is egyet tudunk érteni, azonban talán számotokra is ismert az a fajta látványos unatkozás, amikor a gyerek már-már a szoknyátokat rángatva folyamodik a figyelmetekért és azért, hogy útmutatást kapjon tőletek. Nos, az ilyen esetekre nem árt felkészülni, főleg, ha gyakran vagytok olyan helyen vagy helyzetben, ahol és amikor tudvalévő, hogy jó ideig nem tudtok még a gyerek mellé kuporodni és közös elfoglaltságot találni.

A gyerekek unaloműzésére kitalált eszközre már több angol fogalom is létezik, úgy mint  boredom-box, busy-box, vagy quiet-box, amiket úgy is fordíthatnánk, hogy unaloműző, lefoglaló, vagy épp csend teremtő dobozok. Ezt akis tárolót, vagy akár fiókot a szülők töltik meg jó előre izgalmasabbnál izgalmasabb tartalommal, hogy amikor szükség van rá, mintegy aduászként elő tudják rántani a tarsolyukból, lekötve ezzel a csemetét. A doboz tartalmának csak a fantáziátok szabhat határt, érdemes olyan feladatokat, kreatív tevékenységre való felhívásokat beletenni, amiről tudjátok, hogy a gyereketeknél általában működik.

Így például, ha szeret rajzolni, gyurmázni, festeni, jó, ha tesztek bele ezekhez szükséges eszközöket is, hogy mindig mindenhol kéznél legyenek. A dobozkát tarthatjátok az autóban is, hogy mindig magatokkal tudjátok vinni a hosszabb-rövidebb utakra. De ha máskor nem is, a nyári szünetben szinte biztos, hogy megtérül az elkészítésével töltött idő!

Most pedig adunk néhány tippet, hogyan készítsétek el és hogy mi is kerüljön ebbe a bizonyos dobozba!

1)) Keress egy cipős, vagy karton dobozt, de megteszi bármi, aminek lezárható teteje van (ez utóbbi inkább csak a szállítás miatt fontos). Címkézd fel, színezd ki, vagy vond be csomagolópapírral, hogy a gyerkőc is mindig felismerje, melyikben találja a neki szánt feladatokat.

2)) Írj egy listát a gyerek legkedveltebb elfoglaltságairól, olyan dolgokról, amivel szeret sokáig babrálni.

3)) Készítsd elő a listán szereplő feladatokhoz szükséges eszközöket, tedd be a dobozba, számozd meg az egyes tételeket és mindegyikhez írd fel, hogy mi is konkrétan a feladat.

4)) Próbálj meg minél kreatívabb, fejlesztő tevékenységeket kitalálni, hogy ne csak szórakoztató, de építő is legyen a kicsi számára a játék!

Íme néhány klassz tipp:

>> Csinálj magazinokból kivágott képekből kollázst! Legyen belőle kép a falra, vagy készítsd el a saját újságodat!magazinokból kivágott képekből kollázst

>> Szervezz pikniket a kedvenc játékaidnak! Vidd ki őket a szabadba, vagy az erkélyre, de a szobádban is alakíthatsz ki egy piknik-sarkot!

>> Képzelj el egy hercegnőt, vagy szuperhőst! Milyen lenne, ha te találnád ki? Milyen képességei lennének, hogy nézne ki? Rajzold le!

>> Gyűjts kavicsokat, vagy terméseket! Színezd ki őket, vagy ragasztgasd fel őket egy füzetbe és készíts róluk leírást. Hol találtad őket, miért hasznosak?

kavics festése

>> Találj ki egy saját társasjátékot, amit majd a barátaiddal játszhattok! Készítsd el, írj hozzá játékszabályt is!

>> Csinálj egy óráig mindent a másik kezeddel, mint amivel írni, dolgozni szoktál! Utána meséld el, hogy mi volt a legkönnyebb és a legnehezebb dolog. Vigyázz, csalni nem ér!

>> Engedj vizet a fürdőkádba vagy egy nagy lavórba és fürdesd meg a babáidat, mosd le a kedvenc játékautóidat! Nekik is szükségük van a tisztításra!

>> Építsd meg a házunkat legóból, vagy a kedvenc helyedet!

>> Költs egy vicces mondókát a kutyáról, cicáról, vagy a legjobb barátodról! Gyakorold be és mondd el nekünk!

>> Készítsd el a családunk címerét, zászlaját, vagy egy táblát a bejárati ajtónkra! Fess, színezz és mondd el, mi mit jelképez, szimbolizál!

családi címer készítése

Ha nektek is van ilyen tippetek, ötletetek, írjátok meg kommentben, mi kerülhetne még a dobozba!

 

B.F. , 2018. május 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó