Az immunrendszer erősítése – évszaktól függetlenül

Az évszakoktól függetlenül érdemes felvérteznünk magunkat, ami a jelenlegi helyzetben (covid) különösen érvényes. Nem kell nagy dolgokra gondolunk, már az nagyon nagy lépés, ha figyeljük, milyen tápanyagokat viszünk be szervezetünkbe és miért, mivel tudjuk azt támogatni, mi és miben segít, amit megeszünk. A receptekben az összes étel összetevői úgy vannak összeválogatva, hogy azok táplálóak és egészségesek legyenek. A funkcionalitásra minden esetben érdemes törekedni, ami az alapanyagok kiválasztásával kezdődik. 

Tepsiben sült csirkecombfilé salátával, hűtött rizzsel, nyakon öntve egy nagy adag zöld öntettel 

Hozzávalók:

0,5 kg bőr nélküli csirkecombfilé
5 g olíva olaj
só, bors, Cayenne bors, oregánó, majoránna, petrezselyem, kurkuma, nagyon pici kömény

- Salátához

300 g koktélparadicsom
200 g kígyóuborka
100 g jégsaláta
1 csomag friss petrezselyemzöld
fél citrom leve
1 csomag petrezselyemzöld

5 g olívaolaj

- Zöld öntethez

300 g bébispenót
2 csomag friss petrezselyemzöld
100 g kesudió
20g extra szűz olíva olaj
só ízlés szerint
150g kesudiótej

Extra hatás elérése érdekében én még tettem bele

5 g spirulinát (elhanyagolható)
5 g chorellát (elhanyaglható)
4 g Freyagena-immunrostot (elhanyagolható)

Amikhez zárójelben elhanyagolhatót írtunk, az az étel íze szempontjából nem érdekes, de természetesen attól is függ, hogy adott táplálékkal mi a célunk. Jelen esetben egy antioxidáns és tápanyagbomba előállítása volt.

A húsokat fűszerezzük és tepsibe pakolva, lefedve a sütőbe tesszük 180°C-ra, 40 percre. Közben összedaraboljuk a saláta összetevőit és nyakon öntjük az előzőleg összekevert olívaolaj, citromlé és só elegyével. Ha ezzel is megvagyunk a turmixgépbe rakjuk az öntet összetevőit és az egészet krémesre turmixoljuk. Nyugodtan ízesítsük utólag is, bármivel. Ha nem elég krémes, felönthetjük magtejjel, vagy akár vízzel is, bár utóbbival kevésbé lesz krémes. Ha a hús már megpuhult, levesszük róla a fedőt és a sütőben légkeveréses fokozaton 200 °C-on megpirítjuk 10 perc alatt. Amikor elkészül, kiszedjük a tepsiből és a tálaláshoz csíkokra vágjuk.

A hozzávalókról röviden:

Kesudió:

Az egyik abszolút favorit, ha magokról beszélünk, bár akármelyik dióféle igazi SuperFood.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívmegbetegedések, a magas vérnyomás és a túlsúlyhoz köthető megbetegedések kialakulásának kockázatát. Véd az epekő kialakulásától és számos tanulmány támasztja alá, hogy felveszi a harcot az emésztőszervek rákos megbetegedéseivel szemben is. Pozitív hatása van a stresszre, a gyulladások gyógyulásában, ill. hat az erek és artériák aktivitására, amely a szív egészséges működésében játszik fontos szerepet.

Számos ásványi anyagot és zsírsavat tartalmaz, amelyek segítenek a fogyásban, noha a kesudiónak 46%-a zsír, tehát nem kell félni a zsíroktól. Ha belegondolunk, hogy az agy helyes működése a zsírsavak megfelelő arányától függ, mindenképp elgondolkodtató. A diófélék, beleértve a kesudiót is, a legtartalmasabb természetes zsírsavforrások. Ennek köszönhetően támogatják az agy kognitív funkcióit, felismerő képességét és szerepet játszanak a hangulatszabályozásban. A kevés egyszeresen (MUFA) és többszörösen (PUFA) telítetlen zsírsavak megléte lelki zavarokhoz, szorongáshoz, depresszióhoz, diszlexiához, akár demenciához is vezethet. A kesudió a zsírokon kívül rézben is gazdag, amely a pigment és kollagén termelődésében játszik fontos szerepet. Ezek gondoskodnak a hamvas bőrről, az ép ízületekről (porcosodás), az ízületi folyadék képzéséről és az egészséges hajról. Nagyszerű forrása a fehérjéknek, a magnéziumnak, az ásványi anyagoknak, a vasnak, valamint a cinknek. Antidiabetikus hatását a hidro-etanol vegyületnek köszönheti. A benne található anacardic sav kordában tartja a glükóz terjedését a vérben. Mindemellett kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Telis-tele van olyan anyagokkal, amely a csontok egészségének megőrzésében is szerepet játszanak és ezzel megelőzik a csontok demineralizálódását (az ásványi anyagok mennyiségének csökkenését a szervezetben), ezenkívül remek K vitamin forrás is. A fitoszterol csökkenti a fejfájás időtartamát, így a kesudió, amely ezt is tartalmazza, hatásos szer a migrén ellen, amit a cukorszint hirtelen változása okoz. Segít megőrizni a fogíny és a fogak egészségét, de további pozitív hatásai is ismertek a szájüregre, mert rágcsálása fokozott nyáltermelést biztosít, így azok semlegesítik az ún. streptokok baktériumok jelenlétét. A felsoroltakon kívül még sok-sok érv szól fogyasztása mellett, szóval együnk belőle bátran és minél többet!

Petrezselyemzöld:

Épp szezonja van, érdemes kihasználni, mivel nemcsak egészséges, hanem nagyszerű ízesítő anyag is. Tele van antioxidánsokkal (lutein, apigenin), A-, C- és E- vitaminnal, így kitűnő gyulladáscsökkentő hatású, megszüntetheti a magas vérnyomást és ezzel a stroke gyanú kockázatát, szabályozza a vércukorszintet. Magas a kálium tartalma erősíti a csontokat és a benne lévő apigeninnek köszönhetően egyes kutatások szerint a daganatos megbetegedések mértékét is képes csökkenteni. Segít megelőzni a vesekő és a húgyúti fertőzések kialakulását, hozzájárul az emésztőrendszer, valamint a máj méregtelenítéséhez, ezáltal a teljes belső testtisztításban is fontos szerepet játszik. Óvja a szívet és az emésztést, ugyanis felpörgeti a gyomor működését, így csökkenti a puffadást. Mindezeknek köszönhetően az egyik leghatékonyabb immunrendszererősítő.

Spenót:

Tápanyagbomba. Mangán, réz, cink, E-vitamin, Szelén, B1-, B2-vitamin, niacin, kálcium, foszfor, emésztést segítő élelmi rostok, fehérjék, omega-3-zsírsavak, triptofán tartalma önmagáért beszél és rengeteg fitonutriens is megtalálható benne (falvonoid, karotinoid, klorofill).

Fontos megjegyezni, hogy magas oxalát- és nitráttartalma miatt az erre érzékenyeknek érdemes odafigyelni fogyasztására.

 

 

Dr. Bugris Valéria - B.Zs., 2021. szeptember 10.

 
 
 
Címkék:  

gondozás

X
EZT MÁR OLVASTAD?