Baba fogzása, első tejfogak: Hogyan enyhíthető a fogzás fájdalma? Miként kell helyesen tisztítani a babák, kisgyerekek fogait? Gyermekfogász válaszol!

Hogyan enyhíthető a fogzás kellemetlen fájdalma babáknál? Mikortól kell a babának fogat mosni? Milyen gyakran cseréljük a fogkefét babáknál, kisgyerekeknél? Tudd meg a helyes fogtisztítás 6 lépését a fogorvostól!

Amint megjelennek az első fogacskák, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. A tejfogak szuvasodása ártalmas a babák,  kisgyermek általános egészségi állapotára, károsan befolyásolja a rágást és a beszédet.

Hogyan enyhíthető a fogzás fájdalma?
 A kisbaba fogainak fejlődése már a születés előtt megkezdődik: mind a 20 tejfog csírája megtalálható az állcsontokban. Elsőként legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő, körülbelül a születés utáni hatodik hónapban. A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előretörése duzzanattal, fájdalommal jár. Néhány apró "gyógymóddal" segíthet kisbabája rossz közérzetén, ha ínyét ujjára csavart tiszta, nedves gézzel masszírozza. Hűtött rágóka is segíthet enyhíteni a baba fájdalmait, mivel nyugtatja az érzékeny ínyt.

Hogyan tisztítsuk helyesen a baba fogait?
Amint megjelennek az első fogacskák, meg kell kezdeni azok rendszeres tisztítását, melynek célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése. Eleinte a fogacskákat minden este töröljük át tiszta, nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával. A baba egyéves kora körül már használhatunk fogkefét. A gyerekeknek speciális gyermekfogkefére van szükségük, melynek kicsi fején puha, lekerekített végű sörték találhatók. A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertőző betegség után pedig azonnal ajánlatos kicserélni. A fogkrém kiválasztásakor feltétlenül kérje ki fogorvosa tanácsát!
A kisbabának használjunk kifejezetten tejfogakra készült, csökkentett fluorid tartalmú gyermekfogkrémet, amelyből naponta egyszer borsónyi mennyiséget tegyünk rá a fogkefére.

Cukros teától, gyümölcslétől romlik a fog
A kisgyermekek foga általában a cukros teák, gyümölcslevek, sőt még a tej szopogatása miatt is romlik. Éppen ezért, ha lehetséges, soha ne használjunk cumisüveget nyugtatónak. Ha mégis ragaszkodik gyermeke a cumisüveghez, figyeljen arra, hogy elalvás előtt és étkezés után az üveg csak tiszta vizet tartalmazzon.
A táplálkozás szintén fontos szerepet játszik az egészséges fogak fejlődésében. Próbálja meg korlátozni a nassolást. Ha gyermeke ragaszkodik az étkezések közti evéshez, adjon neki répát, almát, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy joghurtot.

Hogyan mossuk meg a kisgyerekek fogait?
1. A fogmosást kezdjük az elülső fogaknál. Helyezzük a fogkefét a fognyak-íny határára, és apró gyengéd úgynevezett sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket.
2. Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a foga külső felszínén a hátsó fogak felé.
3. A hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg.
4. A metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk.
5. Végül apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is.
6. Fogmosás végén ne maradjon el az alapos szájöblítés.

 

Szerző: dr. Boldizsár Andrea, Bethesda Gyermekkórház
Szerzői jog: Bethesda Gyermekkórház. Az írás az intézmény kizárólagos jóváhagyásával jelenik meg.

Szinetár Rita , 2017. október 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó