Bababarát az otthonod?

Néhány hónap múlva megszületik az első kisbabád? Szeretnéd megtudni, hogyaqn tedd biztonságossá az otthonotokat? Itt van pár tanács, hogy felkészülten várhasd az új lakót:

Az újszülött szinte az egész napját a kiságyban tölti, így számára az a lényeges, hogy a bölcső vagy rácsos ágy olyan helyen legyen, ahonnan nem tud kiesni. Éppen azért, mert alvással tölti a kicsi a napjai legnagyobb részét, fontos, hogy a matrac megfelelő keménységű legyen, hogy semmiképpen se süppedhessen bele a kicsi. A kiságy anyaga sem mellékes, semmilyen kemikáliát vagy a babára veszélyes vegyszert sem tartalmazhat a festése. A pelenkázón még az első néhány hónapban nyugodtan fekszenek a kisbabák, viszont amint elkezd forogni, fokozottan ügyelni kell rá, nehogy leessen, illetve nehogy elérjen krémeket, kenőcsöket, olajokat, amik aztán kifolyhatnak.

Bababarát az otthonod?

A néhány hónapos kis mászó, felfedező, kalandozó apróságok bizony mindent szívesen megfognak, a szájukba vesznek. Sajnos ezzel veszélybe is sodorhatják magukat, hiszen apró dolgokat lenyelhetnek, virágokat kóstolhatnak meg vagy konnektorba nyúlhatnak. Érdemes idejekorán beszerezni például a konnektorokba tehető vakdugókat, sarokvédőket az asztalokhoz, ha van a lakásban lépcső, hasznos mindkét végét ellátni biztonsági ráccsal. Ezzel máris nagyban lehet csökkenteni a lakás kockázatait. Az olyan bútorokat, tárgyakat (pl. állólámpa), amelyek nem állnak elég stabilan, jobb átmenetileg eltávolítani. Apróság, de arra is érdemes odafigyelni, hogy a függöny és a redőny zsinórja ne legyen elérhető magasságban, hiszen a gyerkőc könnyen leránthatja.

Vannak olyan tárgyak is, amelyek kifejezetten veszélyesek lehetnek a kis totyogó apróságokra nézve:

1. Szőnyeg:

Még az első hónapokban nem is olyan nagy gond, hogy van szőnyeg. Bár az első pelenkáról való (jobb esetben) lepisilés után már azért elkezd a szülő azon gondolkodni, hogy vajon tényleg szükség van-e szőnyegre. De aztán amikor elkezd szilárdat, kanalasat enni, kézzel foghatót és leeheti a szőnyeget, kiönthet oda dolgokat, onnantól már rájön az ember, hogy a bababarát otthon szőnyeg nélkül is működik. Ha túl kemény és/vagy hideg a padló nélküle, érdemes habszivacs szőnyeget beszerezni. Az minden bababarát otthon kötelező kiegészítője amúgy is, mivel biztonságos (puhára esik a gyerek) és sokkal könnyebb letakarítani is.

2. Üvegbútorok:

Teljesen felesleges, mert csak azon aggódsz, nehogy összetörje a gyerek. És azzal duplán okoz kárt: egyrészt saját magában, másrészt a bútor is mehet a kukába. Érdemes műanyag, vagy fa bútorokra cserélni az üveg bútorokat, legalább a tipegő korszak végéig.

3. Díszfegyverek:

Sokan gyűjtenek késeket, kardokat, fegyvereket. Ha baba, illetve gyerek van a háznál, ezeket vagy olyan helyre és/vagy magasságba kell tenni, hogy lehetősége se legyen elérni, vagy biztos, ami biztos, el kell zárni őket úgy, hogy soha, még csak véletlenül se tudjon hozzáférni.

4. Könnyen mozdítható dolgok:

Állólámpa, könnyen tologatható székek, falra nem rögzített szekrények, könyvespolcok – mind veszélyesek. A gyerek ugyanis megpróbál majd felkapaszkodni rájuk, tologatni őket, és sokszor nem biztos, hogy sikerül. Dőlnek, a gyerekkel együtt.

5. Értékes dísztárgyak:

A Zsolnay étkészletet és a Hollóházi porcelánt olyan helyre kell rakni, ahol a gyerek tényleg nem érheti el, vagy pedig egy időre érdemes a nagyszülőkhöz vagy a garázsba elvinni.

A legfontosabb talán mégis az, hogy megtanítsd a kicsikédet a világban és saját környezetében óvatosan létezni úgy, hogy megpróbál vigyázni magára. Nem kell minden eséstől megvédeni, nem kell minden eltörni készölő tárgyat megmenteni, mert fontos, hogy ilyen „balesetek” által tanulja meg a gyermek érzékelni a teret, a tárgyakat, a veszélyt, ami nélkül nem válhat talpraesett, magabiztos felnőtté.

 

SZHK , 2019. október 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó