Babamasszázs a kezdetektől, avagy az érintés ereje

Az évezredes hagyományok keletről erednek, a csecsemőmasszázs bölcsője India.    Indiában az anyáról gyermekre szállt az ősi módszert, amivel közelebb kerülhetnek gyermekükhöz, két kezükkel oldhatják feszültségeit, s megtanítják ellazítani testüket. 
Nálunk – mivel csak néhány évtizedes múltja van – inkább szervezett oktatás keretében, babamasszőröktől, dúláktól; esetleg könyvekből tanulhatjuk meg. 

De talán gyerekeink már örökségként tovább viszik majd eme kincset.

 

 

 Kutatások szerint a babák három hónappal korábban jönnek világra, mint ahogy az érettségük megindokolná. A legtöbb kisbaba nehezen viseli, hogy megszűnik az a szoros kapcsolat; a meleg ölelés és a folyamatos táplálás, amit megszoktak édesanyjuk pocakjában. 
Minden szülő találkozott már hasfájós, sírós kisbabával vagy ismer olyan „sorstársakat”, akiknek „kólikás” a babája. Rengeteg módszer és szer áll rendelkezésre, hogy megpróbáljunk enyhíteni a „látszólagos fájdalmakon”, ezek nagy része azonban nem igazán segít. Ami a leginkább beválik, az a szoptatás, a masszázs, a ringatás, a hasra vagy oldalra fektetés és a hordozás.
A rendszeres, gyengéd masszázs, különösen fürdetés után óriási élményt ad mind a baba, mind az anya (apa) számára. 

A hasfájás enyhítése mellett számtalan előnye van; vegyük hát sorra őket:

 • javítja baba általános közérzetét
 • serkenti emésztését, erősíti az immunrendszerét
 •  jó hatással van az újszülött légzőszerveire azáltal, hogy javítja a vér oxigénellátását
 • szorosabb kötődés kialakulásához vezet a szülő-baba között
 • az anya-apa megtanulja a „babája nyelvét”; testbeszédét, jelzéseit, felismeri sírásának különféle módjait
 • elősegíti a baba pozitív önképének kialakulását
 • csökkenti a stresszhormonok felszabadulását
 • segíti testrészeinek megismerését
 • előmozdítja az idegrendszer érését, az érzékszervek fejlődését
 • a masszírozott babák könnyebben feldolgozzák a környezetből feléjük áramló ingereket; kevésbé hajlamosak az agresszióra és a depresszióra
 • a rendszeresen masszírozott babák éjszaka nyugodtabban, mélyebben alszanak
 • elősegíti a szelek távozását, a széklet kiürítését; ezáltal csökkenti a hasfájást, puffadásérzést
 • fájdalomcsillapító hatása van
 • az anya tejtermelődését is fokozza
 • a masszírozott babák felnőtt korukra magabiztosabbak,kiegyensúlyozottabbak, őszintébbek lesznek.

Az elmúlt években számos kutatást végeztek, melyek eredményei megerősítették, hogy a masszázs kifejezetten jó hatással van a koraszülöttekre, a szellemileg, vagy akár testileg fogyatékos babákra is.


Dr. Field egyik kísérletében a koraszülöttek egy csoportját napi 3x 15 percig masszírozták  10 napon át, míg a másik koraszülött csoportot nem masszírozták. A masszázsban részesedő babák 47%-kal nagyobb súlygyarapodást élvezhettek, pedig nem ettek többet, mint a másik csoport babái, és emellett még éberebbek is voltak. Később, 8 hónappal a kísérlet után is megmérték a babákat és többet nyomtak a masszírozott babák, mint nem masszírozott kortársaik; mindemellett szellemi, avagy mentális, testi, avagy motoros képességeik is fejlettebbek és érettebbek voltak.

Bár a babamasszázst újszülött-csecsemőkorban ajánlott elkezdeni; soha nem késő. 

Gondoljunk csak bele, milyen jól esne nekünk, felnőtteknek is egy fárasztó nap után, ha minden este, fürdés után megmasszíroznának minket
Sajnos sok szülőt a gyermek „elkényeztetésétől” való félelme gyakran visszatartja attól, hogy megfelelően szeressék, szeretgessék, kényeztessék, ölelgessék gyermekeiket. Pedig a gyakori, mondhatni igény szerinti ölelgetés, simogatás a baba testi-lelki fejlődését szolgálja. Ennek egyik legjobb, legélvezetesebb formája a babamasszázs.


Nem kell attól félni, hogy valamit rosszul csinálunk, esetleg a kelleténél jobban megnyomjuk a baba pocakját. Ha szeretettel, finoman, gyengéd mozdulatokkal simítod, masszírozod kisbabád testét, az mindkettőtök számára csodás élmény lesz. 

Persze ehhez is szoktatni kell a babát. Fokozatosan kell bevezetni a „fogásokat”, mozdulatokat; s közben figyelni a baba reakcióját. Egy idő után a baba a te mozdulataidból, az előkészületekből tudja majd mi következik. Azonban neki is lehet rossz napja, amikor nem vágyik erre, vagy egyszerűen csak rossz az időzítés.


 Ha úgy érzed, nem élvezi, akkor ne erőltesd. 


Javaslom, hogy ezt is építsétek be a mindennapi rituálékba, így ő is tudja majd, miután mi következik és várni fogja az újabb kényeztetést, a meghitt pillanatokat. 


Gondosan készülj rá: lazulj el te is (ha feszült vagy, azt a baba is érzi); tegyél be halk, nyugtató zenét; esetleg gyújts egy gyertyát vagy gondoskodj hangulatvilágításról; legyen a szobában kellemes a hőmérséklet és készíts mindent a kezed ügyébe.
Meglátod, az erre fordított idő többszörösen megtérül majd. 

Ha nem tudtad egészen kicsi korban elkezdeni masszírozni babádat, ne aggódj. Bármikor elkezdheted, akár egy megfázás alkalmával, amikor jól esik a kisebb gyermeknek, ha pl.egy légzést könnyítő aromaterápiás olajjal megmasszírozod a mellkasát. 


Kisgyermekkorban a szeretetteljes érintéssel könnyebb azt is elérni a gyermekeknél, hogy meséljenek érzelmeikről vagy gondolataikról; mint puszta szóval. Fontos elmondanunk gyermekeinknek minden nap, hogy szeretjük, de még fontosabb bizonyítani a szeretetünket megértő tekintetünkkel, őszinte odafigyeléssel és gyengéd érintéssel.


A szeretetteljes masszázs egy nagyon szoros kapocs; az érintés minden ember számára nagyon fontos, kiváltképp egy csecsemőnél, akinek kommunikációs eszközei jóval szegényesebbek a mieinknél.

Rajta hát, anyukák-apukák! Bátran kezdjétek el a babamasszázst!

Ha hordozzák, ringatják, simogatják, kézben tartják, masszírozzák: ez mind-mind táplálék a csecsemő számára.
És talán fontosabb is, mint a vitaminok, ásványi sók és proteinek.

/Dr.Frederick Leboyer:Shantala/

 

Szuetta Katalin
0630/868-1383
Szuetta Katalin , 2016. május 30.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?