Behozhatatlan előny napi néhány perc ráfordítással: ezért mesélj már újszülöttkorától a gyermekednek

Soha nem túl korai elkezdened olvasni a gyermekednek. Akár már néhány hetesen elindulhatsz vele a könyvek világába, így hamar egy hasznos, szép, és mindkettőtök számára örömteli rutint alapozhatsz meg.


Nem számít, hogy a baba még nem tud beszélni, és a betűket sem ismeri: egy 2019-es tanulmány szerint, amely a Developmental Behaviorial Pediatrics című szaklapban jelent meg, azok a gyerekek, akiknek naponta olvasnak, évente 78 ezerrel több szót hallanak, mint azok, akiknél ez a szokás teljesen ismeretlen - és ez a szám ötéves korukra 1,4 millió szóra nő. Ennyivel előrébb tartanak tehát a nyelvi fejlődésben azok, akik életének meghatározó része az esti mese. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy behozhatatlan előnyhöz lehet juttatni a gyerekeket pusztán napi néhány perces meseolvasással.

Olvasás közben a gyermek nem csak a történetre figyel. Még ha magát a tartalmat egyelőre nem is érti, felfogja a ritmust, a rímeket, a hangsúlyt, az ismétléseket. A meseolvasás már önmagában különleges helyzetet teremt: a gyerek a szülei ölébe ül vagy hozzájuk bújk, és arra az időre az osztatlan figyelmüket élvezi.

Hogy mikortól érdemes bevezetni az olvasást a mindennapokba? Akár attól a pillanattól fogva, hogy hazaértetek a kórházból. A beszédfejlődés szempontjából az első három év pótolhatatlan, az ekkor szerzett impulzusokat később nem lehet már helyettesíteni. “A meseolvasást úgy érdemes elképzelni, mintha pénzt gyűjtenél a gyerek bankszámlájára. Minél korábban kezded, és minél többet fektetsz bele, annál gazdagabb lesz a gyermeked, mire elkezdi az iskolát.” - mondta el Heather Turnen olvasáskutató.

Különösen természetes módon épülhet be a napi rutinba a mesélés akkor, ha idősebb testvérek is vannak: engedd, hogy ők válasszák ki a könyveket, bújjatok mindannyian össze, élvezzétek az együtt töltött perceket.

Az olvasás egyszerre lehet spontán tevékenység és a napi rutin elmaradhatatlan eleme. Klasszikusan fektetés után, már az ágyban szoktunk mesélni a gyerekeknek, de ezen kívül bármikor sort keríthettek rá a nap folyamán, amikor épp eszetekbe jut.

Milyen könyveket érdemes választani?

Leginkább olyat, ami felkelti a gyerek figyelmét. Már a néhány hónapos babák is örömmel nézegetik a színes, kemény lapos könyveket, amelyek legfeljebb néhány sornyi szöveget tartalmaznak egy oldalon, viszont a képeikről hosszasan el lehet beszélgetni. Mutasd meg a babának a könyvben található állatokat, utánozd a hangjukat! Hívd fel a figyelmét a különböző színű járművekre a képeken!

Hasonlóan jó szolgálatot tesznek a mondókás könyvek. Ezekből akár te is tanulhatsz néhány olyan kis verset, amit eddig nem ismertél, és bármikor a nap folyamán elmondhatod utána a gyereknek. 

Nem kell, hogy a mesélés egyszerre 5-10 percnél tovább tartson, és az sem baj, ha a már nagyobb gyerek folyamatosan közbekérdez. Engedd spontán alakulni a szertartást.

Tippek a közös olvasáshoz

A következők módszerekkel meghitt és élvezetes közös tevékenységgé teheted a meseolvasást:

  • Olvasás közben öleld magadhoz a babádat, vagy ha már kicsit nagyobb ültesd az öledbe. Így megalapozod a szeretetteljes, meleg hangulatot.
  • Kifejezően, hangsúlyozva olvass. A különböző szereplőket más-más hangon szólaltasd meg.
  • Néha állj meg, és fűzz megjegyzéseket az olvasottakhoz vagy mutasd meg, mi látható a képeken.
  • Alakítsatok ki egy olvasósarkot puha párnákkal vagy kényelmes karosszékkel. Legjobb, ha a könyvek itt karnyújtásnyi távolságban vannak.
  • Mesélés közben kapcsold ki a tévét, és némítsd le a telefonodat. Ez a pár perc legyen kizárólag a tiéd és a babáé.
  • A gyerekek nagyon hamar egyértelművé teszik, melyik könyvek a kedvenceik. Ne sajnáld újra és újra, akár naponta többször is elővenni ezeket.
  • Engedd meg a babának, hogy kézbe vegye és megvizsgálja a könyvet. Ha kicsit nagyobb lesz, kérd meg, hogy lapozzon ő a megfelelő helyeken.

- VIA - 

 

 

Dóri , 2021. augusztus 31.
 
 
 
Címkék:  

gondozás

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?