Biztonságos otthont minden kisbabának!

Bár sok mindent hallunk/látunk a környezetünkben, az első baba megérkezése előtt olykor tanácstalanul állunk a boltok polcai előtt: „biztos, hogy ezt mind meg kell venni?” Vagy éppen „biztos, hogy mindent megvettünk, amire szükség lehet?” – most összeállítottunk egy listát, amiket feltétlenül szerezzetek be a bébi épségének megóvása érdekében.

A biztonságos baba-barát otthon kialakítása

Lehet, hogy elsőre túlzásnak tűnik a listánk, de sajnos napjainkban annyi szörnyű balesetről lehet hallani, hogy azt gondoljuk, ezek az egyszeri befektetésnek számító eszközök igenis szükségesek! Inkább legyen tökéletes védelemben az egész család, és semmi ne történjen évtizedeken keresztül, minthogy egyetlen egyszer történjen valami végzetes és ott álljunk, tehetetlenül, nemde?!

  • Szén-monoxidérzékelő: ha gáztűzhelyetek van, vagy gázzal fűtötök, esetleg a házzal egybe van építve a garázs, akkor mindenképpen szereltessetek fel egyet az érintett helyiségekbe, és évente pár alkalommal ellenőrizétek az akkumulátort a készülékben.
  • Tűzvédelem: ha több emeletes a házatok, feltétlenül gondoskodjatok a megfelelő menekülési útvonalról és füstérzékelők beépítése is javasolt – a legtöbb riasztórendszerhez egyszerűen installálhatóak ezek az eszközök. A világítást olyan lámpákkal oldjátok meg, amik nem forrósodnak fel hamar és ne helyezzétek könnyen éghető textíliák (függöny, kárpit, stb.) közelébe azokat.
  • Elsősegély csomag összeállítása a baba számára: egy „sima” elsősegély doboz is megteszi, némi kiegészítéssel. Beszélj a gyermekorvosoddal, és szerezd be a kicsik számára legfontosabb alapgyógyszereket, legyen egy listád nevekkel, telefonszámokkal, akik vészhelyzet esetén értesítendők, lázmérő, fertőtlenítő szerek, készülj fel égési sérülésre, sebek kezelésére.
  • Gyerekzár: győződj meg róla, hogy minden olyan tároló vagy doboz, ami veszélyt jelenthet egy kisgyermek számára, el van-e látva a megfelelő védelemmel: nem nyílik ki, nem ömlik ki, nem törik szét; nem fér hozzá a gyerkőc.

Biztonságos otthont minden kisbabának!

  • Konyhai eszközök: csak ólommentes, bevizsgált anyagból készült eszközöket használj, ha valamiben nem vagy biztos, inkább cseréld le.
  • Bútorok: az éles sarkokat sarokvédővel lásd el, minimum 1-1,5 méter magasságig. (Nálunk a felső polcok is kaptak ilyen szilikon sarkokat, mert előfordul, hogy feltesszük a pultra, asztalra a gyerkőcöt, amíg elkészítjük a hamit neki.)
  • Csúszásvédelem: szerezzetek be a fürdőbe csúszásgátlóval ellátott szőnyeget.
  • Hőmérséklet-figyelés: ha bojleretek van, állítsátok maximum 50 fokosra, a leforrázás elkerülése végett. A fűtés-szabályozáshoz pedig érdemes egy kijelzős termosztátot beszereltetni, hogy a kicsi mindig a megfelelően meleg környezetben legyen.

 

Ti miket tennétek még a listához? Nektek mi vált be?

Plézer Panna , 2018. január 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?