CSECSEMŐKORI BIZONYTALAN ROSSZULLÉTEK

A kisbaba hazaérkezése nagy öröm a család számára. Ettől kezdve viszont a szülőkre folyamatos felelősség hárul.

A korábbi fejlődéspszichológiában megalkotott csecsemőkép, miszerint a „csecsemő passzív, differenciálatlan és ösztöneinek kiszolgáltatott lény” mára jelentősen módosult: „a csecsemő aktív, differenciált és kapcsolatteremtésre képes lény”. Saját, egyéni jelzései vannak, amit meg kell tanulni felismerni, értékelni és megfelelően reagálni rájuk. Ehhez időre és türelemre van szükség, a kisbabára való ráhangolódás a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolat alapja.

Az anyák az újszülöttjük sírását már 48 órás korban fel tudják ismerni. Később a sírás jellegéből is következtetni tudnak a kiváltó tényezőkre. Az alapsírás, amivel a kisbabák az éhséget is jelzik, szabályos ritmusú, rövid szünetekkel megszakítva, gyors váltásokkal ismétlődve. Az unalmi sírás ennek a változata, több levegő nehezedik a hangszalagokra. A fájdalmas sírás rendszerint hirtelen tör elő. Maga a sírás hosszabb, és hosszabb szünet is követi.

“Bizonytalan rosszullét” miatt gyakran fordulnak a szülők orvoshoz, az általuk így nevezett, bennük aggodalmat keltő tünetek kapcsán.

Szerencsére többségében ártalmatlan, élettani jelenségekről van szó.

Ébrenlét alatt előfordulhat, hogy a baba szétlöki a karjait, kezét és az ujjait kimerevíti és felsír, mintha megrémült volna és próbálna belekapaszkodni valamibe. Ez a Moro- reflex, az újszülött kori nem tudatos reakciók egyike, amit a fej helyzetváltozása vagy erős zaj vált ki. Két hónapos kor körül a reflex megszűnik.
Szintén élettani, ha a fázó csecsemő remegteti a száját.

bizonytalan rosszullét

Az anyák és apák epilepsziára szoktak gyanakodni, amikor a csecsemő lábait összeszorítja, ritmusosan összedörzsöli. Szintén ártalmatlan jelenségről, csecsemő, illetve kisdedkori maszturbációról (gratificatio) van szó. A gyermek legkésőbb néhány éves korára beavatkozás nélkül kinövi. Szakember videofelvétel alapján általában ki tudja zárni az epilepsziát.

Riasztóan hathat, az a különben természetes viselkedés, amikor az alvás és ébrenlét határán levő kisbaba szeme nyitott, de a figyelme nem kelthető fel.

A szülők még jobban félnek az alvás alatt előforduló esetleges rosszulléttől. Felnőtteknél is gyakran tapasztalható az elalvás vagy az ébredés fázisában a végtagok megrándulása, azaz az alvási mioklónus. Csecsemőknél hosszabb és ritmusosabb lehet, megijesztve ezzel a szülőket. Ébresztésre azonnal leáll. Érdemes (okostelefonnal) felvételt készíteni és -magunk megnyugtatása céljából- a gyerekorvosnak megmutatni.

Az alvó kisbabát figyelve sokan kórosnak gondolják, amikor nyöszörög, szemhéja remeg, arcizmai grimaszolnak, rendszertelenül lélegzik, izmai megfeszülnek. Ez valójában a REM (rapid eye movement) alvás fázisa, ami felnőtteknél is jelen van. Felületesebb az alvás, ezért a kisbabáknál éppen a túlélést szolgálja, hiszen könnyebben felébrednek az éhség, a hideg vagy akár az orruk eldugulása miatt.

Többen kérnek segítséget a bölcsőhaláltól (sudden infant death syndrome, SIDS) való félelmükben.

Magyarországon a SIDS gyakorisága az összes csecsemő halál 1-2 ezreléke, azaz 6-12 csecsemő évente. 1 hónapos és 1 éves kor között következhet be, 2-4 hónaposan tetőzik az előfordulása. A halál közvetlen oka nem deríthető fel sem az előzmények, sem a kórbonctani leletek alapján. Az előfordulásban komplex, biológiai és környezeti tényezők játszanak szerepet.

Milyen lépéseket tehetünk a megelőzés érdekében?

● Nem elfogadható, ha a lakásban dohányoznak, illetve ha az édesanya alkoholt vagy kábítószert fogyaszt!
● Éjszaka mindig háton fektessük a csecsemőt! Lényegesen több bölcsőhalált regisztráltak hason altatott piciknél. Nappal, felügyelet mellett viszont ajánlott a hason tartás is.
● Etetés után büfiztessük a kisbabát! Telt gyomornál fekvő helyzetben könnyebben bekövetkezik a reflux, aminek következtében a táplálék a légutakba is bekerülhet.
● Kevesebb bölcsőhalál következett be anyatejjel táplált csecsemőknél.
● Kerüljük a környezet túlfűtését és a túlöltöztetést!
● A csecsemő matraca legyen kemény! Feje alá összehajtogatott pelenkát tegyünk! Ügyeljünk arra, hogy a takaróval ne fedjük le a fejét!
● Ne aludjon a kisbaba a szülővel egy ágyban!
● Felső légúti hurutos megbetegedések esetén a csecsemő fokozott figyelmet igényel. A rendszeres orrszívás, orrcsepp használata elengedhetetlen.

bizonytalan rosszullét

A légzésfigyelő berendezések igen elterjedtek, nagy segítséget nyújtanak a csecsemők észlelésében. Fontos, hogy a laikus csecsemő újraélesztés ismerete nélkül semmit sem ér a légzésfigyelő, hamis biztonságérzetet kölcsönöz! A légzésfigyelő hang- és fényjelzéssel jelzi a legalább 14 másodpercig tartó légzéskimaradást.

Sok hasznos írás, videó található az interneten, ami a laikusoknak elmagyarázza a csecsemő újraélesztést, de ezek inkább a szakemberek segítségével elsajátított ismeretek felfrissítésére, szinten tartására valók. Nem mellőzhető a gyakorlati oktatás, ugyanis itt a képzett oktatók le is ellenőrzik, hogy a szülök helyesen végzik-e az állapotfelméréshez szükséges lépéseket és az újraélesztés mozdulatait. Az újraélesztés esélye, amennyiben szakszerűen hajtják végre sokszorosára nő!

A cikk teljes terjedelmében a gyogyhirek.hu oldalán olvasható. 
Nyitókép: freepik.com
További képek: gyogyhirek.hu 

 

Dr.Tóth Fanni, Dr.Scheuring Noémi , 2020. augusztus 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó