Dr. Novák Hunor: Végre a tudomány is kimondta, hogy a homeopátia teljes átverés, lehúzás, és veszélyes is

Megkérdeztük a népszerű orvost, mit szól az európai tudósok által most közzétett tanulmányhoz, amely szerint a homeopátia nem más, mint szemfényvesztés.

Mint azt megírtuk, az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete szerint nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A tudósok ezt egy frissen kiadott szakvéleményben állapították meg, hozzátéve: káros következményei viszont lehetnek, ha az ilyen szereket használók nem fordulnak időben orvoshoz.

A Facebookon több mint 70 ezer követővel rendező Dr. Novák Hunor rendszeresen szót emel a homeopátia ellen, egyik korábbi cikkét mi is közöltük. Megkérdeztük, mi a véleménye a mostani állásfoglalásról.

Szerinte példamutató, hogy egy jelentős tudományos szervezet végre nyíltan ki mert állni amellett, hogy a homeopátia nemcsak teljesen tudománytalan, de száz százalékos átverés is. A vizsgálatok, amiket placebóval összehasonlítva végeztek, egyértelműen kimutatták, hogy nincs semmilyen hatása. A szakirodalomban ez régóta bizonyított tény, hogy se megelőzésre, se kezelésre nem alkalmas, mégis rengetegen hisznek benne.

Azok az orvosok és gyógyszerészek, akik nem placebóként írják fel pszichoszomatikus tünetekre, teljesen etikátlanul járnak el. Nagyon sokan úgy gondolják, hogy ez egyfajta szerény gyógymód, mintha például gyógynövényeket alkalmaznánk, tehát negatív hatása biztosan nem lehet. Erről azonban szó sincs: igenis komoly kockázattal jár.

Novák szerint teljesen abszurd, hogy eddig nem kellett bizonyítani a hatását: annak ellenére törzskönyveztek homeopátiás szereket, hogy nem kellett azokat az ellenőrző vizsgálatokat lefolytatni, amit a hagyományos gyógyszerek esetében igen.

"A homeopátia egyszerű pénzkidobás, lehúzás, sőt sok esetben még veszélyes is" – mondja. Egyrészt azért, mert hatástalanok a szerek: sokszor amiatt alakulnak ki szövődmények, mert későn alkalmazzák a valóban működő gyógymódot. Egy olasz kisfiú középfül-gyulladását idén tavasszal antibiotikum helyett homeopátiával kezelték a szülei, emiatt agytályogja alakult ki és meghalt.

Dr. Novák Hunor: Végre a tudomány is kimondta, hogy a homeopátia teljes átverés, lehúzás, és veszélyes is

dr. Novák Hunor

Ritkább esetekben pedig akár az is előfordulhat, hogy a nem megfelelő szintű ellenőrzés miatt szennyezőanyagok is belekerülnek egy homeopátiás szerbe, például ahogy a joghurtba egy üvegszilánk. Tavaly ősszel betiltottak egy olyan készítményt, ami miatt hat év alatt tíz gyerek halt meg, négyszázan pedig rosszul lettek Amerikában.

A szer elvileg a gyerekek fogzását volt hivatott könnyíteni, és akár Magyarországról is meg lehetett rendelni az interneten keresztül. Bizonyos fórumokon egyenesen egymásnak ajánlgatták a szülők, pedig egy erősen mérgező gyógynövényből, a maszlagos nadragulyából készült.

Még nagyobb baj, hogy a homeopátia és a védőoltás-ellenesség nagyon gyakran kéz a kézben jár. Külön iparág épült arra, hogy a kötelező védőoltások "méreganyagait" homeopátiás szerekkel "kivezessék a szervezetből".

A fentiek miatt dr. Novák Hunor szerint nagyon fontos, hogy meghátrálás és meghunyászkodás helyett mondjuk ki a valóságot minél nagyobb nyilvánosság előtt: a homeopátia egy blöff, áltudomány.

A mostani állásfoglalást mindenképpen mérföldkőnek tartja, mivel eddig a szakma nagy része inkább félrenézett és nem foglalkozott az egész problémával. De nem szabad megállni itt, még keményebb lépésekre van szükség, mivel szégyen, hogy a gyógyszertárak tömve vannak ellenőrizetlen homeopátiás készítményekkel.
Az emberekben az a kép él, hogy ha bemennek egy gyógyszertárba, ott nyilván olyasmit kapnak, ami hasznos számukra. Ezzel szemben gyakorlatilag energetizálást, vizezett vizet, távgyógyítást kapnak cukorgolyócskákba csomagolva, jó pénzért.

Dr. Novák Hunor: Végre a tudomány is kimondta, hogy a homeopátia teljes átverés, lehúzás, és veszélyes is

Az ideális szerinte az volna, ha kizárólag olyan készítményeket törzskönyveznének gyógyszerként, amelyeknek tudományosan bizonyított hatásuk van. Minden mást pedig el kell tüntetni a patikák polcairól. Remélhetőleg a most közzétett tanulmány is egy lépés ebbe az irányba – foglalta össze véleményét dr. Novák Hunor.

(A cikkben szerettük volna megszólaltatni a másik oldalt is, ezért megkerestük a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet, de ők azt válaszolták, hogy csak egy előre egyeztetett későbbi időpontban nyilatkoznak.)

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2017. szeptember 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó